Varrni, természetesen | Havi kreatív

Az interjú megjelent a Klikk Out 2024/04. számában.

Áprilisi alkotónkat elvarázsolja a len. Munkáját a természet ihleti és örömmel dolgozik megrendelésre, hogy biztosan olyat készítsen, amivel egy álmot valósíthat meg. Hímzett mintái ugyancsak letisztultak, az anyagok közül is igyekszik természeteseket választani, fontos számára a letisztultság és környezettudatosság. Áprilisi lapszámunkban Méhes Zsanett Évát, a LizMend kreatív alkotóját kérdeztük.

Mióta foglalkozol varrással, illetve hímzéssel?

A varrással kicsiként ismerkedtem meg, elsőként a mamám nekem varrott és kötött ruhái által. Először kézzel, később varrógéppel készítettem el, amit megálmodtam magamnak. A gépi hímzést pár éve kezdtem.

Mi az, ami megfogott ebben?

Több kézműves tevékenységben mozgom otthonosan a varráson kívül. A középiskolában képzőművészet tagozatosként csak erősödött az irányultságom, például rajzolás, nemezelés, tűzzománcozás, fémművesség terén, csak hogy a fontosabbakat említsem. Ezekre mind igaz az alábbi tény, hogy valójában csak a képzeletünk szab határt, bármit el lehet készíteni, és ez számomra felemelő érzés. Nem utolsó szempont az sem, hogy olyan terméket kaphat a megrendelő, amit a boltok polcain nem talál.

LizMend,Havi kreatív,Varrás,Hobbi

Milyen anyagokkal, eszközökkel, gépekkel dolgozol az alkotásoknál?

A megbízó igényei szerint minden anyaggal dolgozom, de számomra a legkedvesebb anyag a len, a maga egyszerűsége és természetessége révén. Kevés hímzéssel kiegészítve igazán bájos ruhák és kiegészítők készíthetők belőle. A len hővezetése rendkívül jó, ezért nyáron hűs tapintásával kényelmes viselet, ugyanakkor ágyneműként használva sem lesz túlzottan melegünk. Ez különösen fontos a gyermekek számára. Legfőbb eszközeim a varrógépjeim és a hímzőgépem. Kész hímző mintákat is használok, de szeretek tervezni és számítógépen digitalizálni egyedit is.

Honnan merítesz ihletet az alkotásokhoz?

Szeretek visszatekinteni a régi idők stílusára, de főként a természetből merítek.

LizMend,Havi kreatív,Varrás,Hobbi

Mi volt eddig a legmeghatóbb, legkülönlegesebb, vagy akár legbonyolultabb megrendelésed, amit megosztanál velünk?

Örömmel tölt el, ha gyerekeknek készíthetek valamit. Nemrég egy aggódó anyuka kérésére másodjára is elkészítettem egy kisgyerek elveszett kedvenc nyuszis alvókáját. Kaptam fotót is, ahogy alszik vele, megható történet volt. Ugyanakkor büszkeséggel tölt el, hogy a második gyermekem születésétől fogva az általam varrott mosható pelenkákat viselte, és a pelenkás időszakot környezettudatosan tudtuk végigjárni.

Hol találunk meg, ha mi egy személyre szabott, hímzett ajándékot szeretnénk?

A Facebookon LizMend néven lehet engem megtalálni.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább