Katinka listája nem csak hosszú

Ahogy én látom – köszönöm, ha elolvassa!

 

Már csak órák kérdése és az egész világ szem- és fültanúja lesz a nagy budapesti csobbanásnak. Mexikó visszalépett, mi, magyarok vállaltuk. Amikor azt a kifejezést használom, hogy az egész világ, nem túlzok.

Csak a nyári olimpia és a foci-vb nagyobb sportbumm szakmai és gazdasági szemszögből a Vizes-világbajnokságnál.

Bár a vízilabda is a szívügyünk – különösen a közelmúlt aranyos Kemény-érája miatt – mégiscsak egyvalaki viszi a pálmát. Hát igen, a Katinka, a mi utánozhatatlanul fenomenális Vashölgyünk. Az lenne csak világszenzáció, ha nem nyerne minimum két vb-aranyat legalább egy új világcsúcssal, és mellé még 2-3 bónusz érmet. Jellemző az ő kivételes képességeire, hogy maga Sós Csaba szövetségi úszókapitányunk is hivatalos sajtótájékoztatón közölte:

„Katinka maga dönti el, milyen számban indul, csak azt kértem kapitányként tőle, hogy úgy állítsa össze a versenyprogramját, hogy minél több érmet, és persze, minél több aranyérmet szerezzen.”

Valószínűleg azért ilyen megengedő a kapitány, mert jól tudja, mit csinál. Az úszás kérem nem foci, hogy a kapufára, a bíróra, a pályára, a tengerszint feletti magasságra, vagy a balszerencsére lehessen fogni az eredménytelenséget. Az úszónak úsznia kell. Hosszú Katinka amerikai edzője, egyben élete párja, Shane Tusup az elvégzett munka mennyiségében és minőségében hisz. Ami a versenyzést illeti, ott Shane a rutint favorizálja, annyit úsztatja legkülönbözőbb világversenyeken Katinkát, amennyit csak bír. Készült egy világranglista, amely ennek a szemléletnek az igazát bizonyítja.

Hogy, hogy nem, ezen a listán Katinka az első. A világelső.

Csakhogy a vízen túli, vízen kívüli összvilági sportmérlegre helyezve is lássuk, hogy az egykori magyar válogatott kosárlabdázó, Hosszú Pista lánya valóban Iron Lady. Elkészült egy statisztika, melyen a világ legjobb sportolóinak eredményeit összesítették, az alapján, hogy karrierjük során hány nemzetközileg elismert hivatalos versenyen indult el, és azokon mennyi érmet szerzett. Hogy-hogy nem, Hosszú Katinka az első ezen a TOP 50-es listán:

Íme Katinka emberfeletti mérlege: 492 versenyen indult, 211 aranyat, 71 ezüstöt, 48 bronzot, tehát összesen 330 érmet szerzett!

Hogy kik szorultak mögé? Csak néhány nagyágyú világsztár neve, olyan világnagyságoké, akik saját sportágukban vitathatatlanul a világ legjobbjai, mint például a svájci teniszkirály, Roger Federer (253 rajt/187 érem), az amerikai úszófenomén, Michel Phelps (131/125), a kínai pinpgpongozó zseni, Ma Lin (268/211), a norvég sífutó klasszis, Ole-Einar Björndalen (539/302) vagy a német gyorskorcsolyázó, Gunde Niemann (289/276).

Az első 50-be még egy magyar került be Katinkán kívül, a mi kajakirálynőnk, Kovács Katalin (148/133).

Bizonyára vannak olyanok, akik belekötnek a számok elemzésekor ebbe a listába, mondván, aki többször indul, az többször is nyerhet, és valójában az számít, hogy százalékarányban ki a legeredményesebb. Csakhogy, ha ezt a logikai okfejtést igaznak vesszük, akkor ennek az állításnak az ellenkezője is igaz kell, hogy legyen, vagyis az a sportoló, aki többször indul, az többször is veszthet. Ezért Katinka listája, nem csak hosszú és ezért eredményes, eredményesebb, hanem hosszú is és eredményes is, vagyis a leghosszabb és a legeredményesebb is.

Ezért kijelenthetjük, hogy Hosszú Katinka nem csak a ma, hanem minden idők legjobb sportolója a világon,

és ezt akkor is bátran kijelenthetjük, ha előfordulna az a világszenzáció, hogy Katinka hazai medencében esetleg egyetlenegy arany/érmet se szerezne… Ennek az esélye minimális, sokkal inkább arra számíthatnak a sportstatisztika figyelői, kedvelői, hogy ezen a világranglistán Budapest után, bő két hét múlva Iron Lady még inkább megerősíti első helyét.

 

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább