Apukáké a figyelem

Az apák napja ugyanolyan fontos, mint az anyák napja. A gyermekek életében mindkét szülő egyaránt fontos szerepet játszik.

Honnan ered e nap?

Az apák napját Európa katolikus országaiban már a középkorban is ünnepelték, Szent József napján, március 19-én. Számos európai országban, mint például Portugália, Spanyolország vagy Svájc még mindig március 19-én ünneplik az apák napját.

szaunamaraton

Mint világünnep az USA-ból ered. 1909-ben, Sonora Smart Dodd kezdeményezte az apák napja megünneplését, mikor egy anyák napi rendezvényen vett részt. Az ő édesapja egyedül nevelte fel őt és testvéreit, mivel édesanyjuk meghalt szülés közben. Sonora Smart Dodd sokat kampányolt az apák napja megünnepléséért.

Fokozatosan egyre több államban meg is tartották e napot, hivatalos ünneppé azonban csak 1972-ben vált Richard Nixon elnök által.

Az első apák napján vörös rózsával köszöntötték fel az édesapákat.

Nálunk június harmadik vasárnapján ünnepeljük, mely idén éppen a mai vasárnapra, június 16-ra esik.

Miért fontos e nap?

Mint azt fent említettem, a gyermekek életében nemcsak az édesanyák fontosak, hanem az édesapák is. Egy apa ugyanolyan értékes, így bizony az apukák is megérdemlik, hogy külön napjuk legyen.

Egy édesapa biztonságot ad családjának. Ő képviseli az erőt, csemetéit mindenáron megvédi. Legyen szó bármilyen helyzetről, ugyanúgy tárt karokkal fogadja gyermekét, akárcsak egy édesanya.

Magabiztos kiállása mellett persze ő is tud gyengéd lenni, családját elárasztja szeretettel és kedvességgel. Játszik, együtt nevet gyerkőcével, s ha kell, bizony pelenkát is cserél. Nem húzza ki magát a fontos családi események alól. Ellenkezőleg, ő is ott ül gyermeke minden óvodai és iskolai fellépésén. Büszkeséggel tölti el gyermeke minden egyes sikere, legyen az egészen apró, vagy épp hatalmas. Nem engedi el kezét, hiába lett felnőtt a gyermekéből. Önálló életében is segíti, ha kell, s szeretettel várja haza a családi fészekbe.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább