Az ifjú pápa

A katolikus egyházfőket úgy zárta emlékezetébe a köznép, mint szószéken álló, kedvesen integető, áldást osztó méltóságokat. Szavaikkal vigasztalnak, reményt adnak, egyesítik a világ híveit. Megható szentbeszédeket tartanak és Péter apostol utódaihoz méltóan járják a világot, a béke és szeretet üzenetét hirdetve…

Mi történik azonban, ha egy olyan személy kerül a pápai székbe, aki elutasítja a konvenciókat, és a meggyőződései tekintetében nem ismer kompromisszumot?

A Sky Atlantic, a HBO és a Canal+ koprodukciójában készült sorozatát Paolo Sorrentino rendezte. Képi világa monumentális, üdítő és szemet gyönyörködtető megoldásokban gazdag. A cselekmény jelentős része a Vatikánban játszódik, így visszatérő helyszínként megjelenik a pápai palota és pompás kertje, a Vatikáni Múzeum, a Sixtus-kápolna és a Szent Péter tér.

A sorozat főszereplője érthető módon maga az ifjú pápa, akit Jude Law alakít. A szerepet mintha csak az angol színészre szabták volna, olykor hűvös, máskor esendő, hatalma és tekintélye viszont mindvégig megkérdőjelezhetetlen.

 


 

A témában ajánljuk:

Orange Is The New Black

Robotot múltjáról, embert kalandjáról

 


 

Elődeitől eltérő módon nem hagyja, hogy a bíborosok és az audienciára érkező politikusok befolyásolják, vaskalapos döntései nyílt ellenállást váltanak ki a hívek között is. A külsőségeket, a pompás megjelenést és a szó szoros értelmében vett istenfélelmet többre tartja, mint a hitetlen tömegek bevonzását a Vatikánba. Ellentmondásossága ellenére iróniája és humorérzéke teszi igazán emberivé, szerethetővé a karaktert.

A pápa a közmegegyezés szerint Isten embere. XIII. Piusra ez fokozottan érvényes – több olyan történést is megfigyelhetünk, amelyek „csodát“ vagy isteni közbeavatkozást sejtetnek a háttérben. Misztériumok terén azonban mértéktartó marad a sorozat, nem hajlik meseszerűbe az élmény.

Az objektivitás igazolásaként, kendőzetlenül kerül ábrázolásra a papság szervezkedése, a szexuális devianciák, a félelemkeltés, a hamisság és a zsarolás is.

Az ifjú pápa nagy erénye, hogy hívők és nem hívők számára egyformán tartalmas filmélményt nyújt, olyan előadók aláfestő zenéivel teletűzdelve, mint Devlin, Recondite, Trentemøller, Andrew Bird vagy Lotte Kestner.

Az első évadot 2016-ban mutatták be, folytatása október környékén várható.

 


 

Az írás megjelent a Klikk Out 2017/3. számában.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább