Az év játéka: Battlefield 1

Az Electronic Arts és a DICE nem először dolgoztak együtt egy rendhagyó játékon (Star Wars: Battlefront, a Battlefield-sorozat és a Mirror’s Edge), és ezek után valószínűleg nem is utoljára, ugyanis a legnagyobb mérföldkövet idén ősszel állították a Battlefield-sorozat számomra eddigi legjobb részével, a Battlefield 1-el. Ez a játék egy FPS (first person shooter), amelynek egyaránt van többjátékos módja és egyéni kampánya is.

maxresdefault

Történetileg az első világháború idején játszódik, ahol az összes jelentős és nagy csatában mi magunk is részt vehetünk, akár az éppen támadó, akár a védekező fél oldalán. A Battlefield 1 első megjelenése 2016 augusztus legvégére tehető, amikor megjelent az open beta verzió, ami ingyenesen volt játszható nem egész egy hónapig. Ezalatt az idő alatt mindenki eldönthette magában, hogy neki ebből elég volt ennyi, vagy annyira megfogta a játék hangulata, hogy azonnal elő is rendelte. Én az utóbbi csoportba tartozom, és egyáltalán nem bántam meg a döntésemet. A játék olyan helyszíneket sorakoztat fel, ahol a legnagyobb csaták zajlottak az első világháborúban, mint például az Argonne-i, a St Quentini, vagy a Lys-völgyi csata.

cu4ywjexyaakw3cA játékhoz hamarosan érkezik egy kiegészítő is (DLC), amely további helyszíneket tartalmaz majd. A többjátékos-mód esetén kiválaszthatjuk, hogy milyen játékmódban szeretnénk harcolni, például a már megszokott „capture the flag”-től kezdve a „war pigeons”-on keresztül a „team deathmatch”-ig mindent választhatunk, ennek függvényében változik a játék fő feladata is, hogy megvédjünk-e egy fontos csomópontot, vagy rohanjuk le az ellenfelet. A Battlefield 1-ben a többi multiplayer játékhoz hasonlóan kiválaszthatjuk, milyen katonával szeretnénk csatázni. Itt négyféle classból választhatunk: mesterlövész, szanitéc, gyalogság vagy tűzszerész, s mindegyik katonatípushoz elképesztően széles fegyverarzenálból és egyéb kiegészítő eszközökből válogathatunk, sőt, lehetőséget kapunk ún. „battlepack”-ek megszerzésére, amit bizony nem osztogat bőkezűen a játék, hiszen esetenként értékes és ritka fegyver, kinézet, vagy egyéb hasznos dolog is lapulhat benne.

battlefield_1_desert_map_trailer_grab_1

A karakterünk minden csata után fejlődik az elért eredménytől függően, és ennek függvényében hozzájuthatunk addig elérhetetlen fegyverekhez vagy skinekhez. Minden csata előtt választhatunk egy áhított medált, amit bizonyos kritériumok időkorláton belüli teljesítése esetén meg is tudunk szerezni. A csatákban természetesen nemcsak gyalogosan vehetünk részt, hanem igénybe vehetünk oldalkocsis motorokat, csapatszállító járműveket, tankokat, repülőgépeket és nagy meglepetésünkre lovakat is! Talán nem is láttam még más játékot, ahol egyszerre lett volna a csatatéren repülő, tank és ló. Ha pedig ez még mindig nem lenne elég valakinek, minden pályához tartozik egy különleges jármű, a behemót, ami esetenként lehet állig felpáncélozott és felfegyverzett vonat, léghajó és csatahajó is. Ezeket mindig az a fél kapja a játéktól, amelyik éppen vesztésre áll, és ha valakinek még ez is kevés lenne, a játék grafikája, a környezet szinte teljes rombolhatósága és a hangeffektek minősége biztosan lenyűgöz majd mindenkit, aki egy kicsit is kapó az ilyen jellegű játékokra.

battlefield1_reveal_06-0

 

Sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a DICE ősszel nyilvánosságra hozta a nyílt béta addigi statisztikáit, ami elképesztő számokat sorakoztat fel. A mérések alapján nagyjából 13,2 millió játékos vett részt a játék bétájában. A legkedveltebb és legtöbbet játszott class az assault, vagyis a gyalogság volt, mert a játékosok 30%-a választotta. Ezzel szemben a legnépszerűtlenebb a medic, vagyis a szanitéc volt. Megtudtuk azt is, hogy az első világháború feldolgozásában összesen 28,9 millió ellenfél esett áldozatul különböző közelharci fegyvereknek. A behemótok közül a felfegyverzett harci vonat 13 millió egységet semlegesített, a harckocsik pedig 23,8 millió katonát likvidáltak. A játékosok először furcsállták a lovasság bevezetését a sorozatba, majd később rájöttek, hogy ez nem is volt olyan rossz ötlet, hiszen a lovasság támadásainak összesen 62,2 millió katona esett áldozatul.

 

A Battlefield 1 Origin Access használatával október 13-tól elérhető minden platformon. A játék eladási rekordokat döntött, és pár évig biztosan élvezhetjük a sikerein felbuzdulva hirtelen előbukkant világháborús játékokat, ugyanis érkeznek, méghozzá egy vagonnal.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább