Színtiszta house

A house azok közé az úttörő stílusok közé tartozik, melyek korszakot alkottak, erős hatással voltak és vannak mind a mai napig az elektronikus zene fejlődésére. Az italo disco múlt havi bemutatása után utazzunk el Chicagóba, onnan Manchesterbe, majd vissza Dunaszerdahelyre, Párkányba és Kassára.

Az írás megjelent a Klikk Out 2017/5. számában.

A house-t az afroamerikai közösség hozta létre Amerikában. Eredete 1977-ig vezethető vissza, amikor Dél-Chicagóban megnyílt egy újfajta hangzású klub, a Warehouse (Raktár). A klubot a house keresztapja, Frankie Knuckles alapította, ám vele pontosan egy időben megnyílt a Paradise Garage klub is New York-ban, ahol Larry Levan kezdte formálni a stílust. A két klub a társadalom által kirekesztetteké, melegeké, latínóké volt, akik közösséget alkotva a zene által váltak egyenlővé. A fajok közti különbségeket, bőrszínt, nemi hovatartozást, vallási és politikai nézeteket félretéve százak, majd ezrek tombolták végig teljes békében és eufóriában a hétvégéket.

A kezdetekben ritka és régi diszkózenéket és hangmintákat kevertek eurobeat pop zenékkel, mint például az italo disco és a szintipop. Frankie készített egy remixet Michael Jackson – Rock With You c. számából, amit úgy emlegetnek, mint az első house-zeneszám.

A nyolcvanas évek közepére már minden zeneőrült oda járt, és a DJ-kel együtt formálták a zenét és a táncot. Az emberek a lemezboltokban csak a Warehouse-ban és a Garage-ben játszott zenéket keresték. Ahogy az idő haladt, lassacskán elhagyták a „Ware” szót és maradt a tiszta „House”. A zene, ami ott szólt, lett a house music (house zene).

Frankie és Larry mellett az első úttörők közt voltak még Leonard `Remix` Rroy, Ron Hardy, Steve `Silk` Hurley és Marshall Jefferson.

Roland TB 303

A disco gépesített változata, a house annyiban különbözik elődjétől, hogy sokkal mélyebb és nyersebb, egyértelműen a lábak táncoltatására szolgál. A dobgéppel feljátszott négy per négyes ütem mellett szólt a tipikus basszus hang. A legjellemzőbb szintipáros a Roland TR 808-as analóg dobgép és a legendás basszus szinti, a Roland TB 303-as. Ezek hangzása egy viszonylag bonyolult szekvenciaprogramozással és hangmintákkal lejátszva alkotta a house alapjait. A szintik, melyeket azért gyártottak, hogy kiváltsák a basszgitárost és a dobost, a pop- és rockzenekarokban nem igazán váltak be, így azokhoz olcsón hozzájuthattak az új zenére vágyó zenemágusok, mint Tony Humphries, a Masters At Work, Todd Terry, Derrick Carter, Terrence ParkerDJ Pierre vagy DJ Sneak.

A műfaj nemcsak amerikai múlttal büszkélkedik, ugyanis egy időben a chicagói és New York-i felemelkedéssel Európában a brit elektronikus újhullám, azon belül is a Depeche Mode, Soft Cell, a korábbi disco hangzású Giorgio Moroder és több olasz produkció nagyban elősegítette a felemelkedését. Angliában 1982-ben a New Order hozta a 4/4-es ütemet, Manchesterben megalapították a Haçienda nevű klubot, mely a brit house bölcsője lett, és 1982-től 1997-ig működött.

Az angoloknál leginkább az acid house-t formálták az előadók. Az acid előtag savas hangzást jelent, ami a TB-303-as basszusgép éles hangjával dominált. A brit közönség egy részének túl lágy volt a dallamos, éneklős house, helyette valami nyersre és keményre vágytak. Kaptak is jó erős eszidet, ami legendás kultúrává nőtte ki magát!

A kilencvenes évekre a tévés zeneadóknak köszönhetően a rádiókból ismert house zene gyorsan elterjedt világszerte, különféle alstílusai forrtak ki, mint a deep house, tech-house, micro house. A bakelitlemez visszatértével és az analóg gépek leporolásával pedig a kortárs house legfrissebb változata a lo-fi house. Ahogy születnek az új kiadók, úgy bukkannak fel az új nevek, akik brutális tánczenét csinálnak.


Szlovákiában pozitív irányba tart a house-szcéna, ennek pár képviselőjével, két producerrel és egy DJ-vel beszélgettem a műfajról:

Paradiso Rhythm (house producer, DJ)

Hogy látod a kortárs szlovákiai house-szcénát?

A mi „szcénánk”, ami szerintem még mindig fejlődik, nagy pozitívuma, hogy a hazai promotőrök egyre ütősebb house DJ-ket hívnak fellépni. Felteszem a kérdést: van rájuk itt közönség? Egypáran vagyunk, igen. Negatívumként azt tüntetném fel, hogy a house zenéről túl kevés az információ. Nincsenek írások a neten vagy zenés magazinokban a műfajról, nem beszélve arról, hogy a rádiók sem nagyon játsszák. Nincsenek beszélgetések emberekkel, akik a house zenével foglalkoznak. Egy heti kétórás rádióshow, a Scéna_FM ezt a széleskörű zsánert nem tudja kimeríteni. Hazai promotőrökkel, DJ-kkel folytatott sok-sok eszmecsere után rájöttem, hogy hazánkban a house kevésbé modern és érdekes. Sajnos. Még jó pár évet kell várnunk, hogy elérjen ide az a trend, ami külföldön már évek óta működik.

Külföldön egyre nagyobb az elismerés a munkámért, egyre több felkérést kapok mint DJ, és több a külföldi kiadók általi zenei megjelenésem. Egyre több zeném jön ki bakelitlemezen is. Léteznek olyan kiadók, amelyek hajlandóak invesztálni a tehetséges producerek munkájába. A Soundcloud, ahol a zenéim megtalálhatóak, pontosan megmutatja, honnan követnek és hallgatják a munkáimat: ilyen Franciaország, Amerika, Nagy-Britannia, Németország. Szlovákia pedig csak az ötödik helyen áll.

Yomakomba (house DJ, Párkány)

Miért a house stílus mellett maradtál, mint producer és DJ? Mit jelent neked ez a műfaj?

A house műfaj folyamatosan képes a megújulásra és időtálló. Egy szám lehet kommerszebb, de ugyanúgy megmarad undergroundnak. Mikor DJ-zek, felrakhatok akár egy régebbi számot, és az abszolút megállja a helyét a mostani zenék között is. A DJ-szettjeim által sok embernek sikerült megmutatnom a számomra értékes house zenéket. Egyszerűnek tűnik a house, de a stúdióban, zenekészítés közben mindig rájövök, hogy az a bizonyos hipnotikus zenei alap, groove valójában mennyi energiát, agyalást és verejtéket igényel. Remélem, hogy a jövőben még többen hangolódnak a house alapú zenékre, hisz nemcsak a szombat esti felszínes „tuc-tuc” létezik, hanem sokkal igényesebb szerzemények is készülnek ugyanezzel az egyszerű dob alappal.

Ferque (house-techno DJ, PLUSplus)

DJ-szelekcióidban a techno mellett megtalálható a house is. Mi alapján válogatsz a stílusból zenéket, azaz mi az, ami ebben a stílusban megfog?

Valóban szeretek becsempészni néhány house-osabb hangzású zenét is a gyűjteményembe. Egy jól beillesztett house track a szettben jól „megfűszerezi” az est hangulatát. Mikor leülök a gép elé zenéket válogatni egy bulira, megpróbálom elképzelni, hogyan is szólna, illetve „működne” az adott track az este folyamán. Ami leginkább megfog a house zenében, az a dinamikája és a belőle áradó pozitív energia.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább