Laptopmese vagy Anya éneke?

Okostelefon vagy olvasott esti mese, laptop vagy képeskönyv, tablet vagy mesekazetta? Hm. Látszólag könnyű a választás, és a józan ész is tisztában van vele, hogy minden kütyü káros hatású még kisgyermekkorban.

Fotók: Pixabay

Hogy kúsznak mégis vissza a hétköznapi életünkbe? Anya és Apa kezében többet van a telefon, mint a gyerek. Gondoljuk csak végig! Igen, szégyen. És egy nagyon komoly probléma.

Vannak olyan szülők, akik elfogadják a jelenlegi helyzetet, nem lázadnak a technika térnyerése ellen, szépen, fokozatosan és főleg tudatosan (!) beépítik az életükbe, a gyereket sem tiltják le róla, igyekeznek az előnyeikre hangsúlyt fektetni, nem a hátrányait nézni.

 

Sok családban viszont igyekeznek az elektronikát a lehető leghatékonyabban kiiktatni a rohamosan fejlődő és mindent magába szippantó csemetéjük környezetéből.

A villódzó fények, a mesterségesen kreált mozgóképek helyett igyekeznek egy élhetőbb, lassabb tempójú környezetet biztosítani, egy kevésbé ingergazdag környezetet teremteni, és egy, a pici, apró csodákat is észrevevő gyermeket nevelni.

Íme 3+1 jótanács az első évekhez:


Legyen a telefonoknak ideje!

Apa és Anya is figyeljenek arra, hogy otthon csak a legszükségesebb esetben legyen a kezükben a telefon! Próbáljanak egy meghatározott időt választani arra, amikor az üzeneteiket megválaszolják! Az otthonlét legyen együttlét! Ne telefonnal a kézben foglalkozzunk a gyerekeinkkel!

Legyen a telefonoknak helye!

Ne össze-vissza heverjenek a lakásban! Egy helyen legyen az összes, hogy megkönnyítsük az elérését és a gyerekek távoltartását is! Ez nem könnyű, de egy kis odafigyeléssel magunkat is rászoktathatjuk arra, hogy ez eszközeinket rendben tartsuk. Így észrevétlenül az időnket és a teendőinket is könnyebben tervezzük majd.

Ne aludjunk velük!

Ne aludjon velünk semmilyen kütyü sem! Sem telefon a fejünk mellett, a laptopot is penderítsük ki abból a szobából, ahonnan az erőnket merítjük.

Ne tegyünk úgy, mintha nem léteznének!

Nem tehetünk úgy, mintha sem okostelefon, sem laptop nem létezne, benne pedig a sok izgalmas történet és mesefigura. Ismertessük hát meg vele, mutassuk meg neki! De fontos, hogy fokozatosan tegyük mindezt és csak velünk együtt használhassa! Adjunk egy keretet ennek a fajta időtöltésnek is! De nem többet az előre megbeszéltnél.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább