Megvan lemezen: Vida Igor gyűjteménye

 

A sorozat negyedik részében egy dunaszerdahelyi lemezgyűjtőhöz, Vida Igorhoz, látogattam el. Igor grandiózus gyűjteménye talán az eddigi legszebb, amit láttam. Minden polc teli, a lemezek katonás sorban állnak egymás mellett, és minden szobában van (legalább egy) lemezjátszó.

 

A fenti lemez különlegessége, hogy ezt Igor az angol BBC rádió műsorában nyerte még a 80-as években.

 

Igor még az az oldszkúl zenefanatikus, aki nem állt meg a gyűjtésben még akkor sem, amikor már a hanglemezkorszak leáldozóban volt. Végig hitt a hanglemez erejében és minőségében, még akkor is, mikor már az összes zene elérhetővé vált digitális formátumban az interneten. Rendkívül kifinomult zenei ízlése azonnal látszik és hallatszik, amint betoppan valaki hozzá.

Egy napos vasárnap délelőtt érkeztem, hogy megtudjam, mikor és hogyan kezdődött nála a zenefanatizmus, melyek azok a zenei stílusok, előadók, albumok, melyek hozzá közel állnak. Igor feltett egy ritkaságszámba menő szintipoplemezt és mesélni kezdett.

Már gyermekkora óta körülvette a zene, nagybátyja már a hatvanas évektől gyűjtötte a zenéket, vagy lemezen, vagy szalagon.

Nem a Jó ebédhez szól a nóta ment nálunk délben, hanem az akkori legjobb magyar és külföldi popszámok!

A hetvenes években, alapiskolás korában szülei vettek egy szalagos magnót, és mint ahogy Ollé Lajos is elmondta, elkezdődött a szalagra rögzítős korszak, olyan rádióműsorokból vette fel a kedvenc zenéit, mint Komjáthy György műsora, a Vasárnapi koktél, jóval később a Poptarisznya, meg az osztrák rádióadó, az Ö3.

Így kezdődött..

A hetvenes évek második felében szülei vásároltak egy lemezjátszót és egyre több zene lett meg lemezen otthon.

Akkoriban a külföldi lemezekhez nehezen lehetett hozzájutni, nálunk csak olyan volt elérhető, amit külföldi licenc alatt kiadott az Opus vagy a Supraphone és még azok is csak úgy, hogy jóban voltunk Weisznével, aki a lemezboltban dolgozott.

Aztán egy pesti piacon nyílt lehetőség használt külföldi lemezekhez jutni, melyek főleg indiai nyomásúak voltak, de azok nagyon sokba kerültek. Igor pénztárcája és a lehetőségek szerint beszerezte azt a zenét, amit csak tudott.

Az első igazi nagy kedvencek és a gyűjtemény első három darabja a A Neoton, Fonográf és a Skorpió lemezei, amikhez pont negyven éve, 1977 ben jutott hozzá.

 

Volt egy The Pointer Sisterslemez, ami 120 koronába került. A heti pénzem csak 100-as volt, amit iskolára és kajára kaptam, de ebből össze tudtam spórolni a lemezre valót.

Egy átlagos fizetés akkor 1200-1400 korona volt. Ezért akkor még privilégiumnak számított, ha valakinek otthon volt eredeti kiadású hanglemeze.

Igor Ausztriából hazaérkező ismerőseitől kapta első nyugati nyomású lemezét, ami egy Pink Floyd és egy Bee Gees volt. Ezeket a mai napig nagy becsben tartja.

Amikor a kilencvenes években berobbant a digitális forradalom és a CD, Igor gyűjtötte tovább a lemezeket.

Ez a korszak hozta magával a hanglemez árának csökkenését is, így némelyik kiárusításon már 2-3 koronáért lehetett lemezeket venni. Akkor mindegyikből vettem egy két darabot. Ha azt tudom, hogy ilyen reneszánsza lesz, megveszem mindet!

Az akkori korszakból megmaradt Csehszlovák zene most nagy érték a piacon. Ami akkor pár koronáért beszerezhető volt, az most 40 eurót is érhet.

Igor a lemezjátszóra mutatva folytatja a történetet: a lemezek megszólaltatását Tesla lejátszókkal kezdte, az idő múltával anyagi lehetőségeitől függően igyekezett egyre jobbakat beszerezni. Ma már nyolc minőségi lemezjátszója van, abból három folyamatosan megy.

Gyűltek a lejátszók és a lemezek, mind kategorizálva, stílusokra bontva polcok szerint.

Úgy igazán 6 éve kapcsolt rá a vásárlásra, a 6-7 száz darabos gyűjtemény azóta 5-6 ezressé nőtt.

Gyűjteménye szemet gyönyörködtető. Mindent beszerzett azóta, ami örök kedvence, a legközelebbi zenék gyermekkorától, mostanáig, mind tökéletes minőségben. A kilencvenes évektől a jazz érdekli leginkább, azóta a jazzlemezek gyűjtése mellett az Are You Free jazzfesztivál egyik főszervezője, megannyi jazz-zenés rendezvény mozgatója, és egy internetes lemezboltot is szervezget a Discogs oldalán.

A gyűjteményben megtalálhatóak a különféle zenei stílusok, mint a funky, soul, disco, szinitizene, pop, rock, blues, filmzenék, és mehetnénk még tovább… Rendkívül színes kollekció egy egyéni, eredeti összeállításban.

A polcokon való keresgélések közben előbukkantak olyan csodák, mint Isaac Hayes:

 

A Talking Heads fura borítójú nyolcvanas évekbeli albuma:

 

Carter, a megállíthatatlan szexgép azaz Carter, The Unstoppable Sex Machine:

 

A lemezek közt van egy The Style Council is, a banda több számával listavezető volt a nyolcvanas években, ezen az albumon van belőle pár:

 

A The Police rockbanda harmadik stúdiólemeze Zennyatta Mondatta címmel, olyan slágerekkel, mint a De Do Do Do, De Da Da Da vagy a Voices In My Head:

 

No meg egy The Best Of Earth, Wind & Fire album, olyan evergrínekkel, mint a September:

 

Egy élmény volt a Vida Igornál tett látogatás, zeneileg maximálisan feltöltött. A következő helyszín, ahova ellátogatunk, Nyárasd lesz. Németh Gergely (a Jönvukk DJ-je, a Durvacrew művésztársaság alapítója) hanglemez-gyűjteményébe tekintünk bele.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább