Rendőrháború Szlovákiában | Cinemax

A. C. A. B. (All Cops Are Bastards) – sokan ismerik, vagy hallották már a 80-as évekből származó punk jelmondatot, ami a beteg rendszert védő rohadék rendőrökre utal. Na, Szlovákiában akadt belőlük néhány az önálló ország fennállásának első 30 évében máig bezárólag, ugyanakkor mindig akadtak olyanok is, akik lelkiismeretesen és aprólékosan végezték a munkájukat, és csak az alkalomra vártak, hogy a csatornák összeérjenek és egy-egy, a politika legfelsőbb köreiig nyúló ügyet el lehessen terelni az ítélethozatalig. Aki kicsit is követte az elmúlt évek hazai eseményeit, az tudja, hogy a rendőrháború kifejezés kikre utal, az Arpád Soltész Hnev c. regénye nyomán készített film ezzel a címmel (Vojna policajtov) viszont egy más korba kalauzol bennünket.

VOJNA POLICAJTOV

R.: Rudolf Biermann
Fsz.: Alexander Bárta, Juraj Loj, Róbert Jakab, Patrik Vrbovský, Jakub Štáfek, Marián Mitaš, Jakub Rybárik, Ady Hajdu, Petra Dubayová, Bronislava Kováčiková, Martin Nikodým, Matej Marušin, Barbora Švidraňová, Anežka Petrová, Annamária Janeková

Ez a másik kor a 90-es évek, amikor a szlovákiai alvilág még sokkal nyersebb eszközökkel dolgozott, és nem (csupán) fehér gallérokban. Megvoltak a maguk csatornái utóbbiakhoz is, a mečiarizmus idején ráadásul állami szerveket, például a titkosszolgálatot állították a bűnszervezetként működő állam által folytatott kétes tevékenységek szolgálatába. Ez a motívum ebben a filmben is megjelenik, ezúttal a kassai alvilágban történt mozgásokkal összefüggésben.

A szlovák filmkészítők az elmúlt években elkezdték feldolgozni az ország 30 éves történetében sötét korszakát (korszakait), és ez dicséretes. A film nyilván egyfajta memóriafrissítésként hathat azok számára, akik már abban az időben is kénytelenek voltak belekóstolni a dolgok menetébe, a farkastörvényekbe. A történet és a valóság kapcsolata nem a véletlen műve.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább