Sorra készülnek a dokumentumfilmek David Bowie-ról

A poplegenda, David Bowie idén januárban lett volna 70 éves. Korszakalkotó stílusával, hatalmas zenei sikereivel és különleges filmszerepeivel beírta magát a történelembe. Több dokumentumfilm is készült róla, melyek bemutatják David életét, munkáját, koncertjét vagy az utolsó napjait. 

A zenész 70. születésnapjára és halálának első évfordulójára készített egy dokumentumfilmet a BBC, melyet egy nappal David január 8-i születésnapja előtt mutattak be. A film címe David Bowie: The Last Five Year  („David Bowie: Az utolsó öt év”). A BBC korábban már készített hosszabb filmeket a művészről, Sound and Vision címmel, megnézheted itt, és a David Bowie & The Story Of Ziggy Stardust… the documentary, amit megtekinthetsz itt.

David Bowie tavaly január 10-én, pár nappal azután halt meg, hogy kijött 25. stúdióalbuma, a Blackstar. Az albumon szerepel a Lazarus c. dal, melyből ugyanilyen címmel készült egy musical is. A szám videoklipjében David egy kórházban fekvő, lebegő, letakart szemű prófétaként jelenik meg. A klipet egy nappal halála előtt mutatták be, ezért sokan ezt a zenész búcsújának tekintik.

A film bemutató videója:

Ziggy Stardust And The Spiders From Mars a címe a David Bowie-ról szóló koncertfilmnek, melyet március 7-én mutatnak be Londonban, majd világszerte mozikba kerül. Egy egész estés filmezés erejéig újra átélhetjük a rockzene történelmének leglegendásabb koncertjét, amely 1973. július 3-án Londonban, a világhírű Hammersmith Odeon koncerttermében valósult meg, és D. A. Pennebaker rendezte a belőle készült filmet.

Az ünnepi filmbemutatón a MOJO magazin főszerkesztője, Phil Alexander készít majd interjút a Spiders From The Mars együttes dobosával, Woody Woodmansey-vel, akinek elismert memoárja, a My Life With Bowie: Spiders From The Mars, nemrég jelent meg a Sidgwick & Jackson kiadó gondozásában. Ebben Woody betekintést enged a ’73-as híres éjszakán történtekbe, melyet így ír le: „Életem legnagyobb kalandja”.

A film előzetese:

A film címadó dala:

A Ziggy Stardust And The Spiders From Mars album itt meghallgatható:

A Metamorphosis egy eklektikus dokumentumfilm, mely David Bowie életútját és pályafutását ábrázolja, halálának első évfordulóján mutatta be a Not Only Fashion Caffe a Youtube csatornáján. A dokumentumok gyűjtői és készítői nagy tisztelői David munkájának, a film megjelenésekor így nyilatkoztak: Ez a mi ajándékunk az embernek, aki megváltoztatta a zenét!

A teljes film megtekinthető angol nyelven itt:

Ezzel a pár dokumentumfilmmel egy kis betekintést nyerhetünk eme csodálatos művész elméjébe. Nekünk, a jelenben élőknek hatalmas privilégium, hogy egy korban élhettünk David Bowie-val.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább