Gasztronauták mennyországa

Az írás megjelent a Klikk Out 2017/6. számában.

Az elmúlt években egyre nagyobb vendégsereget és figyelmet kapnak a különböző gasztrofesztiválok és egyéb, ételekkel kapcsolatos rendezvények. Most legyen szó akár egy főzőversenyről, akár egy lakomáról, vagy a gasztronómiai fesztiválok csúcsáról, a Budapesti OTP Gourmet fesztiválról, amelynek megálmodója Gerendai Károly. Szinte lehetetlen szavakba önteni azt a tömérdek finomságot, amivel az ottlétünk során találkoztunk, ám teszek egy próbát… Hadd szóljon!

A magyarországi gasztronómia egyik legmenőbb fesztiválján az idei főszereplő a mangalica és az eper volt. Ebből kifolyólag a két alapanyag párosításával, de sok más ételkülönlegességgel is készültek az ország legjobb séfjei és éttermei.

Az idei fesztivál már túlnőtt a határokon, hiszen jelen volt a világ legjobb női séfje, Ana Roš (Szlovénia), és Lengyelország első Michelin-csillagos séfje, Wojciech Amaro is, akik jobbnál jobb falatokkal kényeztették a gasztronautákat.

Anyukám mondta, Gusteau, Kistücsök, Platán, Costes, Onyx, Viator, Babel, Rosenstein és még naplementéig sorolhatnám az ország legnívósabb éttermeit. Palágyi Eszter, Sárközi Ákos, Mészáros Ádám, Tiagio Sabarigo vagy Széll Tamás neveinek hallatán nem az Éjjel nappal Budapest „sztárjairól”, hanem Magyarország legkiemelkedőbb séfjeiről van szó, nagy tisztelettel.

Mit kóstoltunk?

A debreceniző mangalicakolbásszal kezdtük az estet, amely hihetetlen ízvilággal és aromával csiklandozta ízlelőbimbóinkat.  Miután elfogyasztottuk, következett a tokhal bodzás íróval és eperrel, valamint a citrusos mangalicapájsli, ropogós zsemlyekockákkal.

A Viator jóvoltából megkóstoltuk a mangalicapástétomot hideg tökfőzelékkel, illetve a mangalicamájas parmentiert, édesburgonyával, fűszeres céklával.

Itt meg kell állnom egy szóra, hiszen ilyen fenomenális céklafűszerezéssel még életemben nem találkoztam!

Ezt követően pirított kaláccsal és házi eperdzsemmel kínált libamájtatárral, valamint Tenderloin mini burgerekkel folytattuk a kóstolgatást.

Mangalicapofa, malacfülsaláta és csokoládés epres madártej volt a következő fogás, amit legurítottunk a „zúzánkba”…

Majd  savanyított csicsókával kísért, brick tésztában kínált mangalicával, illetve káposztasalátával tálalt, borjúból és malacból készített Presskopffal leptük meg a bendőnket!

Az általunk elfogyasztott teljes repertoárhoz hozzá tartozik még a rántott töltött káposzta, a libamájtorta, a bőrös mangalicakaraj eperrel sülve, és ezt még további három oldalon folytathatnám…

Ha azt gondolod, hogy mekkora bélpoklos ez a Klikk-csapat, akkor halkan megsúgom, hogy az adagok mindössze kóstoló jellegűek, tehát ne keressük a megszokott vásári mennyiségeket. Ez a fesztivál nem erről szól!

A több mint száz kiállító közt a legelismertebb, sok esetben Michelin-csillagos séfek készítenek egyedi stílusú és különleges ételeket a nagyérdemű közönségnek. Aki gasztronauta, értékelni tudja a fesztivál jellegét, ám annak, aki mindössze az éhségét csillapítaná, inkább más helyszínt ajánlanék.

Itt a legmagasabb az egy négyzetméterre eső sztárséfek száma, ami egyúttal garancia a legszínvonalasabb, legszínesebb és  legízletesebb ételkínálatra. A legjobb borok, pálinkák, szörpök, és más italok hatalmas választéka sem hanyagolható! Egy egész napos dínomdánom, amely remek kikapcsolódási lehetőség! És mindez mennyiért? A belépő 13 €, egy kóstolónyi adag pedig 3-7 € volt!

Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk!

És ha már élünk, akkor valószínűleg csak egyszer, így jövőre sem hanyagolom ezt a remek rendezvényt!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább