Mégsem indulnak az Oscar-díjért

Kairó, Cinedays, Szaloniki, Arras, Cottbus — vajon mi lehet a közös ezekben a városokban? Csak annyi, hogy mindenhol rendeznek filmfesztivált és díjátadó ünnepséget, és még az is, hogy a Tiszta szívvel mindenhol tarolt.

A 38. Kairó Nemzetközi Filmfesztiválon a film és Till Attila megnyerte az első vagy második filmes kategóriában a bronz piramist. A Cinedays/Macedonia fesztiválon Tilla lett a legjobb rendező, ám a díjat nem ő, de a fantasztikus Vitanovics Dusán vette át, aki a filmben Radost, a szerb maffiózót alakítja, civilben pedig agysebész.

tilla2 Az 57. szaloniki filmfesztivál fődíját, a legjobb filmért járó Nagy Alexandert is hazahozták, illetve a legjobb férfi színész díját a szereplők között megosztva szintén a Tiszta szívvel kapta. A franciaországi premier alkalmával, Arras filmes seregszemléjének is kiemelkedő nyertese lett az alkotás, hiszen a filmkritikus zsűri díja, a közönségdíj és az ifjúsági zsűri „Regards jeunes” díja is Tilláék zsebébe vándorolt.

Till Attila filmje az ökumenikus zsűri díját is elnyerte Cottbusban. A kerekesszékes bérgyilkosbandáról szóló magyar mozifilmet így jellemezte az ottani zsűri: „Hatásos, szórakoztató, nyers, ugyanakkor humoros is, és ékes példája annak, ahogy a kelet-európai film frissességet tud nyújtani a mozinézőknek világszerte.”

tilla4 Egészen december közepéig úgy volt, hogy Till Attila filmje is szerepel majd a legjobb öt idegennyelvű film között a los angelesi Oscar-díj átadásán, azonban már biztos, hogy nem. December 16-án reggel kihirdették a kilenc filmre szűkített listát, melyek közül kiválasztják majd az öt legjobbat, a Tiszta szívvel azonban nem szerepel köztük. Ám elkeseredésre nincs semmi ok, hiszen a számos elismerés és a vetítéseken kapott taps annak a bizonyítéka, hogy egy igazán ütős magyąr akció-vígjátékot sikerült összehozniuk Tilláéknak.

 

Angyal Sándor, forrás: facebook/tisztaszivvelfilm

 

Hamarosan interjút olvashattok itt, a Klikkout weboldalon Fenyvesi Zoltánnal, a film főszereplőjével.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább