Milyen időnk lesz? Há’ borús

Vannak dolgok, amiket azért tanulunk meg, hogy eszünkbe juttassák, hogyan kell felejteni.

William Gibson

Látjuk-e, hogy merre ballagunk, vagy orrunkat leszegve mindössze azt radarozzuk, nehogy belelépjünk egy kutyakakiba?

Az írás megjelent a Klikk Out 2017/05. számában.

E sorok írásakor épp néhány nap múlva emlékezünk a fasizmus felett aratott győzelemre. Bemagolt szavak az eseménynaptárból. Emlékszel még, mi az a fasizmus vagy a nácizmus? Ha sejtjeinkbe szőtt tanulság nélkül lépünk túl egy borzalmon, akkor az a kollektív immunrendszerünkön visszaszivárog.

A második világháború után, és a rettenetes traumából kifolyólag jöttek létre azok a struktúrák, mint az ENSZ, a NATO vagy az EU elődje, amelyek arra hivatottak, hogy preventív módon, államok fölé magasodva teremtsenek egyensúlyt a hatalmak között. Manapság gyakran elhangzik, hogy nekik is köszönhetően Európában (pontosabban az EU területén) olyan régóta van béke, mint amilyen hosszú ideig még sosem volt.

Jótevőinken kívül semmit sem felejtünk el.

Anton Pavlovics Csehov

Jótevőink nem közvetlenül a fent említett szervezetek, szerveződések, hanem azok az értékek, amelyek meghatározzák és indokolták, indokolják fennállásukat és működésüket. Az EU alapjogi chartája 54 cikkelyben taglalja azokat az alapértékeket, amelyeken ez az egész hóbelevanc nyugszik. Csoportosítva ezek közül is talán a legfontosabb a méltóság, a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás. Ha ezek neked üres szavak, akkor itt a bibi.

Nem igyekszünk emlékezni, nincs kollektív hajlamunk a bűnbánatra, meg akarunk feledkezni a szégyeneinkről.

Konrád György

Mára a második világháború legfeljebb egy attraktív videojáték, ami ezen túl mutat valamit, az fakó, dohos és büdös. Na és, ugye, mással történt.

Nem az menekül meg a múlttól, aki elfelejti.

Bertold Brecht

Hetvenegynéhány éve viszont még a szomszédunk volt, vagy mi magunk. Belénk fecskendezett vagy zsigereinkből spriccelő, kézzel fogható brutalitás.

Olyan menők vagyunk, hogy megengedhetjük magunknak a felejtés luxusát, hogy elfelejtünk szégyenkezni, és azt is, hogy milyen lehet a földön csúszni tehetetlenül, másvalakik elnyomása alatt.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább