CINEMAX: 3 film, 3 különböző műfaj

Ezúttal három tulajdonképpen teljesen eltérő műfajú filmet válogattam be ajánlómba, előreláthatóan mindegyiket láthatjuk majd a Cinemax hálózatában, de elképzelhető, hogy Dunaszerdahelyen valamelyik kimarad.

Az ajánlók megjelentek a Klikk Out 2017/8. számában.

Neruda

Pablo Larraín chilei rendező gyakran és szívesen nyúl a 70-es és későbbi éveket meghatározó Pinochet-diktatúrához kulisszaként, és emel ki belőle fiktív vagy félfiktív történeteket. Ilyen volt első két jelentősebb műve, a Santiago ’73 és a Tony Manero, majd az Oscarra jelölt No is.

A Neruda tulajdonképpen valamivel korábbi időszakba kalauzol, amikor a második világháború után a közismerten kommunista költőt, Pablo Nerudát üldözték.

Egy főügyészt (Gáel Garcia Bernal) helyez a középpontba, aki a költő nyomában van, de csak nem tudja elkapni. A film érdekességét a főhős motivációinak, illetve a később irodalmi Nobel-díjat is elnyerő Neruda életének e szelete rétegeinek feltárása adhatja.

(Vetítik kb. augusztus 17-től.)

Logan Lucky

Az Ocean’s-trilógia rendezője, Steven Soderbergh négy éve visszavonult a mozifilmektől (rendezett viszont egy tévéfilmet, valamint sorozatepizódokat a The Knick c. szériában), most azonban egy, a már említett trilógiájához hasonló művet hozott össze.

A Channing Tatum és Adam Driver által alakított déli testvérpár meg akarja fúrni a kasszát egy autóversenyen, ahol egy valag pénzt gyűjtenek egyazon helyre. A két bamba ehhez felkeresi a filmben a Scooter HP-jére „hajazó” Daniel Craig által játszott robbantót, aki viszont éppen csücsül.

A feladat roppant egyszerű: meg kell szöktetniük, hogy aztán lenyúlják vele a zsozsót. A Traffic-kel Oscar-díjas, és két további darabbal is jelölt Soderbergh nem szokott kiengedni a kezei közül egy filmet úgy, hogy az ciki lenne…

(Vetítik kb. augusztus 31-től.)

Az

Stephen King borzongató klasszikusa a 80-as évek hasonszőrű darabjait idézi (készült is annak idején belőle egy kétrészes film), melyek tulajdonképpen reneszánszukat élik ismét, elsősorban a Super 8-nak és a Stranger Thingsnek köszönhetően.

Az alaptörténet szerint a túlélő gyerekek, akiket 30 évvel ezelőtt üldözött Pennywise, a bohóc, most újra találkoznak, hogy emésszenek – éppen abból kifolyólag, mert barátunk is újfent felbukkant. Nos, feje tetejére állított dramaturgiával és kreatív, újszerű metodikával rémisztgető horrort nem várhatunk, de ez nem is lehet a cél.

A cél az lehet, hogy a harminc évvel ezelőtt még működő stílusjegyeket ne úgy ültessék át a mába, hogy azon a zsigeri félelem helyett a röhögés kapdosson.

(Vetítik kb. szeptember 7-től.)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább