Te hogyan ünnepled az Anyák napját? | Gyereksarok

Mindegy is, hogy virággal a kezedben a családod körében, vagy a temetőben ünnepelsz, állj meg egy pillanatra, lassíts le és emlékezz meg!

Az anyák napja a hála és köszönet ünnepe is egyben, amikor az éltünkért mondunk hálát annak, aki megszült. Legyen az bármilyen is. Elég jó anya, vagy „csak” jó anya, akár rossz is. Neki köszönhetjük magunkat és ki így, ki úgy, ezt meg is teszi. Sokan virágot vesznek, sütnek-főznek, összeülnek, beszélgetnek, másoknál rövidebb szertartás, de vannak olyanok, akiket már nem, vagy akik már nem ünnepelhetnek, gondoljuk röviden azokra is ezen a jeles napon.

„Anya tényleg egy pók. Egész életében a semmiből szőtt mindent: ennivalót, csodás ruhákat, szeretetet, taníttatást és tetőt a fejünk felé. A pók lánya vagyok. Gyönyörűnek látom őt. Egész életemben azon igyekeztem, hogy boldoggá tegyem. Mert amikor boldog, az egész ház ujjong, a falak szélesen mosolyognak, a függönyök repesnek örömükben, a világoskék párnahuzatok nevetnek a kitárt ablakokon beáramló napfényben, és a lángnyelvek vidám táncot ropnak a tűzhelyen”

(Rani Manicka)

A Magyarországon meghonosodott szokás szerint most vasárnap, azaz május 5-én, míg a szlovákiai ünnepen május 12-én ünnepeljük az anyák napját. Ezt a amerikai eredetű hagyományt Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg, az első megemlékezést pedig 1925-ben tartották.

Csak 3 évvel később, 1928-ban sorolták miniszteri rendelettel a hivatalos ünnepélyek közé. A legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották.

Anyák napján ne feledkezzünk meg a nagymamákról sem, ilyenkor ők is várják a rokonságot!

Sok ország más-más hónapokban és időpontban, illetve más-más vasárnapokon ünnepli az édesanyákat:

február második vasárnapja: Norvégia
március 3: Grúzia
március 8, nőnapon: Afganisztán, Bulgária
március 21., a tavasz első napja: az arab világ legtöbb országa (például Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Irak, Kuvait, Libanon, Szaúd-Arábia), illetve a magyar paraszti hagyományban is a március 20. utáni első vasárnap ünnepelték Gyümölcsoltó Boldogasszony napját.
március 25.: Szlovénia
május első vasárnapja: Angola, Litvánia, Magyarország, Mozambik, Portugália, Románia, São Tomé és Príncipe, Spanyolország, Szerbia, Zöld-foki Köztársaság
május második vasárnapja: Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Csehország, Dánia, Dél-afrikai Köztársaság, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Japán, Kanada, Malajzia, Németország, Olaszország, Peru, Szlovákia, Svájc, Tajvan, Törökország, Ukrajna
május utolsó vasárnapja: Franciaország, Marokkó, Svédország
május 10: Latin-Amerika legtöbb országa (például Guatemala és Mexikó), Hongkong, India, Pakisztán, Szingapúr
május 26: Lengyelország
június második vasárnapja: Luxemburg
augusztus 15. (Nagyboldogasszony): Costa Rica, Antwerpen (Belgium)
október második hétfője: Malawi
október harmadik vasárnapja: Argentína
november utolsó vasárnapja: Oroszország
december 8: Panama

Ahol az anyák napja más ünnephez kapcsolódik:

Egyesült Királyság (Anglia, Skócia, Wales, Észak-Írország) és Írország: az itteni anyák napja (Mother’s Day) nagyböjt negyedik vasárnapjára esik. A Mothering Sunday nevű vallási ünnepből alakult ki, amely eredetileg nem kapcsolódik a mai anyák napja ünnephez.
India: a nyugati hatásra átvett május 10-i anyák napja mellett megtartják a durga púdzsa ill. a navarátri nevű, októberi tíznapos ősi hindu anyák ünnepét is.
Thaiföld: augusztus 12., Szirikit királyné születésnapja

(forrás: wikipedia)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább