A pálinka nem csak termék, hanem egy életérzés

Szicsek János emlékére

Szicsek János, a Szicsek Pálinkafőzde tulajdonosa a napokban elhunyt. A vele készített, és magazinunk 2012/10. számában megjelent beszélgetés alább olvasható. 

Elképzelhető, hogy némely részlete már aktualitását veszítette, a beszélgetés autentikusságának megőrzése céljából azonban változtatás nélkül közöljük.


 

Fotók: Šenkár Márió

Hogyan kezdődött a SZICSEK PÁLINKAFŐZDE története?

Ez egy őstörténet. 1980-ban, amikor kezdtem, akkor még teljesen természetes, hogy mindenki alkalmazott volt – én is. 1988-ban úgy döntöttem, hogy elég volt az állami alkalmazotti létből, és elmentem maszeknak. Elmentem Cserkeszőlőbe, ahol megvettem egy üzemet, majd kilencvenkettőben megvettem a korábbi munkahelyemet.

Mindenki ismeri a kilencvenes évek elejét – komoly rendszerváltás hangulatában, lerobbant állapotában. Pálinkafőzdét akkoriban csak lepukkant állapotban lehetett megvásárolni – így kezdtem a tulajdonosi létet. Amire rájöttem menet közben, hogy mindig sokkal többet termelek, mint az elődeim, és egyre népszerűbb az üzem, ahol működöm.

Kilencven áprilisában volt Kanadában, Edmontonban egy kiállítás, ahol az én termékem már ott volt.

1990 márciusában az előző tíz évnek köszönhetően felkészültem arra, hogy abban a pillanatban, amikor piacra lehet lépni saját termékkel, akkor én úgymond kijövök. Úgyhogy huszonkét évvel ezelőtt (2012-től számítva – a szerk. megj.) a pálinkafőzdénk kint volt a piacon. Szegényen, kicsi üzemként, nehéz feltételekkel, de piaci terméket termelt. Kilencven áprilisában volt Kanadában, Edmontonban egy kiállítás, ahol az én termékem már ott volt.

Következett a SZICSEK PÁLINKA név erősítése.

Először is úgy gondolom, hogy aki a pálinkánkkal foglalkozik, annak tudnia kell, hogy mi a pálinkához értünk, a pálinkafőzéshez. De olyan szavakkal, fogalmakkal, mint marketing, eladási stratégia, stb., soha nem foglalkozott egy hozzám hasonló parasztember. Viszont ha elindul az ember egy folyamatban, utólag nagyon nehéz azt megváltoztatni, hogy az ember ne azt érezze, hogy saját magát akarja az előtérbe tolni. A pálinkát, azt igen.

Ami a mi számunkra fontos, hogy amiből pálinka főzhető, abból mi pálinkát készítünk. De olyan színes palettán, hogy a gabonaszeszek bármelyik gyártója, ha ide bejön, akkor azért fülel, mert el se tudja képzelni, hogy ennyire széles lehet egyáltalán a kínálati lista. Hogy ennyi mindenből pálinka főzhető.

Kiemelek egy terméket, mondjuk meggy. Legalább tízféle meggy van kereskedelmi forgalomban. Szőlőpálinka talán ötvenféle szőlőből készíthető… Hihetetlenül érdekes, színes paletta jellemzi a magyar, és nemcsak a magyar, hanem a kárpát-medencei gyümölcspárlat-kultúrát. Mi vagyunk annak a szószólói, hogy Magyarország kapott egy különleges jogot, amit úgy hívnak, hogy kizárólagos pálinka-névhasználati jog.

Kérem, mondjon egypár szót a Magyar Pálinka Házáról.

Ami a mi számunkra fontos, hogy amiből pálinka főzhető, abból mi pálinkát készítünk.

2003-ban nyílt az első pálinkaház. Ez az a ház, aminek a névválasztása egy egész éjszaka történő pálinkázás következménye. Nyelvészek iszogattak velünk reggelig, mire megfejtettük, hogy mi a jelentése a Magyar Pálinka Házának. Én úgy gondolom, hogy azóta is tartja a ház ezt a fogalmat, ennél több ma nincs. Magából a fogalomból többet kivenni nem lehet.

Ma a legnagyobb teher minden vállalkozásnak, hogy hogyan adja el a termékeit. Ezen, a Budapest belvárosában lévő házon kívül nyitottunk egyet Kecskeméten, Szolnokon és Szegeden, illetve árualappal támogatunk két további pálinkaházat.

Tudjuk, hogy az Ön pálinkái nem találhatók a multikban. 

A pálinkaház azt a célt szolgálja, hogy akinek nincs hálózatépítési, boltba jutási lehetősége, itt biztos, hogy teret kap. Most azért el kell, hogy mondjam, hogy ennek a háznak tavaly 206 millió forint volt a forgalma. Erre én azt mondom, hogy ez szenzációs élmény, mert ekkora nagyságrendű értékesítést nem végzett senki – a házban, mások pálinkájából 80 millió forintért adtunk el. Tehát az ember egyfajta szolgálatként tekinti, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez nem ad profitot. Ezzel a magatartással az összességet akarjuk bemutatni, igaz, van egy gyarló szempont – ez a sarok az enyém.

Mivel lenne elégedett a SZICSEK PÁLINKA szlovákiai forgalmazásánál?

Azzal lennék elégedett, ha két-három Gábor lenne (Pálinkás Gábor, a Szicsek pálinka forgalmazója Szlovákiában)… Amivel elégedettek vagyunk, mi nem mentünk be a multikba, de a történet nem Budapesttel kezdődött. Ahhoz, hogy eldőljön, bemegyek-e a multikba, az első döntés már ott született, hogy vidékre mentünk és nem Budapestre. Minden kollégám Budapest központjába ment, bízva abban, hogy itt látszik a világban. Pedig nem így van. Budapest belvárosának vendéglátása sokkal kevésbé hűséges. Ezt, ami itt zajlik, megelőzte egy vidéki terjeszkedés. Tulajdonképpen ma tizenhét autóval az országban mindenütt ott vagyunk.

Gondolom nagyon kevés ilyen hangot hall, mint az enyém, én nagyon elégedett vagyok. Az életben nem gondoltam, hogy ilyen sikeres lesz a cég, ilyen sikeres lesz a termék.

 

Ha Dunaszerdahelyen megvásárolja valaki az Önök pálinkáját, mit várhat?

Én nem hittem el, hogy ennyi sikert, hálaérzetet vált ki az emberből az, hogy mivel foglakozik.

Egyrészt ugyanezt a minőséget garantáljuk, mint ami itt van, garantáljuk, hogy a folyamatos ellátásban a forgalmazó, aki erre vállalkozott, ugyanezt az arculatot tudja biztosítani, mint mi itt. Az egésznek a lényege a személyesség, melynek része az is, amikor Ön időpontot kér, hogy kezet fogjunk vagy beszéljünk. Én nem hittem el, hogy ennyi sikert, hálaérzetet vált ki az emberből az, hogy mivel foglakozik. Hogy Tunéziában visszafordul a tevén két fiatal gyerek, visszaszól, hogy az a Szicsek…

Dunaszerdahelyen arra törekszünk, hogy közel azonos árakon tudja forgalmazni az ottani forgalmazó, ezért a profit termelésben idehaza abszolút visszafogott a cég, hogy a kinti cégnek a forgalmazási költségei finanszírozhatóak legyenek a bevételéből.

Hogy jellemezné magát a pálinkájukat?

A cég létezésének az alapja, hogy mindig őszinte önmagához. Az édesanyám annak idején néhány bölcs mondást tudott mondani, ilyen volt az, hogy: Bárkinek lehet füllenteni, de az ember saját magának soha ne hazudjon! Az egyszerűen nem éri meg.

Ha én azt mondom, hogy csak tiszta minőségű gyümölcsöt dolgozunk fel pálinkának, akkor az nem lehet másként.

 

Én nem a legjobb fogalmában hiszek, én abban hiszek, hogy vannak nagyon jók. A legjobbak közé tartozni majdnem ugyanolyan, mint az olimpián. Teljesen mindegy, ki nyeri a százméteres síkfutást, a nyolcban bent lenni, az a tuti. És a pillanatnyi forma majd eldönti. A cégnek a legjobbak között kell maradni, és annak következetes alapja a kiváló gyümölcs, a kiváló erjesztés, a tisztességes és következetes szakmai hozzáállás, az a fajta önkontroll, hogy ha mindent jól csinálok, de a termék netán nem úgy sikerült, ne akarjam behazudni, hogy az én nevem majd eladja.

Pálinka mint fogalom?

Egy pálinkaversenyen megláttam egy kocsi farán egy egymondatos idézetet: A pálinka nem csak termék, hanem egy életérzés. Ez az idézet Szicsek Jánostól származik.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább