Befőzés

200 évvel ezelőtt nem volt hűtőszekrény, fagyasztó, Tesco, még is jólétben, kiszámítható jövőképpel, egészségben éltek az emberek. Nem mindig volt lehetséges minden egyes pillanatban bármilyen jellegű zöldséget vagy gyümölcsöt vásárolni a boltokban. A mai fiatalasszonyok (hatalmas tisztelet a kivételnek) többnyire nem bajlódnak már a befőzési munkálatokkal, hiszen szinte minden beszerezhető a multikban. Hogy mit rejt az üveg vagy a konzervdoboz tartalma, azt sajnos csak a legapróbb betűvel tudatják velünk, ám azok, akik nem sajnálják a fáradságot, és elrakják télire az istenadta termést, sokkal egészségesebb és egyedibb végeredményre számíthatnak.

Az írás megjelent a Klikk Out 2017/8. számában.

Tessék mondani, mi történne egy városban, ha „véletlenül” valaki rákönyökölne a főkapcsolóra, és áram nélkül maradnánk egy jó kis ideig? Víz? Fűtés, illetve hűtés? Fagyasztók? Meddig bírnánk? Mennyi időre van elegendő ételtartalékunk? A falusiak, vagy inkább a városiak állnak jobban? Lássuk, hogy is volt, hogy is van ez…?!

Férfi társaim is szívesen bűvölik ezt a „szakmát”, ám annak eredménye egy kissé más jellegű, és bizony néha nagyon jó kedvre derít a végtermék… 🙂

A régi parasztvilágban villany nélkül is remekül megoldották az élelmiszerek tárolását, ám most fókuszáljunk a zöldségek és a gyümölcsök befőzésére. A befőzéshez a legalkalmasabb, ha a saját termésünket rakjuk el télire, ám sokunknak nem adatik meg a termelés lehetősége, így a legjobb, ha egyenesen a termelőtől vásároljuk meg a kedvünkre való befőznivalót.

A gyümölcsökből sok esetben szörp vagy lekvár is készülhet, ám nincs annál jobb, mikor a hidegebb időszakokban elővesszük anyu befőttjét, és majszoljuk akár köretként, vagy csak úgy simán a nyári ízek után sóvárogva. Férfi társaim is szívesen bűvölik ezt a „szakmát”, ám annak eredménye egy kissé más jellegű, és bizony néha nagyon jó kedvre derít a végtermék… 🙂

Lecsó, savanyú uborka, csalamádé, zöld paradicsom, őszibarack, cseresznye és szinte minden üvegbe zárható hőkezelés után.

A befőttek készítésekor arra kell a legjobban ügyelni, hogy a termés egészséges legyen, ne legyen éretlen, mert akkor íztelen, és ne legyen már túl érett, mert ebben az esetben az üvegben megpuhul.

 

Ma, a konyhai elektromos készülékeink használatával sokkal könnyebben kivitelezhetőek a befőzési munkálatok.

Nagyon fontos pár praktika betartása! A befőzéshez használt edények, eszközök legyenek tökéletesen tiszták és szagtalanok! A hagymaszagú lábosban főzött szirup vagy az ilyen fakanállal kevert lekvár élvezhetetlen. A befőzéshez lehetőleg új vagy csak erre a célra tartott fakanalat és lábost használjunk!

Ahhoz, hogy biztosan elálljon a befőzött élelmiszer, jó minőségű nyersanyag, a befőzéshez alkalmas tiszta eszközök, valamint konzerválószer (cukor, só, tartósító) szükséges.

Fiatalasszonyok! Befőzésre fel, hiszen a saját munkánkból eredendő élelmiszer kétszer akkora élvezetet és örömet nyújt, mint a tömegtermékek java. Szeretteik biztosan hangoztatják majd elégedettségüket a finomabbnál finomabb befőttek fogyasztása közben. Sok sikert, és jókedvet a munkálatokhoz! 🙂

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább