Google Home – Az okos társ

Manapság már mindenhol okostelefonok, okosórák, okoshűtők és intelligens mosóporok vesznek körül minket. De mi a helyzet a házakkal? A hollywoodi filmekből és reklámokból már biztosan ismerős lehet a jelenet, amikor egy jól öltözött üzletember bemegy a nappaliba, ledobja a zakóját, belekortyol a whiskybe, és eközben a ház szinte magától életre kel. Nos, tényleg van ilyen, de a Google Home egy sokkal elérhetőbb és egyszerűbb eszköz.

gero-foto-web-cikk-no-6

Ez a kisméretű, hangszóró formájú fickó képes szinkronizálni magát a házunkban lévő összes okos eszközzel, sőt, képes kezelni is ezeket, mindössze beszélnünk kell hozzá. Bármit szeretnénk vele kommunikálni, csak az „OK Google” névre hallgat (ahogy ez a Google Glassnál is volt), az ezután elhangzottakra pedig odafigyel. Megmondhatjuk neki, hogy kapcsolja fel a lámpát az előszobában, hogy állítson be ébresztőt, vagy hogy játssza le a kedvenc zenelistánkat. Gyakorlatilag bármit mondhatunk neki, akár azt is, hogy meséljen egy viccet. De kérdezhetünk is tőle az időjárásról, a forgalomról, a hírekről és bármi másról, ami megtalálható az interneten. Így néz ki egy példabeszélgetés az elektronikus házi kedvenccel:

– OK Google, mesélj a napomról.

– Jó reggelt, Michelle. Az idő reggel 7:21. Az időjárás San Franciscoban jelenleg napos és 23 fok van. Elkelhet egy kis napkrém. Ma 9:30-kor 5 km-t tervezel futni a Chrissy Fielden. Legyen szép napod!

gero-web-foto-cikk-no-6

Egy idő után a Google Home képes tanulni a „gazdájáról”, így válva még személyesebbé. A termékhez jár pár kiegészítő is, például más színűre cserélhetjük a hangszóró burkolatát, hogy még jobban beilleszkedjen a környezetébe. Hátránya lehet, hogy csak angolul beszél, illetve csak az „OK Google” névre hallgat. Én például szívesen átnevezném „OK Jarvis”-ra (a Vasember mesterséges intelligenciája).

Ezt a kütyüt november 4-én dobták a piacra, amiből már több mint 30 milliót adtak el. A 129 dolláros okos hangszóró eredetileg a hasonló felhasználású Amazon Echo készülék konkurenciájaként lett fejlesztve, és úgy tűnik, megérte a fáradozást.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább