Tavaly mentek el, mi (így) láttuk őket

A tavalyi év tragikus év volt a zenetörténelemben, ugyanis a tizenkét hónap alatt elvesztettünk többek közt olyan kiemelkedő zenei ikonokat, mint David Bowie, George Michael, Prince, Leonard Cohen és Maurice White.

Már január elején sokkolta a világot a hír az angol poplegenda, David Bowie halála, aki január tizedikén, 69. évesen feladta a 18 hónapos, rák elleni harcot. Teljes nevén David Robert Jones-t a történelem legjelentősebb zenészeként, innovatív előadóként tartják számon, ami tükröződik a hetvenes években kiadott albumjain, mint pl. a The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) vagy a Heroes (1977). Élete során sikerült beszereznie két Grammy-, egy életműdíjat és négy Brit Awardot. A BBC toplistáján a 29. helyen szerepel mint az angol történelem legkiemelkedőbb alakja.

Egy Bowie-rajongó ismerősöm Bowie 1997-es budapesti koncertjét így írja le: „Akkor még Pepsi Szigetnek hívták a rendezvényt, mi csak David miatt mentünk oda. Nagy nehezen az első sorba férkőztünk, onnan néztük tátott szájjal végig a kb. húsz számos koncertet, nem tudtuk elképzelni, milyen lehet… David fehér ruhában, egy spanyol gitárral a kezében varázsolta táncba a szigetlakókat.”

 


 

2016 volt az utolsó éve a zenész, énekes, zeneszerző és színész Prince-nek is. Minnesotai otthonában lelte halálát 57 évesen, gyógyszer-túladagolásban. Teljes nevén Prince Rogers Nelson már hétévesen tanult zongorázni, később gitározni és dobolni. Korszakalkotó zenéjében fellelhetőek a funk, soul, rock, pop, jazz és r’n’b stílusok. Az első megjelenése 1978-ban a For You című album volt. Onnantól kezdve szinte évente adott ki valami újat. Világszerte eladott több mint 100 millió lemezt, a zenébe vetett munkáját hét Grammy-díjjal, négy MTV Video Music Awarddal, egy Arany Glóbusszal és egy Oscar-díjjal jutalmazták.

Az első szlovák rapper, Prince leglelkesebb hazai rajongója, David Zo Senca így nyilatkozott róla: „Minden egyes koncertje más volt… Voltunk Londonban a két estés koncertjén, mindkettő más stílusban zajlott. Bécsben mindig rockosabb hangulatúak voltak a koncertjei, a Szigeten pedig megadta az igazi fesztiválhangulatot…”

A pozsonyi lemezgyűjtő, partyszervező, DJ és grafikus, Michal Rafaj büszkén nyilatkozott a Szigeten látott koncertjéről: „Örülök, hogy eljutottam arra a Sziget Fesztiválra, amelyen fellépett Prince. Számomra még ma is ez a legnagyobb koncertélmény! A koncertet improvizációval kezdte, majd háromszor eltűnt a színpadról, és minden visszatértekor több és több hangszer szólalt meg. Végig libabőrösen táncoltunk és ámultunk. David fehér ruhában, egy spanyol gitárral a kezében varázsolta táncba a szigetlakókat.

 


 

November 7-én 82 éves korában távozott az élők soraiból a kanadai költő, zeneszerző és művész, Leonard Cohen. A legendás zenész, teljes nevén Leonard Norman Cohen bemutatkozó albuma 1967-ben jelent meg, majd olyan csodás albumok követték, mint a New Skin For The Old Ceremony (1974), I’m Your Man (1988), The Future (1992), Ten New Songs (2001), Dear Heather (2004), Old Ideas (2012), Popular Problems (2014), vagy az utolsó, a You Want It Darker (2016). Ezeken kívül több koncertfelvétele is megjelent. A legismertebb számai a Suzanne, So Long, Marianne, Dance Me To The End Of Love és a Hallelujah. 2010-ben Grammy-életműdíjat kapott.

Fábián Tünde, aki a Dunaszerdahelyi járásból származik, de Amerikában él, mesélt Cohenről lapunknak: „Pár évvel a halála előtt láttuk Leonard Cohent Oaklandben. Sokáig csend övezte, de amikor újra kezdett koncertezni, mindenképp látni akartuk őt. Míg otthon éltem, nem igazán ismertem, aztán amikor Londonba költöztem, nagyon megkedveltem őt. A koncerten (valahol megvan a műsorfüzet is) az úriember hatása megvolt. Öltöny, kalap, amit tisztelettel emelgetett, és fantasztikus zenészekkel játszott együtt a világ szinte minden tájáról: Anglia, Oroszország, Spanyolország. Azt hiszem, háromszor tapsoltuk vissza… Akkor láttuk őt utoljára.”

 


 

Tavaly, karácsony első ünnepén, 53 évesen költözött a mennyek színpadára a világ legértékesebb hangú énekese, George Michael. Igazi nevén Georgios Kyriacos Panagiotou 1981-ben alapította Andrew Ridgeley-vel a WHAM! együttest, mellyel világhírnévre tettek szert a Last Christmas vagy a Wake Me Up Before You Go-Go c. számoknak köszönhetően. 1987-ben szólókarrierbe kezdett, és sorra uralták a toplistákat a Faith (1987), Listen Without Prejudice Vol. 1 (1990), Older (1996), Songs From The Last Century (1999), Patience (2004) és a Symphonica (2014) c. albumai. A legsikeresebb dalai közé tartoznak például a Faith, Careless Whisper, A Different Corner, I Want Your Sex, One More Try, Don’t Let the Sun Go Down On Me (feat. Elton John), Somebody To Love (feat. Queen), Jesus To A Child és a Fastlove. 2 Grammy-díj, 2 Brit Award, négy Ivor Novello-díj és három American Music Award járt neki.

Lapunk főszerkesztője, Poór Tibi mesélt egy koncertélményéről: „George Michael pozsonyi koncertjén voltam 2007-ben. Azt már tudtuk, hogy a világ egyik legjobb popénekese, amikor élőben előadta a Queen – Somebody To Love c. számát, de azt Pozsonyban érzékeltem igazán, hogy Michael éneklése még koncerten, a nagy tömeg előtt is tele volt érzelemmel, olyan, mint amilyet egy unplugged koncerten láttunk korábban tőle.”

 


 

Az Earth, Wind and Fire alapító tagja, Maurice White álmában halt meg otthonában, Los Angelesben, a hosszan tartó Parkinson-kórtól, 74 évesen. Az exdobos az Earth Wind & Fire együttest a hatvanas években alapította, akkor még Salty Peppers néven. A legsikeresebb év 1975 volt számukra, amikor kiadták a That’s The Way of The World c. albumot. A legsikeresebb számaik a September, Shining Star és a Boogie Wonderland. Az afroamerikai r’n’b együttes eladott mintegy 90 millió albumot és begyűjtött hat Grammy-díjat.

A Dunaszerdahelyi járásban a kilencvenes években (mármint én innentől emlékszem rá), nagyon erős volt a funky és az r’n’b. A helyi diszkókban sorra mentek az Earth Wind & Fire-számok, a Septembert mindenki ismerte kívülről. Én azóta is követem az együttest, melynek tagjai folyamatosan cserélődtek, de Maurice maradt végig. Éljen tovább a legendás Earth Wind & Fire!

Eme hatalmas legendák elvesztésével szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy repül az idő felettünk, ezért meg kell ragadnunk a MÁ-t, ahogy ők is tették. Egy korszak velük lezárult, de a zene mindig ugyanaz marad!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább