Idős, időtlen receptek…

A régi ételfajták felett is rohamosan múlik az idő… Épp ezért nem szabad hagyni feledésbe merülni őket! Bátrabbak és ínyencek! A nyúlhús használata alapanyagként konyhánkban már szintén feledésbe merült, pedig nagyon könnyen beszerezhető friss állapotban is.

 

Egy jó barátom, Gyuszika nagyon szereti a nyuszikát, így valószínűleg ő ezt a receptet, melyet Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyvében (Budapest, 1888) találtam, el is fogja készíteni… 🙂 Nagyon remélem, hogy invitál a kóstolóra, amelynek fotódokumentációját közzé is teszem a weboldalunkon (www.klikkout.sk).

 

Miért fogyasztjunk nyúlhúst?

 – a nyúl húsa rendkívül gazdag fehérjében, ellenben koleszterintartalma nagyon alacsony

– húsa könyen emészthető, allergizáló hatása nincs, így alkalmas diabetikusoknak is

– kifejezetten ajánlott kismamáknak is, mivel jelentős forrása a vasnak és B12 vitaminnak

– hasznos tápanyagokból a lehető legtöbb jut belőle a szervezetünkbe, 30%-kal jobb a csirkehúsénál

 

Barnára párolt nyúl

Levonván a nyúlnak bőrét és belsőhártyáját, töröld ki nedves ruhával, konczold fel, sózd meg, tedd rézlábasba, adj hozzá szalonna-szeleteket, darab sódart, vöröshagymát, töretlen fűszert, kígyóhagymát s párold egy ideig; azután önts reá egy meszely (4 deci) jó vörös bort, másfél pint (2 és fél liter) jó barna levest s párold újan mindaddig, míg a hús meg nem puhul. Ekkor rakd tálra, levét szűrd rá szitán és savanyítsd meg czitromnedvvel, ha pedig azt akarod, hogy édeses-savanyú legyen, adj hozzá kévés barnított czukrot. (Forrás: Czifray István: Magyar nemzeti szakácskönyv)

 

Tálalhatjuk zsemlyegombóccal, akár csuszával…

 

Sok sikert és jó étvágyat kívánok az elkészített ételhez!

 


Az írás megjelent a Klikkout 2017/3. számában. 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább