Mester Dóri babái | Havi kreatív

Az interjú megjelent a Klikk Out 2023/01-02. számában.

Dóri már kisgyermekkora óta készít babákat, már-már azt is mondhatnánk, hogy erre teremtetett. Alkotásaiból árad, hogy szeretettel, odafigyeléssel és végtelen törődéssel készültek. Minden darab egyedi – amit persze a legtöbb kézműves termékről elmondhatunk -, Dóri babái mégis rendelkeznek valami plusszal, olyan lelki többlettel, ami akkor önti el a szemlélőt, amikor maga is kézbe veszi az egyiket. Nem is kérdés, hogy ki örülne egy ilyen babának. Mi már most biztosak vagyunk benne: mindenki.

Mikor szerettél bele a babákba és mikor kezdted el magad is készíteni őket?

Egész kislány korom óta imádtam babázni, gyűjtöttem őket. De a legkedvesebb babáim az általam készített rongybabák voltak. 9 évesen varrtam az első babámat, és azóta is a baba- és játékkészítés, illetve ennek oktatása okozza számomra a legnagyobb boldogságot.

Milyen anyagokkal, eszközökkel dolgozol?

A minőség a játékok esetében még sokkal fontosabb, mint bármely más terméknél. Hisz a gyermekek megszeretik őket és „életre szóló” társat látnak bennük. A babáim 100%-ban pamut jersey anyagból, az állatkák, nyünyük pihe-puha bébiplüssből készülnek, antiallergén plüssanyaggal tömve. Az arcuk gépi hímzéssel készül, sosem kopik ki. Hála a hímzőgépnek sokkal szebb arcokat, ruhákat, egyedi névvel-szöveggel ellátott játékokat tudok készíteni. A nemezelt babaarcok pedig még élethűbbé varázsolják a bébibabáim, manóim arcocskáját. Most új technikát tanulok, hogy még részletesebben kidolgozottak legyenek a művészbabáim is.

Mester Dori,Baba,Kézműves,Havi kreatív,Hobbi

Mik inspirálnak munka közben, mitől függ, hogy milyen lesz egy baba?

A mondás, miszerint a kézzel készült babákban a készítőjük szíve-lelke benne van, nagyon igaz. A babáim tükrözik az érzelmi állapotom. Ha nagyon szomorú vagyok, jobb, ha inkább csak a testet készítem el, mert ha a baba arcán nem látom a pozitív kisugárzást, ha úgy látom, nem felel meg a mottómnak – „a badorka babák mosolyt varázsolnak az arcodra” – akkor kíméletlenül lefejezem őket és újra készítem egy mosolygósabb napomon. Új ötletekkel tele a fejem, miközben egy bab készül, gondolatban már egy újat tervezek. Bár időm lenne annyi, mint ötletem!

Kiknek készíted őket?

Minden korosztálynak készítek játékokat. Újszülötteknek általában a névvel ellátott nyünyüket, állatkákat, puha, könnyű bébi babákat készítek. Totyogóknak, ovisoknak a kisebb kezét, lábát mozgató, öltöztethető babákat, állatokat.

Kisiskolások már részt vehetnek a kreatív foglalkozásokon, ahol megtanítom őket elkészíteni a saját kisállatkájukat vagy a szüleik megtudják vásárolni a „csináld magad szettek egyikét”, ami mindent tartalmaz a játék elkészítéséhez. Remek kreatív program lehet anyával vagy a nagymamával.

A nagyobb gyerekekkel, felnőttekkel már komolyabb babákat tanulhatunk meg elkészíteni. Az egyedi művészbabáimat pedig felnőtt babagyűjtők vásárolják, általában Németországból.

Mester Dori,Baba,Kézműves,Havi kreatív,Hobbi

Mi volt a legnagyobb sikerélményed, amit eddig elértél munkád során?

A legnagyobb sikerélmény számomra az, hogy tavaly részt vehettem a Győrben megrendezett országos mackó és babakészítő versenyen és kiállításon, ahol – bár ez volt az első versenyem művészbaba kategóriában – 2. helyezést értem el, a játékbabáim pedig elnyerték a Kiss Áron Magyar Játéktársaság díját.

Ez számomra hatalmas megtiszteltetés, mert a szakmai zsűri és a többi kiállító babái egyszerűen csodálatosak, tátott szájjal bámultam a munkájukat. Az, hogy köztük lehettem és elismerték a munkámat, nagyon-nagyon sokat jelent nekem. Ők adtak egy új célt nekem, azért fogok dolgozni, hogy a nevemhez méltón elnyerhessem a babakészítő mesteri címet. Ehhez az kell, hogy több országos versenyen is díjazott legyek. Így a következő versenyre még nagyobb lelkesedéssel készülök.

Mik a jövőbeni terveid?

Minél több játékkészítő foglalkozást tartani. Jelenleg falunapokra, gyermekrendezvényekre szoktak meghívni, de szeretnék magam is foglalkozásokat szervezni, mert imádom látni azt a csillogást a pici szemekben, amikor egyedül sikerül elkészíteni egy játékot. A gyermekkori álmom egy kis „babagyár”, ahol készítem a babáimat és átadom az eddig megszerzett tudásom. Szeretném, ha ez lenne a főállásom.

Hol érhetünk el, ha mi is egy ilyen csodás babát szeretnénk?

Egyenlőre csak a Facebookon vagyok elérhető: Badorka Atelier – néven.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább