Nem a WannaCry volt a nagy dobás. Júniusban elszabadulhat a pokol

Mint arról már bizonyára mindenki értesült, néhány hónapja a Shadow Brokers nevű hackercsoport azzal került be a hírekbe, hogy megszerezték és nyilvánosságra hozták az NSA (nemzetbiztonsági ügynökség) által feltárt biztonsági réseket. Ezek olyan kiskapuk, például a Windowsban vagy az iOS rendszerekben, amelyeken keresztül a nemzetbiztonság bejuthatott a számítógépekbe, és ugyanezeket a biztonsági réseket megismerve és kihasználva más is bejuthat. Így indult el a WannaCry zsarolóvírus is, ami a gépre jutva zárolja az összes fájlunkat és használhatatlanná teszi.

A zárolás feloldásáért 300 dollárt kér, méghozzá bitcoinban (digitális pénz), amit nehéz lekövetni. Ha nem fizetünk, a határidő lejárta után minden adatunk elveszik, és nem lehet visszaállítani. Ha fizetünk, akkor sem biztos, hogy mindenünk visszakerül a helyére. Ez a támadás napokon belül globálissá vált, és nemcsak magánszemélyek gépét fertőzte meg, hanem kórházakat, hivatalokat, bankokat, iskolákat, gyárakat, internet- és mobilszolgáltatókat és állomásokat, immár több, mint 150 országban (Szlovákiát és Magyarországot is beleértve).

Azóta a Windows és az Apple is kiadott egy biztonsági réseket befoltozó frissítést, így ha még nem tettük meg, nem árt sietni a frissítéssel.

A Shadow Brokers egy nemrég kiadott nyilatkozatban azonban bejelentette, hogy júniusban még több biztonsági résről rántják le a leplet, és az adatainkért cserébe már nem elég egyszer fizetnünk, havidíjat kell majd biztosítani értük, de ez még nem minden. A közleményben a következő érdekes dolgok szerepelnek, amelyeket a hackerek szeretnének megvalósítani:

  • routerek, webböngészők, okostelefonok biztonsági réseinek feltárása, és ezek kihasználásához szükséges programok
  •  újabb kártevők a Windowsba jutáshoz (nem kizárt, hogy az Apple termékek is érintettek lesznek)
  • ellopott adatok az egész nemzetközi bankrendszer egyik pillérét jelentő SWIFT átutalási rendszerből, és az országok központi és nemzeti bankjaiból
  • orosz, kínai, iráni és észak-koreai rakétarendszerekből ellopott adatok

Ezért, ha még nem tettük meg, most mindenképpen frissítsük az operációs rendszerünket, vagy töltsük le a kiadott frissítéseket, függetlenül attól, hogy Windowst vagy iOS-t használunk.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább