Nyári popcorn – könyvajánló

Pár hete volt már nyárra szépirodalmi könyvajánló, azonban arra gondoltam, hogy akik a könnyedebb, populárisabb könyveket kedvelik, azoknak nem a legkompatibilisebb, ha olyat olvasnak, mely sorok értelmezése kapcsán nem tudnak kikapcsolni. Ők vagy nem az szépirodalmi súlyú sorokhoz vannak hozzászokva, vagy egyszerűen szabadnapjaikon az elméjüknek is munkaszüneti, agytekervény-lógatós napokat írtak ki. Így vagy úgy, erre is van megoldás. Ma könnyedebb, de mégis minőségi könyveket hoztam az ezekbe a rétegbe tartozóknak, melyek között akadnak szépirodalmi alkotások is.

 

Varró Dániel: Mi lett hova?

A magyar líra nagy visszatérője, Varró Dani, kinek bár az ez előtti kötete és az új között jelentek meg gyermekverseket tartalmazó könyvei, kik a felnőttek nyelvén szóló poétikát szeretik tőle, jó pár, pontosabban 9 évet kellett várniuk legújabb e formában megírt munkájára.

Izmos verseket kapunk újból, de amilyen precízen megalkotott sorok ezek, olyan könnyedek és vidámak is. Tematikailag kapunk a szerelemből, a hétköznapi életből, de posztmodernitásához hűen az intertextualitás tortájából is falatokat, amolyan kellemesen szójátékos, rímes stílusban, ami Danitól megszokható.

 

D. Tóth Kriszta: Húszezer éjszaka


Biztosan rengetegen ismerik a WMN internetes magazint, és a DTK: Elviszlek magammal nevezetű műsort, melyeknek ősanyja és a jelenleg is anyja, D. Tóth Kriszta. Ő és kis csapata hatalmas rajongó táborral büszkélkedhet a jelen pillanatban, ami abszolút megérdemelt, hiszen ahogy mondani szokták, tudják mi kell a népnek. Aktualitás, őszinteség, lazaság, humor olyan elegye, mely mégis mély mondanivalókat közvetít, magas, de populáris módon. Na, most ennek a társaságnak az anyatigrise 2013-tól elkezdett regényeket is írni.

Mindet fantasztikus siker fogadott, „letehetetlen”, csak ezt hallom könyveiről. Én most a fentebb címkézett Húszezer éjszakát ajánlom ujjaitok közé, szemeitek elé. Már csak azért is, mert újra kiadták, szóval le lehet rá még csapni. A könyv főszereplője Helga, ki régen pszichológus szeretett volna lenni, de végül életvezetési tanácsadóvá vált. A mondanivaló hűen megvillan az következő könyvbéli idézetből:

„Nem gonosz vagyok, hanem őszinte és reális. Ki legyen veled őszinte, ha nem én, a legrégebbi barátnőd, aki mindent végigcsinált veled? Bőven itt az ideje, hogy kimondd a dolgokat. Nem nyafogni kell azon, hogy negyvenéves lettél, hogy jaj istenem, elmúlt a fél életem, jaj istenem, honnan jöttem, hova tartok, hanem el kéne kezdeni a saját jelenedet élni.”

 

Kepes András: Világkép


A 2000-es évek közepén Kepes úrnak volt egy Világfalu nevezetű műsora, minden résznek meg volt a maga tematikája, és ezeket mutatta be a föld különböző kultúráinak szemszögéből. Imádtam, sokszor még most is visszanézem jútyubon.

Olvasva a legújabb Világkép című könyvét, hasonló érzésem támadt, mint a kedvelt műsorom követése közben, ugyanis ebben az esszé-regényben is a Föld népei kultúrájának a variabilitását, színességét, szépségét, de számunkra árny oldalait is bemutatja az író, valamint az aktuális társadalmi aggályokat is olyan szemszögből elemzi, melynek köszönhetően az ellenséges, félő tagjai is európai társadalmunknak, megérthetik azt, ami jelenleg történik, és sagítőkészebbé, empatikusabbá válhatnak általa. Kepestől megszokott lebilincselő stílusban meséli el tapasztalatait és az összegyűjtött anekdotákat. Idén a hazai szakmai zsűri az év 10 legjobb könyve közé is beválasztotta a Világképet.

 

Jodi Picoult: Apró csodák


Egy amerikai írónőtől szolgálok az utolsó szekcióban ajánlóval, kinek sorra bestselleré válnak regényei, ami nem csak a történetek könnyedebb befogadásából fakad, hanem abból is, hogy lebilincselő témákhoz nyúl. Ezúttal egy rasszizmusról szóló könyvét lapozhatjátok, mely még mindig aktuális, sőt, európai szemmel talán a legaktuálisabb.

Egy fekete bőrű főhősnő, Ruth lelki vívódását élhetjük át a társadalom általi elfogult kultúrális örökségből fakadó tévhitnek, megbélyegzésnek köszönhetően, mely történet konfliktusát egy patthelyzet váltjak ki. Elgondolkodtató, izgalmas Jodi Picoult műve, mely a könnyedebb és a nehezebb irodalmat kedvelőket is oda fogja szegezni, ahol épp elkezdik olvasni.

Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődést, és mindenki örömét leli az általam ajánlott könyvekben. Tulajdonképpen, ha nem ezek közül választotok, az sem érint engem negatívan abban az esetben, ha sikerült rávezetnem titeket arra, hogy napsütésben bármilyen személyiségünkhöz passzoló könyv sorait szürcsölve felüdülést élhetünk át.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább