Növények a lakásban

Születésem óta családi házban lakunk, így soha nem éreztem hiányát az udvarnak, a növényeknek. Kint büszkén klikkesednek a kutyaól mellett a levendulabokrok, hátul olyan növények kúsznak fel a kerítésen, amiknek a nevét sem tudom. A másik szegletben egy kisebb erdőt képeznek a gyógynövényeink, és a kertben van almafa, ecetfa, hárs és dió…

Viszont amióta egy másik városban, egy első emeleti lakásban lakom, már nem tehetem csak úgy meg, hogy mezítláb kisétálok az udvarra, és szakítok le pár szál zsályát, mert épp arra van gusztusom. Nem ülhetek csak úgy le valamelyik bokorhoz olvasgatni. Az erkély se nagy, meg amúgy is hideg lenne már a növényeknek kint… Szóval a lakótársnőimmel úgy döntöttük, zöld övezetté változtatjuk szerény kis „privátunkat“. Ha Te is ezen gondolkozol, vagy épp csak ötletre vágysz, hát akkor inspirálódj velünk!

novenyek2Na de mi fogja itt túlélni?

Persze, nem ringatjuk magunkat olyan illúziókba, amelyekben valami egzotikus bimbós növényt, és narancsot termesztünk majd a konyhában.

A kövirózsa ebből a szempontból nagyon hálás növény. Szárazságtűrő, és igénytelen. A sok napsütésért hálás, a kevés öntözésért pedig még inkább.

Bár ha jobban belegondolok, talán a kaktusz a leghálásabb (ha csak a művirágokat nem vesszük figyelembe – de hát nem, mert azok nem élnek). Annak aztán tényleg alig van szüksége valamire.

Persze nem kikötés, hogy ne kelljen a növénnyel törődni, így lassan de biztosan költöztetjük be a gyógynövényeket is.

Közülük az első lakó a citromfű. Egy nagyobb cserépben hoztuk őt haza, és az ablakba tettük, mert erősen fényigényes. Kedveli a meszes talajt, így ha tojást sütünk, a héját mindig megszárítjuk, majd porrá zúzott formában a citromfű földjére szórjuk szét. Nem mellesleg a kávézacc is nagyon jó hatással van rá.

A zsálya is hasonlóképpen fényigényes, és nem kell sokat öntözni. A még fiatal növényt igen, de minél idősebb, annál jobban bírja a szárazságot és a fagyot. Hah, még jó, hogy itt a lakásban az utóbbival nem fog találkozni!

Terveink között szerepel még az aloe vera, a menta, a liliom és a bazsalikom beköltöztetése.

Hogyan gondozzuk?

Szándékosan választottunk olyan növényeket, amik nem követelik az állandó gondozást. Heti párszor megöntözzük őket. Napos helyen vannak, továbbá, ahogy azt már említettem, tojáshéjjal, kávézaccal igyekszünk táplálni a földjüket.

Megéri ezt?

Oh, hát hogyne! Aprópénzért tudsz bárhol vásárolni egy-egy növénykét. Feldobják az egész lakás hangulatát, otthonosabbá teszik. Jól néznek ki, ha pedig gyógynövényről van szó, bármikor le tudsz szakítani pár szárat és főzni belőle egy finom teát. Szóval növényre fel!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább