Unaloműző: Quick, Draw!

A Google már régóta foglalkozik a különböző nyelv, arc, gesztus és szövegfelismerési technikák, technológiák kifejlesztésével. Ennek köszönhetően ma már a hangunkkal is utasíthatjuk az eszközeinket, hogy mire keressenek rá a neten, melyik filmet, vagy zenét játsszák le, vagy kit hívjanak fel. Nemrég előálltak egy új „játékkal”, egy netes rajzprogrammal, ami persze csak a felhasználóknak tűnik játéknak, egyébként pedig egy rendkívül bonyolult mesterséges intelligenciáról van szó, ami képes tanulni, és ki tudja találni, hogy mit rajzoltunk le neki. A játék elején kiírja, hogy mit rajzoljunk, pl. egy macskát. Ahány ház, annyi szokás alapon valószínűleg mindenki máshogy rajzolja majd le. Valaki a feje körvonalait, valaki a testét, valaki ülve, állva, hegyes, vagy kerek orral, bajusszal, anélkül, és még sorolhatnánk a végtelen variációkat.

Egy embernek nem probléma felismerni egy macskát, hiszen megvannak a jellegzetes vonásai, amiből kapásból rávágjuk, hogy ez bizony egy cica. Egy mesterséges intelligenciának azonban ez nem ilyen egyszerű, hiszen „ő” nem lát, és a dolgok értelmezése sem úgy működik, ahogy nálunk, embereknél. Ezért is van, hogy nem minden esetben tudja kitalálni, hogy éppen mit firkáltunk a képernyőre, de általában addig találgat, míg végül rájön, sőt, olyan is van, hogy előbb kitalálja, minthogy befejeznénk a rajzot.

Ez a határozottan jó unaloműző annál okosabb lesz, minél többet játszunk vele, a játék végeztével pedig meg is tudjuk osztani a különböző közösségi médiákon az alkotásunkat. Habár Munkácsy-díjat biztosan nem kapunk majd a 20 másodperc alatt elkészített firkáinkért, azért jó szórakozásnak bizonyult. Egyetlen hátránya, hogy egyelőre csak angolul tud, de talán a jövőben megtanul más nyelveket is, ám a lényeg, hogy meglepően jól tippel – a szándékosan a feladattal nem egyező rajzokat nyilván nem fogja kitalálni, tehát, ha azt mondja, rajzoljunk egy autót, ne rajzoljuk le a Nemzetközi Űrállomást, mert azzal mi sem tudnánk mit kezdeni. Aki nem hiszi, járjon utána: https://quickdraw.withgoogle.com/

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább