Klubzene Európából

A zenei expedíciós rovatomban szeretném bemutatni Európa fővárosainak legjobb kiadóit, zenei producereit, a szcéna formálóit. Az első alkalommal Svédországba utazunk.

A popvilágban Svédország olyan zenei szenzációk otthona, mint az ABBA, Icona Pop, Fever Ray, José González és így tovább. Amerika és Anglia után a világ harmadik legnagyobb zenei exportőre.

2010 óta az underground kultúra hatalmas léptekben halad előre, formálva Európa klubjainak hangzását. Ebben az időszakban kezdtem én is felfedezni az észak-európai tánczenét, azóta főleg a house- és techno-megjelenéseket követem. A techno műfajnál kiemelném a napjainkban legnevesebb Stockholm LTD.-t, Pär Grindvikkel az élen, vagy a Drumcode kiadót, melyet Adam Beyer működtet sikeresen már 1996 óta. A világ neves rendezvényein hallhatóak a kiadó szerződött művészei, mint Alan Fitzpatrik, vagy a magyar Jay Lumen.

A house zene három fő gyűjtőpontja az általam is nagyra becsült Karlovak, A Local Talk és a Studio Barnhus


 

Karlovak

Rudolf Nordström, azaz Mr. Tophat és Oscar Wedren, művésznevén Art Alfie 2011-ben alapították a Karlovak kiadót, ami az elmúlt fél évben 5 frissen megjelent EP-vel büszkélkedhet!

Nordström és Wedren egy páratlan páros. Nordström nagyon energetikus és lángol, míg Wedren hideg és kimért. Mégis a zenéjük egyedi, összetartó minőségű, amit sok zenei producer irigyel.

Hangzásukra leginkább jellemző: zakatoló mix, értelmetlen beatek – ropogós diszkó sample-ekkel.


 

Local Talk

Talán a világon a legjobban ismert house zenei kiadók közé tartozik. 2011-től sorozatban gyártják a soulful, dallamos, vokálos zenéket, rengeteg akusztikus elemmel és szleppes basszusgitárral.

Alapítója Mad Maths, aki ebben a műfajban Stockholmban a leginkább ismert előadó. Decemberben Pozsonyban lépett fel a Nu Spirit Clubban. A Local Talk egyik legértékesebb művésze HNNY. A 90-es évek csúcs r’n’b számait dolgozza fel, 2011 óta 6 albummal jelent meg és rengeteg remix-szel.


 

Studio Barnhus

A név több mindent jelent. DJ trió, egy stúdió a stockholmi Barnhusgatan utcán, és óriási színfolt a modern tánczene szürke palettáján. Ez a három titokzatos svéd, Axel Boman, Petter Nordkvist és Kornél Kovács.

2010 óta kiadtak több mint negyven lemezt svédországi és nemzetközi előadókkal. A három fiatalember szerint a zenei stílusuk eklektikus, információközlő, komolyan szórakoztató és teljesen táncolható.

Axel Boman 

A Purple Drunk c. száma jelentette számára az igazi áttörést 2010-ben, ami DJ Kozénél jelent meg a Pampa Records-on.

Azóta számos eredeti zenét tolt ki olyan kiadóknál, mint a Permanent Vacation, Moodmusic, Glass Table, Hypercolour, Tartelet és persze a Studio Barnhus.

John Talabottal alkotják a Talaboman formációt, ami a két klasszis erejét egyesíti, zenéik szintén a Studio Barnhusnál jelennek meg.

 

Petter Nordkvist

Petter aka Pedrodollar munkájára leginkább olyan zenei elemek egybeformálása jellemző, mint a  techno, electro, dub, ambient, acid, break és a deep house, a végén egységet alkotva ad újat a zeneimádóknak.

Megjegyezném, hogy ő az a híres Petter is, akinek a Some Polyphony c. számára tomboltunk még 5 évvel ezelőtt.

James Holdennel haverkodik, a Broder Communitynál ad ki… Ennyire változatos zenei palettát és egyedi hangzást nagyon kevesek képesek hozni.

https://soundcloud.com/samo_dj/rusty-acid-edit

 

Kornél Kovács

Magyar szülők gyermekeként született Stockholmban 1985-ben. Számomra a legszimpatikusabb figura a svéd zenekultúrában. Számos zenéjét magyar nyelven nevezte el, mint például a laza és dallamos Szikra, mely által ismertté vált a neve a DJ-k és szelektorok között. 

Legújabb albuma, a The Bells volt az igazi nagy dobás részéről, melyet 2016-ban jelentetett meg a Barnhus Studiónál.

A Resident Advisor toplistáján a duplalemezes album a második helyen szerepelt a múlt évben. Kornél rendszeresen látogatja a budapesti klubokat a Lava Lava szervezésében megvalósuló akciókon. Legközelebb márciusban lép fel Pesten.

 

Hajrá Svédország!

Folyt. köv.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább