A rangos díjat nyert SzerdaHelyzet projekt története 

Ha azt nézzük, mekkora időtávot fedtünk le eddig a SzerdaHelyzet projektünkkel – hat évet -, a Sports Forum Awards 2023 díjazáson kapott bronzérem, a Sport Forum Hungary 2023 kongresszusán elért sikerünk szó szerint villámgyorsan jött.

 Az írás megjelent a Klikkout 2023/novemberi számában
Fotók: Szabó Péter Pál, Sport Forum Hungary 2023

 

A Sport Forum Hungary 2023-ról és a díjról


Az első kapcsolatfelvétel október 4-én zajlott le és az eljárás időpontjáig (október 19.) teljesítenünk kellett néhány formális feladatot. Varga Balázs projektmenedzser tökéletesen komplex háttéranyagot készített a szakzsűrinek angol nyelven a SzerdaHelyzet projektről. Mivel a módszertant három cég – a PwC Magyarország Sporttanácsadó, a Neticle, és az Observer Médiafigyelő – készítette a szakzsűri számára, a magunkfajta sejtette, hogy ez nem egy olyan díj lesz, amilyet gyorsvonatból osztanak, jobban mondva a McDrive autóablakán keresztül… Egészen komoly minőségszűrő…

Ma is nagyon nehéz körülírni az érzéseinket, amikor a Puskás Aréna kongresszusi termében a régiónk egyedüli képviselőiként átvettük a Média-Podcast-Rövidfilmek kategóriájának bronzérmes díját, valószínűleg szükségünk lesz valamilyen szintű – nem csak időbeli – feldolgozási időre. Egyelőre egyetlen szóval – hihetetlen!

 

SzerdaHelyzet


A hasonló szintű kitüntetés szinte követeli a projektre való visszatekintést, a kulisszák mögötti információkkal a projekt előkészületeit és fokozatos fejlődését illetően.

Először természetesen a szerkesztőségünk szeretett volna egy olyan műsort életre hívni, amely menetrendszerűen foglalkozik a régiónk labdarúgásának világával. Az ötlet kidolgozásánál segítettek a nézők előtti élő beszélgetéseim tapasztalatai, amelyet Kiss Balázzsal és a www.fcdac1094.com nem hivatalos honlap csapatával közösen csináltam. A Klikkout tulajdonosával, Gocoň Péterrel való beszélgetéseim mellett a felkészülési folyamathoz Varga Balázs és Szigeti Attila is csatlakozott, majd fokozatosan egy olyan stádiumba jutottunk, ahol létre kellett hozni a műsor formális, technikai és tartalmi arculatát.

 

A SzerdaHelyzet projekt előkészületei


Az első nagy lépés az előkészületek megkezdése volt valamikor 2017 őszén. Ezt munkafeladatnak is mondhatnám, amit Gocoň Péter tulajdonostól kaptam. A műsort párhuzamosan több kollégával készítettük elő: a stúdiót és a technikai dolgokat Gerő Zoltán, Jojo Samek és Dobai Bálint oldotta, és ők játszották fel az első próbaperceket is. A háttér grafikai vizualizációját a zöld vásznon, a stúdióban és magának a videónak a háttérvizualizációját grafikusunk, Gocoň Laci készítette elő. Az adásnak nagyjából két előzetes elnevezése volt; azt hiszem, az egyik a Frekvencia 1904 volt, de egy nap Varga Balázs egy zseniális ötlettel állt elő – SzerdaHelyzet. Egy másodperc alatt megszületett a döntés!

Amíg a tulajdonos rábólintott a projektre és zöld utat adott az első résznek, ki kellett alakítanom azt az egyenletet, amely mentén fel lesz építve az egyes epizódok dramaturgiája. Ezt a mai napig használom, de talán ez az egyetlen olyan dolog, amelyet ebben a cikkben nem fedek fel.

Az említett egyenletbe három személy illett bele. Szigeti Attila neve mindig szerepelt benne, hivatalosan csak az ő nevére szűkítettem a listát, amikor eldöntöttük, hogy egy vendég lesz csak a műsorban.

Eredetileg ez azért volt így, mert egy ilyen formátummal akartunk kezdeni, amelyet képesek vagyunk az elvárt maximális minőségben hozni. Ez volt tehát a lépésről lépésre filozófiája.

Hat év elteltével, a SzerdaHelyzet Leltár című új formátum előkészítésénél bebizonyosodott, hogy jobb egy új műsort elkészíteni, mint szétrobbantani az Attila és a köztem levő kémiát, amely egészen jól működik a kamerák előtt. Itt jegyezném meg, hogy olyan párost alkotunk, amely ezt az egyedülálló stúdióbeli összhangot nagyon nem szívesen verné szét azzal, hogy erőszakkal valami hasonlót megpróbálunk létrehozni a magánéletben is. Azt érezzük, hogy ez így működik és kész!

 

Hol mindenhol zajlott a forgatás?


Az első helyszín Jojo Samek fotóstúdiója volt a Kék Duna bevásárlóközpontban. Később néhány ideiglenes helyet is használtunk – a Legendary éttermet vagy a Városi Művelődési Központot. Egy időben a Mol Aréna egyik Sky Box-ában is forgattunk, egy epizódot pedig egy családi házban, a medence mellett vettünk fel… Néhány éve már a Városi Művelődési Központ épületében található NFG klubban zajlanak a forgatások.

 

Mikor forgatunk?


Főként hétfőn, az időt pedig reggeli nyolc órára határoztuk meg. A stúdió, a megvilágítás, a kamerák és a felvétel Gerő Zoltán és Szabó Péter Pál felelőssége. Zoltán felelős az utómunkáért, a SzerdaHelyzet Extránál pedig Péter Pál.

Gerő Zoltán, Szabó Péter Pál

 

Hogyan készül egy adás?


A felvétel során a telefonommal én is rögzítem a hanganyagot, majd ennek alapján megírom Zolinak, hol és mit kell kivágnia (nagyjából 10-től 12.30-ig). Egyúttal a Mini formátum számára kiválasztott szakaszokat is elküldöm neki. Az elsődleges vágásommal egyidőben Zoli a képet és a hangot rakja rendbe. Az adás első verzióját valamikor 14.00 és 15.30 között küldi. Fokozatosan érkeznek Zoltántól a Mini nyers epizódjai is. Párhuzamosan az epizód címet, a videó pedig hátteret kap. A háttér grafikáját hosszú évekig Gocoň Laci készítette, később Szabó Péter Pál, jelenleg pedig ez Milo Gergő feladata.

Ezeket a munkálatokat szövegjavítás követi, amelyet a műsor indulásától Undesser Tímea végez, aki egyúttal nyilvánosságra is hozza az adást – a premiert a YouTube-on, később az interneten és a Facebook-on is.

Az adás teljesen 16.30 és 18.00 óra között készül el, a premier 18.15-kor indul a YouTube-on.

 

Az adás hossza   


Akárcsak a látvány, a tartalmi rész és lényegében a projekt színvonala, úgy a műsoridő is örömteli fejlődésen ment keresztül. Nagyjából 10-15 perces hosszal kezdtünk, majd fokozatosan – szerintem általában a megfelelő időben változtatva – eljutottunk a mostani értékekig: a felvett anyag hossza 60-tól 90 percig terjed, ebből a fő adás 45-60 perces lesz.

 

A műsor előtt mennyi idővel kapja meg Szigi tőlem a kérdéseket?


Szigi sohasem kapta meg előre a kérdéseket, ezért is kiváló a teljesítménye, egyúttal talán ezért is képes ennyire közvetlen lenni. Azzal, hogy jelentősen megnőtt az adásidő, azonban néha elengedhetetlen röviddel a felvétel előtt megbeszélni a témákat, amelyeket kérdezni fogok tőle – én már ma egy tabletbe jegyzem le a kérdéseket és a témákat. Ebből a szemszögből egyedi a SzerdaHelyzet, mert az új projekteknél már előre megkapják a kérdéseket a srácok. Az egy más formátum, amelyet nehezen lehetne a SzerdaHelyzethez hasonlóan elkészíteni…

Biztosan több más pillanatot is kihagytam, de ha mindent összeírnék, akkor abból egy könyv is kijönne.

Még adósok vagyunk azon kollégák névsorával, akikkel a projekt 2017-es indulása óta együtt dolgoztunk.

A projekt előkészítése: Gerő Zoltán, Poór Tibor, Varga Balázs, Gocoň Péter, Gocoň Laci, Jojo Samek, Dobai Bálint
Produkció: Gerő Zoltán, Szabó Péter Pál
Utómunkálatok: Gerő Zoltán, Bíró Máté, Szabó Péter Pál
Kamera: Gerő Zoltán, Bartalos Gyula, Tóth Lali, Szabó Péter Pál, Soós Bertalan
Grafikai munkálatok: Gocoň Laci, Szabó Péter Pál, Milo Gergő
Fotó: Jojo Samek, Örzsik Ödön, Szabó Péter Pál, Fekete Nándor, Ugróczky István
Szövegjavítás: Undesser Tímea
Műsorvezető: Poór Tibor
Állandó vendég: Szigeti Attila
Projektfelelős: Poór Tibor
Végezetül pedig köszönet Önöknek, akik figyelemmel követnek minket, a fantasztikus támogatásért! Hajrá, DAC!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább