Az ajándék nem egyenlő a szeretettel!

A karácsony a szeretet ünnepe. Ilyenkor mindenki megajándékozza szeretteit. Sajnos azonban manapság sokszor átesünk a ló túloldalára.

„Abban látom a problémát, hogy a fogyasztói társadalom a gyermekekre is kihat. Egészen óvodás kortól megfigyelhető az, hogy mindig a legjobbat, a legszebbet, a legújabb játékot szeretnék, s ezeket halmozzák. Ez csak egy divathullám, ami elkapja a gyerekeket, s úgy gondolom, hogy a szülő feladata lenne, hogy ezt szabályozza” – hangsúlyozta kérdésemre Kantner Éva iskolapszichológus.

Karácsonykor mindenki hajlamos többet költekezni, azonban mérlegelnünk kell, hogy valóban szükséges dolgokat vásárolunk-e. Ugyanis a túlzásba vitt ajándékokkal csak rosszat teszünk gyermekünknek, nem pedig jót. Manapság sajnos sokan az ajándékokkal próbálják helyettesíteni az év közben elmulasztott törődést, szeretetet, de tévhit, hogy ezzel bármit is elérünk! „Amennyiben elhalmozzuk a kicsiket ajándékokkal, azzal azt az elképzelést alakítjuk ki bennük, hogy bármit megkaphatnak, ebből kifolyólag pedig akár még felnőttkorban is előfordulhat, hogy úgy érzik majd, hogy nekik mindent szabad” – tette hozzá Kantner Éva. Ez az elképzelés pedig csak nehezíteni fogja gyermekünk további életét is, hiszen nem lehet mindig mindent azonnal megkapni.

A legfontosabb tehát, hogy elegendő időt szánjunk gyermekünkre. „Természetesen nem kell felnőttként kezelni a kicsiket, de az ő szintjüknek, életkoruknak megfelelő módon igenis el kell magyarázni nekik, hogy mi miért van” – emelte ki. Sokszor egyszerűbb megoldásnak tűnik a szülők számára, ha mindent megvesznek a gyereknek, hiszen akkor kevesebbet kell foglalkozni vele, viszont ezek negatív hatása a későbbiekben meg fog mutatkozni. „Amint közösségbe kerül majd a gyermek, elvárás lesz nála, hogy ő legyen a középpontban, s mindenki csak vele foglalkozzon. A későbbiekben pedig, akár munkavállalásnál is problémát okozhatnak ezek a dolgok. Minél idősebb valaki, annál nehezebb elmagyarázni neki, hogy az életben nem minden úgy történik, ahogyan szeretnénk. Éppen ezért ezt már rögtön kicsi korban meg kell tanítani a gyermeknek” – fejtette ki az iskolapszichológus.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább