Hímzek Neked is! | Havi kreatív

Az interjú megjelent a Klikk Out 2023/12. számában.

Csupán néhány hónappal ezelőtt sajátította el a modern hímzés technikáját, de máris az egyik legnépszerűbb a környéken, akit minden egyes öltés szeretett nagymamájára emlékeztet. Hordósi Ágnes munkái jókora nosztalgiát ébresztettek bennünk és eszünkbe juttattak minden boldog, gyermekkori emléket. Legyen benne részetek Nektek is! E havi kreatív rovatunkban Hordósi Ági válaszolt nekünk.

Mióta foglalkozol kézműveskedéssel?

Gyermekkoromban a nyarat a nagymamámmal töltöttük és rengeteget kézműveskedtünk. Azt, ahogy mama horgol, csak figyeltem, de a kézművesség szeretete tőle eredeztethető. Később teljesen kikopott az életemből, és nagyon hiányzott. Mikor megszületett a kisfiam, mama miatt elkezdtem horgolni tanulni, mivel tőle sajnos nem sajátítottam el ezt a technikát.

Miért pont a hímzés mellett döntöttél?

A kisfiam lassan négyéves, de horgolni sajnos még mindig nem tudok. Többször próbáltam, nagyon nehéznek érzem, ehhez nincs affinitásom. A hímzés végül pár hónapja talált rám, és minden öltéssel a nagymamámmal vagyok. A családi házunkba kerestem faldíszeket, amikor először találkoztam a modern hímzés technikájával. Nagyon hamar magával ragadott, úgy éreztem, ez nekem való hobbi lenne. Annyi szép alkotást láttam ebben a műfajban külföldi alkotóktól, hogy végül beszereztem az első eszközöket, amelyekkel kipróbálhattam.

Ez a kerek kép verzió nagyon egyedi, de egyben kompakt is, több helyre kitehető, mint akár egy terítő. Miért épp ezt a formátumot választottad?

Lényegében ez a formátum az egyik elem, amely miatt a hímzés régi technikája kap egy kis modernitást. Nagyon sok lehetőséget rejt magában: faldísz, ajtódísz is lehet, vagy egyszerűen csak egy kép a komódon, de készítettem már „gyűrűpárnát” is esküvőre. A konkrét motívum pedig csak még inkább színesíti a lehetőségek tárházát.

Más dolgokat is hímzel?

Egyelőre vászontáskára hímeztem ezen kívül. A hímzett képre rengeteg ötletem van még, a megvalósítás lassú folyamata, és a megrendelések mennyisége miatt azonban türelmesnek kell lennem ezek elkészítése kapcsán.

Mi volt eddig a legkülönlegesebb, vagy legnehezebb munkád?

Az egyik legnehezebb egy vadvirágokat ábrázoló hatrészes szett volt, rendkívül aprólékos munka. A legkülönlegesebb pedig az első megrendelésem: az említett gyűrűpárna. A megrendelővel és a menyasszonnyal is együtt telt a gyermekkorunk.

Mi határozza meg a témáidat, mi inspirál?

Miután publikáltam az első munkáim, hamar beindultak a megrendelések, így a témákat ezek adják, valamint az aktuális ünnepeket próbálom lekövetni.

Hol érhetünk el, ha mi is egy ilyen csodás alkotást szeretnénk?

A Facebookon és az Instagramon is megtaláltok a Hímzek nevű oldalon.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább