3D nyomtatót mindenkinek!

A felhasználói szintű 3D nyomtatók már egy jó ideje a piacon vannak, de a magas áruk miatt a legtöbbünknek elérhetetlen volt ez a luxus, azonban idén fordul a kocka.

18nyapext5pmkjpg

Egy átlagosan teljesítő 3D nyomtató tavaly még ezer euróért lehetett a miénk, fél évvel később pedig a felére csökkent az áruk, ami idővel még lejjebb fog ereszkedni. A nagy és drága gépek mellett megjelentek a sokkal kisebb és egyszerűbb nyomtatók, amelyek bár kisebb teljesítményre képesek és lassúbbak, az áruk is jóval alacsonyabb. Ilyen például a 100 eurós 101Hero. Az eszköz csupán egy SD kártyaolvasóval rendelkezik, ami a kártyára másolt fájlokat továbbítja a gép processzorához, és kinyomtatja az adott tárgyat.

A neten már most is vagonszám lehet nyomtatható 3D modelleket találni, amiket letölthetünk, a kártyára másolhatunk és kinyomtathatunk, de ha ügyesek vagyunk, akár mi magunk is modellezhetünk ilyen 3D-s figurákat. Aki szeretne valami hasonlót készíteni, de ezt inkább saját kézzel tenné, annak sem kell elkeserednie, hiszen a 3D tollak is már a piacon vannak, méghozzá bő választékban. A munkafolyamat mindkét esetben azonos: a nyomtatáshoz nem festék, hanem egy speciális műanyag huzal kell, amit a gép felmelegít és kiprésel magából, majd az pillanatokon belül megszilárdul. A 3D tollak ára jelenleg nagyjából 50 és 70 euró között mozog.

Mivel már ennyire elérhető közelségben van a 3D nyomtatás, idén kezdetét veheti az a korszak, amikor minden házban lesz legalább egy 3D nyomtató, mint ahogy az most is igaz a tintasugaras vagy lézeres nyomtatókra.

[pro_ad_display_adzone id=”2035″ popup=”1″]

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább