Szavazz a Kedvenc Hazai Előadódra!

Január 16-tól, azaz hétfő reggeltől indult a szlovák Radio_FM által szervezett Radio_Head Awards, a híres rádiófej-díjról való szavazás, ahol Szlovákia legjobb zenészei, együttesei, előadói kerültek felsorolásra.

Puding Pani Elvidovej, Fotó: Katarína Ďurove

A díjat 2008-ban indította a Radio_FM csapata Dušan Vančo alias Foolk vezetésével. Célja produktivitásra ösztönözni, gyűjteni a hazai tehetségeket, és nekik versenyképes teret adni. Megalakulása óta évről évre több kategóriában jelölnek előadókat, a díjátadó pedig március közepén kerül megrendezésre Pozsonyban. A díj jelentősen hozzájárul a szlovák zenei kultúra fejlődéséhez, kihívás a zenészeknek, együtteseknek, a kritikusoknak, és nem utolsó sorban mércéje a rajongók zenei ízlésének. A kis emberszobor a hatalmas rádiófejjel idén kilencedszer kerül (várhatóan) méltó polcokra. Fő kategóriák: az év albuma, az év dala, az év felfedezettje, az év megjelenése.

Szerepelnek még a listán a Zsűri kategóriái: az év felvétele minden felsorolt zenei stílusból: elektronikus zene, hard & heavy, hip hop, rap, r`n`b, folk, jazz, klasszikus zene, kísérleti zene.

További kategóriák: a kritikusok díja, a zenében fontos szerepet játszó személynek járó díj, a szerzői jogok megvédéséért járó díj és az Advance Investments különdíja.


 

Visszatekintés kategóriákban:

Az év albuma (2015): Chiki liki tu-a – Slzy tvý mámy, Šedivý a spol.


 

Az év dala (2011): Puding Pani Elvisovej – Astoria


 

Az év felfedezettje (2009): Billy Barman


 

Az év megjelenése (2010): B-Complex


 

2011-ben a kritikusok által a Legjobb Albumért odaítélt díjat a dunaszerdahelyi járásbeli Gwerkova – Nada című lemeze kapta.

A szavazás két körben zajlik. Az első körben a hallgatók a rádió weboldalán regisztráció után pontozhatják a jelölteket, ennek lejártával minden kategóriában marad öt jelölt előadó. Ők a második körbe kerülnek, amelyben szintén online szavazással történik a továbbjuttatás, de a végén már csak egy maradhat minden kategóriában, kinek nevét már a díjátadón olvassák fel. A díjak olyan szerzőknek, együtteseknek, előadóknak járhatnak, akik szlovák állampolgárok, zenéjük részt kell, hogy vegyen a rádió egész éves rotációjában.

Az idei év jelöltjeit megtekintheted és szavazhatsz rájuk ITT. 

A ceremónia március 12-én lesz Pozsonyban a Régi Vásárcsarnok (Stará Tržnica) koncerttermében.

Fotó: Martina Mlčúchová

Forrás: Radio_FM

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább