Cinemax: Szlovákia szégyene, hamarosan a mozikban!

 A három alábbi film közül az egyik már megtekinthető a moziban, a másik kettő hamarosan érkezik.

Lion – Oroszlán

Mély személyes és családi dráma, társadalmi célú utalásokkal. Tulajdonképpen ennyire szárazon is össze lehetne foglalni, hogy miről szól az Oroszlán. Egy indiai kisfiú, Saroo elkeveredik otthonról, majd egy árvaházban köt ki, ahonnan ausztrál szülők fogadják örökbe és nevelik fel. Mi már felnőtt korában (Dev Patel a Gettómilliomosból) csatlakozunk gondolataihoz, emlékeihez, és vele együtt próbáljuk megérteni és kutatni, honnan is jött, vissza kell-e térnie oda, és egyáltalán van-e értelme a bizonytalan után futnia, válaszokat kergetnie, és elszakadnia új családjától, ha azzal annak egységét sodorja veszélybe. Önzés vagy önfeladás, önfeláldozás. Garth Davis hat Oscarra jelölt filmjével nagy utat fogunk megtenni magunkban is. (Vetítik február 16-tól.)


 

Únos

Úgy tűnik, a szlovák filmgyártás, mint olyan, is megérett arra, hogy elkezdje feldolgozni az ország viszonylag rövid történetének sötét kezdetét. A címről (magyarul elrablás, elhurcolás), legyen bármennyire is általános fogalom, tulajdonképpen mindenkinek ugyanaz a cselekmény jut eszébe. A Michal Kováč és Vladimír Mečiar közti feszültség, a titkosszolgálati és hatalmi játszmák. A fiatal rendezőnő, Mariana Čengel Solčanská filmjében a 90-es évek Szlovákiájának állami és alvilági terror által uralt hangulatába csöppenünk. Az eseménysorba, melynek kivizsgálását hivatalosan máig gátolják Mečiar későbbi amnesztiái. A cselekmény lehet üzenet a regnáló hatalomnak, egyszersmind egy korkép, mely miatt máig lesüthetjük a szemünket. (Vetítik kb. március 2-től.)


 

Logan

A jövőben látjuk viszont és egyben Hugh Jackman megformálásában a jelek szerint utoljára Farkast az X-Menből. Hangulatos előzetest kapott a film január végén, melyben az öregedő Logan mellett Xavier professzur is felbukkan, és egy kislányt, az ún. X-23-as mutánst próbálják menekíteni a rá vadászó katonáktól és tudóstól. A kislány hasonló képességekkel rendelkezik, mint Logan, éppen ezért annyira értékes, és az eddig látottak alapján van annyira kemény is. James Mangold rendező a kevesebb néha több elvét alkalmazza a harmadik különálló Farkas-filmben, melynek előzetese alapján egy kemény meccsektől és amolyan bimbózó „apa-lánya” kapcsolattól fűtött nosztalgiázást kapunk, kikacsintásokkal, farkasordító vagánysággal. (Vetítik kb. március 2-től.)


 

Az írás megjelent a Klikk Out 2017/02. számában.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább