Öt halhatatlan élőlény a Földön

A halhatatlanság nem egyenlő az elpusztíthatatlansággal, csupán azt jelenti, hogy a szervezet képtelen természetes úton, öregedés által meghalni. Az öregedést (röviden-tömören) a sejtek regenerációs képességének elvesztése jelenti, vagyis a telomerek rövidülése.

Íme pár élőlény, amely jelenleg is a Földön él, és biológiailag halhatatlan.

  1. Hydra

Ezek olyan édesvízi állatok, amelyek sejtjei folyamatosan osztódnak, így képesek kiszűrni a szervezetből a hibákat és a káros anyagokat, ezért biológiailag halhatatlanok. A hydrák sejtjei nem öregszenek, de rejtély, hogy hogyan képesek megakadályozni a telomerek rövidülését.

2. Halhatatlan féreg

Ez a laposféregfaj nem csak hogy nem öregszik, de képes a korlátlan regenerációra is. Ha bárhol kettévágjuk, képes a teljes regenerálódásra, és rövid időn belül két tökéletesen megegyező laposférgünk lesz, amelyek egymás klónjai. A teljes regenerációhoz elég a féreg 1/279-ed része.

3. Homár

Pusztulásuk oka valójában a saját páncéljuk. Amikor a homár növekedik, cserélnie kell a páncélját. A nagyobb páncélt nehezebb álcázni, így öregebb korukra nagyobb veszélynek vannak kitéve. Vagy megeszik őket, vagy kifogják (és megeszik), vagy harcban sérülnek meg, és a fertőzésbe halnak bele. Még a természetben is több száz évig is élhetnek, de ideális körülmények között örökké.

4. Medúza (Turritopsis Nutricula)

Ez az élőlény szaporodás után képes megfiatalodni. Ha stressz éri, megsérül, megbetegszik, vagy megöregszik, egyszerűen visszafiatalodik egy korábbi életciklusába, hogy onnan újra elkezdjen öregedni. Ezt a ciklus a végtelenségig fenn tudja tartani, így potenciálisan halhatatlanná vált.

5. Simatűjű szálkásfenyő

Ennek az ősi fajnak egyik példánya, a Matuzsálem-fa, 2013-ban 4845 éves volt. Meghatározhatatlanul hosszú ideig élhet, elég hosszú ideig ahhoz, hogy az éghajlatváltozás, vulkánkitörés, vagy más külső behatás (mint az emberi tevékenység) miatt pusztuljon el. Az eddig ismert, önklónozás nélkül fennmaradt legöregebb élőlény az azonos fajból való Prométheusz-fa volt, amelyet 1964-ben egy egyetemi végzős hallgató, és pár kutató kutatás céljából kivágott. 5000 éves volt. Ezen tragédia után nem csoda, hogy a Matuzsálem-fa pontos élőhelye szigorúan titkos.

A halhatatlanság pálmáját a neptunfű viszi el a maga 200 000 évével, de ez nem egy önálló élőlény, hanem egy kolónia, amely mindig új példányokat hajt. Az elismerés azért jár neki is. 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább