Mozaikcsodák Ritától | Havi kreatív

Az interjú megjelent a Klikk Out 2023/10. számában.

Brunovska Henrieta sokféle technikát megtanult mentoraitól. Ezek közül a grafikát szerette a legjobban. Sajnos helyszűke miatt nem került be a budapesti Képzőművészeti Egyetemre, így közgazdász lett belőle, de igazi énje mégse hagyta nyugodni és újra nekifogott a rajznak, elkezdett kötni, horgolni, hímezni, varrni és bútorokat restaurálni, majd végül a kerámiánál kötött ki.

Mióta foglalkozol kerámiával? Hol tanultál, kitől?

Képzőművészettel foglalkozom, amióta csak emlékszem. Egészen pici, óvodás koromban bekerültem Lipcsei György osztályába, a művészeti iskolába, ahol megismerkedtem a szobrászattal is. Alapiskolás koromban a képzőművészeti órán volt egy fantasztikus tanító nénim, Horváth Erzsébet, akit imádtam. Sokat köszönhetek nekik.

Miért pont a csempe mellett tetted le a voksod?

Úgy 6-7 évvel ezelőtt beszélgettem egy igencsak kreatív barátommal, akinek a tanácsára elkezdtem az agyaggal ismerkedni, újra. Közgazdász lévén megkerestem a piaci rést és arra gondoltam, talán a kerámiacsempe lehet az, amivel igazán egyedit és maradandót tudok készíteni.

Havi kreativ,Brunovska Henrieta

Mik a kedvenc színeid, festékeid, amelyeket használsz, és a segédeszközeid, melyekkel a különleges mintázatokat készíted?

Ha bemegyek a műhelyembe és elkezdek dolgozni, pillanatok alatt elszáll az idő. Van legalább 10 féle csempeformám, de egyedi méretben is készítek. Imádom a harsány színeket, a kéket, a pirosat, a sárgát, a zöld millió árnyalatát, a víz türkízes színét. Kedvenc mázaim az úgynevezett effektes mázak, amiktől egy darab kerámia is többféle árnyalatban pompázik. Mivel imádom a természetet, ezért szívesen dolgozom növénylenyomatokkal, amiket a kertemből gyűjtök be. Ezeket aztán külön megfestem. A mozaikok elkészítésének folyamata nem rövid, 5-6 hetet is igénybe vesz.

Egy keramikusnál örök kérdés, hogy hol süsse, süttesse ki a műveit? Te hogy oldod meg?

Van egy saját kemencém, amihez éppen most készülök venni még egy nagyobb másikat, hogy effektívebb legyen a munka. Tudni kell, hogy a mozaikcsempék méretben körülbelül 5-12 cm-esek. Szóval egy négyzetméternél legalább 100 darab csempére van szükség. A legnagyobb kihívást talán a többféle színből elkészített csempefalak jelentik. Most éppen egy ilyenen dolgozom. Több mint 1000 darab különböző színű és formájú csempével.

Havi kreativ,Brunovska Henrieta

Mi volt eddig a legkülönlegesebb megrendelésed?

Szívesen használok különféle technikákat. Most éppen többféle agyag és textúra egyvelegével kísérletezem. Szinte mindent használok, ami a kezem ügyébe kerül, például szívesen mintázok betondarabokkal, téglatörmelékkel, törött kaviccsal. Bármi jöhet, amitől különleges lesz a felület.

Mik a terveid a közeljövőben?

Szeretném, ha többfelé megismernének és nagy vágyam a külföldi piac meghódítása. Még az őszi hónapokban teljes átalakítást tervezek a műhelyemben is. Autodidakta módon tanulok szinte minden nap. Online tanfolyamokon veszek részt, kedvenceim az amerikai és ausztrál keramikusok, akiktől rengeteget inspirálódom.

Hol érhetünk el, ha mi is csempézni tervezünk, vagy egy különleges kerámiát szeretnénk?

Havonta kétszer termelői piacra járok, Tallósra és Nyáradra. Witch Tiles néven a Facebookon és Instagramon keresztül tudnak velem az érdeklődők kapcsolatba lépni, esetleg személyesen, vagy telefonon. Megbeszélés alapján tudunk találkozni is. Van egy szép kis bemutatótermem, ahol örömmel fogadom a látogatókat.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább