A 16 legdrágább anyag a Földön

Az emberiség évszázadokig úgy gondolta, hogy az arany a legértékesebb anyag a Földön – ma már tudjuk, hogy ez tökéletesen helytelen.

Mielőtt legörgetnél a lista aljára, előbb próbáld megtippelni, mi lehet a legértékesebb anyag. Annyit segítünk, hogy az arany még a top háromban sincs benne.

16. Jóféle Sáfrány – 11 dollár/g


A bibéjéből készült gyógykészítmények és szirupok görcsoldó, antidepresszáns és nyugtató hatásúak. Feldolgozása rendkívül bonyolult, ez teszi ilyen értékessé ezt a különleges növényt.

15. Arany – 56 dollár/g   

A legismertebb nemesfém a világon. Az arany emberemlékezettől fogva a gazdagságot és a szépséget jelképezi, nem csoda hát, hogy kialakultak az aranyláz, aranyat ér, aranyos (drága) kifejezések, és a „ki korán kel, aranyat lel”, „nem minden arany, ami fénylik” közmondások.

14. Ródium – 58 dollár/g

Egy extrém ritka átmenetifém. Hogy lássuk, mennyire ritka is ez a fém, mondjuk azt, hogy a földkéreg minden egyes tonnájában mindössze 0.001 g ródium van. Főleg csillagászati tükröket vonnak be vele.

13. Platina – 60 dollár/g

Ez egy ritka nemesfém, ezüstös-acél színnel. Az aranyhoz hasonlóan rendkívül saválló. Többnyire benzinüzemű kocsik katalizátoraként és ékszerként használják.

12. Metamfetamin – 100 dollár/g

Illegális pszichoaktív kábítószer, ezt főzték a Breaking Bad főszereplői. Mindenki jobban teszi, ha személyesen nem találkozik vele. Soha.

11. Orrszarvúszarv – 110 dollár/g

A szarvak a gyógyhatásuk miatt értékesek. TÉVESEN. Az orvvadászat miatt ezek a különleges állatok a kihalás szélére kerültek.

10. Heroin – 130 dollár/g

Félszintetikus illegális kábítószer, a legtöbb országban tiltott a használata. Rendkívül nehéz hozzájutni, valószínűleg ezért ennyire drága.

9. Kokain – 236 dollár/g

Ez a kristálypor alapú narkotikum semmi jót nem jelent a használói számára. A magas ára a „tisztasága” és természetessége miatt van.

8. LSD – 3000 dollár/g

Rendkívül erős hallucinogén narkotikum. Előállítása meglehetősen bonyolult, ami megmagyarázza az árat.

7. Plutónium – 4000 dollár/g

Egy nehéz és törékeny radioaktív fém. Felhasználása széleskörű, főleg nukleáris fegyverekben és űrhajók üzemanyagának alapjaként alkalmazzák.

6. Painite – 9000 dollár/g

A világon csak 3 darab létezett belőle, míg végül 2001-ben Burmában fel nem tártak egy jelentősebb lelőhelyet, de így is csak 25 darab van a világon. Annyira ritka, hogy csak kevesen tudják, hogy egyáltalán létezik.

5. Taaffeite – 20,000 dollár/g

A gyémántnál egymilliószor ritkább drágakő, habár nem túlságosan közkedvelt, ha ékszerekről van szó, ezért olcsóbb a gyémántnál.

4. Trícium – 30 000 dollár/g

A hidrogén radioaktív izotópja. Szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú, így a világításban használják. Kb. 15 millió dollárba kerül fél kilót készíteni ebből az anyagból.

3. Gyémánt – 55 000 dollár/g

A világ leghíresebb drágaköve. Amilyen kemény, olyan vajpuhává varázsolhatja a hölgyek szívét…, azt hiszem…

2. Kalifornium – 27 millió dollár/g

Egy mesterségesen előállított, erősen radioaktív transzurán fém. Atomfegyverekben és gyógyászati sugárforrásként használják. Az előállításához szükséges rendkívüli körülmények miatt az egyik legdrágább anyag a Földön. Mindössze egyetlen egyszer szintetizálták az 1950-es felfedezése óta.

  1. Antianyag – 62,5 trillió dollár/g

A legdrágább anyag a Földön. Egyetlen mg pozitron előállítása 25 millió dollárba kerül. Elméletileg a jövőben képesek leszünk az űrhajók üzemanyagaként felhasználni. A hátránya, hogy 1 g antianyag előállításához az egész emberiségnek egy teljes éven át dolgoznia kéne, pihenés nélkül.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább