Étteremben: Belépéstől a távozásig

Az ünnepek után lassan, de biztosan mindenki visszatér a mókuskerekébe, a világ ismét felgyorsul, és a hosszabb pihenés után ismét jönnek a szürke hétköznapok. Mivel már kevesebb időnk jut önmagunkra, családunkra, főzésre, így sokan naponta látogatják az éttermeket egy napi menüre, akár ünnepi vacsorára kedvesükkel vagy üzleti partnerükkel. Az étteremben való viselkedést mindenkinek ismernie kéne! Nagyon könnyen kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha nem ismerjük, vagy nem alkalmazzuk ezeket a szabályokat. Így hát rövid csokorba kötöttem a legfontosabb lépéseket, mozzanatokat, mivel étterembe manapság már mindenki jár, ám hogy mit illik, azt egyre kevesebben tudják…

Belépés az étterembe

Mit teszel, ha a barátnődet elviszed vacsorázni? Ajtót nyitsz, mint egy úriember, és hagyod, hogy belépjen? Igen, sok helyen így van! Moziban, színházban, szórakozóhelyeken, de nem az étteremben! Az éttermekben és a vendéglátóhelyeken illik a férfinak elsőnek feltérképeznie a helyszínt, így minden esetben a férfi lép be elsőként. A belépés után természetesen mindenhol a hölgyeké az elsőbbség…

Helyfoglalás

Az elegánsabb éttermekben illik megvárni, míg a személyzet fogadja társaságunkat, és az asztalunkhoz vezet. Természetesen az asztalnál a hölgy foglal először helyet, ebben a pincér vagy akár a férfi is segédkezhet. A férfi, amennyiben több vendéget várunk az asztalunkhoz, minden esetben felállva fogadja a többieket, a nőnek az est folyamán már nem szükséges felállnia. Az asztalnál mindig figyeljünk arra, hogy könyökünk az oldalunk mellett maradjon, és ha csak jobb kézzel eszünk, akkor a bal az asztalon pihen! Semmiképpen nem könyökölünk az asztalra! A hölgy semmiképpen ne rakja a táskáját a földre, és amennyiben nem megoldható egy másik székre való lerakása, a pincér segítségét kérve egy extra szék bebiztosítását kérje!

Az ételrendelés

Amennyiben közös egyeztetés alapján az étlapból kiválasztottuk az ételünket, a pincérrel kizárólag a férfi kommunikál, és ő adja le a hölgy rendelését is! Ugyanígy zajlik az aperitif vagy a bor kiválasztásánál is, ám a borlapot csak a férfi nézi, és a hölggyel való előzetes egyeztetés után választja ki a legmegfelelőbbet. A boros poharakat mindenképpen a száránál fogjuk meg, amennyiben konyakot fogyasztunk, az öblös pohár pont úgy van kialakítva, hogy tenyerünkben melegíthetjük italunkat. A férfi átengedheti a rendelés jogát abban az esetben, ha a hölgytársaságunk szakmabeli, vagy jártasabb az étteremben felszolgált ételek, italok területén.

Az étkezés

Az asztalra tálalt ételt minden esetben a társaság hölgytagja kezdheti meg! Csak miután elkezdte az étkezést, utána kezdheti a férfi is! Az evőeszközöket mindig a végénél fogjuk meg, és sosem markoljuk! Amennyiben nívósabb étteremben vacsorázunk, előfordulhat, hogy akár nyolc különféle evőeszköz is a tányérunk mellé kerülhet. Leegyszerűsítve: csak haladjunk a széléről a tányér felé. Ha levest fogyasztunk, ne szürcsöljük, és lehetőség szerint ne kapjuk be az egész kanalat. A damaszt szalvétát mindig az öledben kell szétteríteni, semmiképpen sem a nyakadba kötni, a papírszalvétát meg balra a tányérod mellett kell tartani. Az étkezés során vagy befejeztével az evőeszközök elhelyezésével jelezhetünk a felszolgáló felé… (lásd a képet)

 

 

Fizetés, távozás

Sosem kiabálunk a pincérnek! A fizetési szándékunkat inkább intéssel, bólintással vagy szemkontaktussal jelezzük! Fizetni mindig a legdiszkrétebben illik, és minden esetben egy személy fizesse ki a számlát! Amennyiben külön szeretnétek rendezni a számlát, azt mindig az éttermen kívül oldjátok meg! Amennyiben hölgy társaságában érkezünk, a számlát a férfinak illik rendezni, ám ha üzleti találkozóról van szó, ott alakulhat megegyezés szerint. Mindenképpen illik 10 százalék borravalót adni az étterem személyzetének! Távozásnál a pincér vagy a férfi segíti a hölgyre a kabátot, és úgy, ahogy bejöttünk, a férfi lép ki elsőnek, majd tartja a hölgynek az ajtót…

Illetlenség felsőfokon

Nem illik az asztalra tenni a táskát, még ha egy falatka retikül is! Semmiképpen sem rakjuk ki a mobiltelefonunkat és egyéb műszaki cikkeinket az asztalra, és feltétlenül „néma” üzemmódba helyezzük! Az asztalnál ne beszéljünk hangosan, nevetésünknek sem kellene megzavarnia a többi vendéget! Nem hintázunk a széken, nem játszunk a karkötőnkkel, sem a nyakláncunkkal, és ha ismerőst látunk, csak fejbiccentéssel köszöntjük, ne zavarjuk meg a másik társaságát. Véletlen balesetek során ne kezdjük a takarítást! Ez a pincér dolga. Amennyiben az étel nem ízlett, csak akkor reklamáljunk, ha romlott volt! Ha az étel java részét elfogyasztottuk, ne keressünk kibúvót a fizetés alól.

Ha türelmesen elolvastuk a végéig, rájövünk, hogy nem is olyan bonyolult az éttermi etikett, csak egy kis jószándék kell a betartásához.

Nagyon jó étvágyat, és kellemes időtöltést a legközelebbi étteremlátogatásotokhoz… 🙂

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább