Minecraft – a modern LEGO

Alighanem mindenki egyetért azzal az állítással, hogy „gyerekkorunk” legjobb és leghasznosabb játékainak egyike a LEGO volt. Az már más kérdés, milyen könnyen meg tudjuk magunkat gondolni, amikor rálépünk egy-egy darabra. Ez az egyszerű és zseniális játék az ember képességeinek zömét – pl. kreativitást, logikát, gondolkodásmódot, térlátást, alkotóképességet, ügyességet stb. – fejleszti, és már 1932-től velünk van, hála egy dán asztalosmesternek, Ole Kirk Christiansennek. Persze, mindig van egy következő generáció, ami az eredetin alapul, és ez ma nem más, mint a Minecraft.

A világhírű játék már több mint 60 millió példányban kelt el világszerte. Rendkívüli sikerének titka az egyszerűsége, a hatalmas és nyitott játéktér (konkrétan 8x akkora, mint a Föld felszíne – vagyis 4 milliárd km2) és a végtelen szabadság, hiszen a kreativitásunknak itt tényleg csak a képzeletünk szabhat határt.

Ha a térkép egyik szélétől át szeretnénk menni a másik széléig, csak 4 400 000 emberöltőre lenne szükségünk átlagosan, a való életben. Úgy is mondhatnánk, hogy a határ a csillagos ég – lefelé is, nem csak felfelé. Egy cég megépítette benne egész Dánia 1:1 méretarányú pontos mását. Az egész játék építőkockához hasonló egységekből épül fel, amit tetszés szerint kibányászhatunk, elraktározhatunk, és szükség szerint használhatunk, bármit is szeretnénk építeni belőle (házat, kastélyt, lebegő szigetet, üvegkupolát, saját magunkat…). A játékélményt csak tovább emeli, hogy bármilyen bonyolult szerkezetet meg tudunk tervezni, és működtetni is tudunk benne. Ehhez segítségünkre vannak olyan bányászható anyagokra, mint a fa, víz, homok, szén, vas, réz, arany, láva, gyémánt vagy az obszidián. A játék során egyre jobb szerszámaink lehetnek, egyre fejlettebbek lehetünk, állatokat tenyészthetünk, kertészkedhetünk, vasutat építhetünk a bányánkba, vagy a csónakunkból halászhatunk. Persze koránt sem ennyire egyszerű a játék, de valójában arra való, hogy szórakozva tanuljunk.

(Minas Tirith (Gyűrűk Ura) 1:1 arányú másolata a Minecraftban)

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy világszerte nem egy neves iskola oktatja a programozás alapjait pont a Minecrafton keresztül. Meg is jött a kedvem hozzá, megyek is és letö… akarom mondani, megveszem.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább