Vinum Galéria Bozen (Matyšák étterem és borozó)

Nem! Nem bolondultunk meg! Valóban Bazin felé vettük az irányt, de nem az elmegyógyintézetbe. Testünket és lelkünket ezúttal egy másfajta gyógymódnak vetettük alá… 🙂 

A bor kedvező hatásairól már Hippokratész is meg volt győződve, csapatommal pedig most mi is a jó bor kellemes, jókedvre derítő hatása mellett döntöttünk. Ha pedig már ott jártunk, gondoltuk, legyen akkor teljes a karika, és egy többfogásos kulináris élménnyel is megörvendeztettük bendőnket. Az egyik legjobb bazini étteremben és a legjobb borozóban jártunk, amelyet a helyiek csak Matyšáknak hívnak.

 

AZ ÉTTEREM

Bazin központjában található, egy több mint 300 éves épületben, amely borházként mindig is bortermeléssel kapcsolatos tevékenységeknek adott otthont. A tulajdonos, Matyšák Péter úr – a 2016-os év borásza – 2005-ben nyitotta az éttermet. Így jött létre egy olyan hely, amelyben párosul a saját, minőségi bor és a háztáji alapanyagokból készített ételek, legyen szó zöldségekről, húskészítményekről vagy a saját maguk által sütött kenyérről.

Kora este, hat óra után érkeztünk. Az étterem azonnal elkápráztatott, olyan tágas volt. A természetes fa és a jellegzetes tégla autentikus légkört teremt, akár egy boltíves borospince. Érkezésünkkor kabátjainkat illedelmesen elkérték, majd a ruhatárba akasztották, és elkísértek az előzőleg lefoglalt asztalunkhoz. A terítés egyszerű és nagyszerű, ám szakmailag is teljesen helyénvaló volt.

ELŐÉTELEK ÉS LEVESEK

Az étlap átlátható, a kevesebb néha több elvét érvényesítve egyáltalán nem zsúfolt. Szezonális jellegű, tehát gyakran változik.

 


 

Az előételek terén megkóstoltuk a házi vadpástétomot (4,80 €), amely teljesen krémes állagú volt, és szalonnaköntösben tálalták.

 

 

 

 

 


 

A fácánsaláta (4,80 €) alapját majonéz képezte, pisztáciával és őszibarackkal társították, ezáltal az egyveleg ízvilága különleges és nagyszerű lett.

 

 

 

 


 

 

A tatárbifsztek (7 €) pirítóssal a kedvenceim közé tartozik, jelen esetben minősége nagyon jó, ám az étel kissé alulfűszerezett volt, amit azonban könnyedén korrigálhattuk az asztalnál.

 

 

 


 

 

A fácánlevestől (2,30 €) nem voltam elragadtatva: színe szép sárga volt, ám nem rendelkezett kellő ízekkel.

 

 

 

 

 


 

 

További képviselője a leveseknek a gombakrémleves (2,80 €), amelyre egy rossz szót nem mondhatok. Állaga tökéletes, ízhatása remek, és hogy krumplit is tartalmazott, az adta meg a különlegességét.

 

 

 


 

A káposztaleves kis bográcsban (2,80 €) érkezett. Ez egy olyan étel, amelyet szlovák polgártársaink mesterfokon tudnak elkészíteni. Ellentétben a magyaros, csípős-húsos-tejszínes változattal itt egyszerűbb kivitelezésben készítik, ám ízvilágában nagyon ott van!

 

 

 

 


 

 

A meleg előételek kínálatában a kenyértésztában sült vadkolbász (4,50 €) nyerte el a tetszésünket, és nagy kedvvel majszoltuk be az egészet. Savanyúsággal, tormával, mustárral tálalták a ropogós finomságot, amely nagyon jó ízvonásokkal és szép megjelenéssel bírt.

 

 


 

FŐÉTELEK

Bazini sertésszűzérmék, juhtúrós-krumplis tócsnival (8,50 €)

Mondhatom, hogy az étel nagyon jó választásnak bizonyult! A hús mesterien volt elkészítve, kellően lédús, ami köszönhető a fokhagymás beütéssel bíró mártásnak is. A tócsni nagyon jól viselte a finom húsfalatok terhét, és annak ellenére, hogy bőven úszott a mártásban, mindvégig roppanós maradt.

 


 

Marhabélszínsteak, friss saláta, csilis-mézes mártás (21 €)

Amikor egy steak jelenik meg a tányéron, az olyan, mint amikor egy király ül a trónján. Nem hiába várjuk ezt el a húsok királyától, a bélszíntől, hiszen ez az állat leg-legjava. Egy közepesre sütött, kellően vastag, és kellemes kéreggel rendelkező királyi falatot kaptunk, amely csak úgy ékeskedett a tányéron. A kés úgy merült a húsba, akár a vajba, kóstolásakor kiválóan hatott a mártás, az édes-csípős ízhatás harmóniája pedig csak tovább fokozta az élményt.

 


 

Szarvassteak libamájjal, csokoládés Alibernet-mártással, sült krumplival (20 €)

Rövidre fogva: hasonló a képlet, mint az előző steakünknél, a hús jelen esetben is kifogástalan minőségű volt, ám a vadhús ízvilága sokkal markánsabb volt a marhánkénál. A koronát a király fejére ez esetben a libamáj és az egyik kedvenc vörösborfajtámból, az Alibernet-ből készített pompás mártás rakta fel, amit csokoládé használatával tökéletesre hangoltak. Kitűnő választás!

 


ÉDESEM

A mákos metéltet itt újragondolták, és a tésztát főzés után kirántották, aztán erdei gyümölcsös mártással nyakon csapták, végül tejszínhabbal, eperrel tálalták. Rántott metéltnek (3,60 €) – vyprážané súlance – nevezték el, bőséges adagot kínálnak belőle.

A gesztenyepürével, banánnal töltött palacsinta (3,80 €) volt az est utolsó édeskéje, amelyet szintén már csak nagy nehézségekkel tudtunk elfogyasztani, remek ízhatása ellenére is.

 


 

SZUMMA SZUMMÁRUM

Kimagaslóan korrekt és kellemes kiszolgálásban részesültünk a belépéstől egészen a távozásunkig. A pincérek roppant illedelmesek, közvetlenek és mindenben segítőkészek voltak. Nagyon odafigyeltek a részletekre, minden esetben öntöttek a poharunkba, és tolakodástól mentesen érdeklődtek az asztalunknál.

Bűn lenne nem megemlíteni a borokat, amelyekből a rajnai rizlinget, a Müller-Thurgaut, a cabernet sauvignon rosét és a Dornfeldert kóstoltuk. Büszkén állítom, hogy a borok világában is hatalmas minőséget képvisel a Matyšák családi pincészet, nedűivel nem egy ember kedélyét javítják!

A helyszín összességében igényes, áraiban nagyon is elfogadható. A pénzünkért kifogástalan felszolgálást, remek ételeket és kiváló minőségű borokat kapunk.

A vacsora 146,30 €-ba került, amelyből az italok 59,10 €-t tettek ki.

Hangsúlyozzuk, hogy a fent leírtak kizárólag csapatunk tagjainak véleményét tükrözik.

 


 

Az írás megjelent a Klikk Out 2017/3. számában.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább