Óvatosan a szénhidrátokkal!

Az ünnepekhez a sok finomság is hozzátartozik, azonban ebben az időszakban sem szabad megfeledkeznünk az egészséges étkezésről. Fontos, hogy odafigyeljünk, mit és mennyit eszünk!

A túlzott cukor és fehérliszt fogyasztása veszélyes a szervezetünkre. A tartósan magas vércukorszint azt eredményezi, hogy érzéketlenekké válunk az inzulinnal szemben. Ezt inzulinrezisztenciának hívjuk, amely a cukorbetegséget megelőző lépcsőfok. A cukorbetegség tartósan magas vércukorszintet jelent, ami további betegségeket vonhat maga után. Hajlamossá tesz a magas vérnyomás kialakulására, illetve megnő a kockázata más szív- és érrendszeri betegségeknek, olvashatjuk a tienshoni.hu weboldalon.

„Továbbá azoknál a nőknél, akik sok vörös húst és szénhidrátot esznek – például chips, tészta vagy kenyér formájában – 29–41 százalékkal nagyobb valószínűséggel állapítanak meg depressziót” – írja a házipatika.com.

Ezzel még mindig nem zárult be a negatív hatások köre. A telített zsírsavak elégetése során megnő a káros koleszterin mennyisége a vérben, s lerakódik a vérerek belső falára. „Ennek a normális vérkeringés érdekében simának kell lennie. A lerakódott koleszterin miatt az érfal nem egyenletes, ezért az érfal endothel rétege speciális sejteket, ún. habsejteket hoz létre, hogy megpróbálja kiegyenlíteni a felületet. Azonban minél több a koleszterin mennyisége, annál több habsejt képződik, ami először érszűkületet, végső soron viszont a teljes ér elzáródását okozhatja. Ennek következtében vérellátási zavarokkal, megnövekedett trombóziskockázattal, érelmeszesedéssel, szélütéssel és szívinfarktus kialakulásával számolhatunk” – tudtuk meg a borostyan.netről.

Önmagunk egészsége érdekében tehát figyeljünk oda a helyes táplálkozásra, s ne vigyük túlzásba a szénhidrát bevitelét. Természetesen az ünnepi finomságokat is meg lehet kóstolni, de csakis mértékkel! Utána pedig ne feledkezzünk meg a testmozgásról sem, hiszen ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, ez a tényező is elengedhetetlen.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább