Ismerd fel a jó tanárt és el ne ereszd! | Gyereksarok

Sokan követjük a szlovákiai mellett a magyarországi híradásokat is, és döbbenten állunk a pedagógusok helyzete előtt. Megbecsültségük és keresetük is kevés. Mégis sokan maradnak a pályán, hisznek magukban, a gyerekekben és egy jobb jövőben, melyben végül a jó győz.

Korábban:
A tanár az, aki
A könnygáz nem tanít

Összeszedtük, hogy e nehéz körülmények között melyek azok az ismérvek, melyek egy jó tanárt jellemeznek. Azt javasoljuk, ha neked volt ilyen tanítód vagy tanárod, aki az alábbiakra figyelt, akkor becsüld meg jól, mert diákként és később szülőként is nagy hasznodra lehet!

A facilitátor

A tanulást reflektív folyamatnak tekintjük, ezért nem kész tudást ad, amelynek a tanuló passzív befogadója, hanem arra ösztönzi őket, hogy önmaguk fedezzék fel a világ dolgait a maguk változatosságában és összefüggéseiben. Minden és mindenki a tanulás forrása, a tanár személye fontos, egy az értékes elérhető források közül. A tanár azonban elsősorbannem a tudást osztó személy, hanem az az ember, aki segíti a gyerek tanulási folyamatát: facilitátor.

– Segíti a belső motiváltság és az egyéni utak megtalálását,

– Megteremti a tanuláshoz szükséges támogató és inspiráló környezetet, elérhetővé teszi az eszközöket.

A facilitáló legfontosabb minősége a hitelesség. Csak akkor várhatjuk el a tanítványoktól, hogy kifejezzék érzéseiket, gondolataikat, ha maga a tanár is minta e tekintetben.

Gyereksarok,tanár,tanítás,oktatás,motiválás,gyerek,iskola

Motiválás

A jó tanárok tudják, hogy nem elég a tantárgyukat tudniuk. Ugyanis nem a tantárgyat, hanem a tanulókat kell tanítaniuk. Motiválniuk, inspirálniuk és lelkesíteniük kell őket olyan körülmények megteremtésével, amelyek között a tanulók tanulni akarnak. Ha ez sikerül, diákjaik túl fogják szárnyalni saját elvárásaikat és mindenki másét is.

Felszabadítás

A közvetlen utasításnak lényeges szerepe van a tanításban: olykor frontálisan, az egész osztályban, máskor csoportmunkában vagy éppen egyéni foglalkoztatás keretében történik. Ám a jó tanárok a készségek és technikák egész repertoárjával rendelkeznek. A direkt instrukció csak az egyik ezek közül, és a tanítás azt jelenti, hogy a tanár tudja, miképp és mikor használja a megfelelő technikákat. Folyamatosan a pillanatnyi szükségletekhez és lehetőségekhez igazítják stratégiáikat. A hatékony tanítás az alkalmazkodás, az ítéletalkotás, illetve a tanulók energiájára és motivációjára való reagálás állandó folyamata.

A gyerekek természetes módon kíváncsiak. A tanulás elősegítése annyit jelent, hogy ébren tartják a kíváncsiságukat. Ezért van olyan nagy hatása a gyakorlati, felfedezésen, kutatáson alapuló tanulásnak.

Ahelyett, hogy olyan kérdéseket válaszolnának meg, amelyeket a gyerekek fel sem tettek, az igazán jó tanárok kérdéseket ébresztenek bennük, amelyek kutatásra ösztönzik őket.

Gyereksarok,tanár,tanítás,oktatás,motiválás,gyerek,iskola

Elvárás

A tanárok elvárásainak fontos következményei vannak tanulóik teljesítményére nézve. Ha a tanárok azt közvetítik a diákok felé, hogy jó eredményeket várnak tőlük, ők sokkal nagyobb eséllyel fognak jól teljesíteni. Ha azt várják tőlük, hogy úgyis rosszul teljesítenek majd, valószínűbb, hogy így is lesz.

A szakemberek tudják, miért morzsolódnak le a diákok, miért nem tanulnak. Sokszor mondják: ennek oka a szegénység, a sok hiányzás és a társak negatív hatása. Ám egy valamit ritkán említenek: az emberi kötődések, kapcsolatok értékét és fontosságát. A teljesítmény növelésének kulcsa, hogy felismerjük: a tanítás és a tanulás kapcsolat. A tanulóknak olyan tanárokra van szükségük, akik kapcsolatot teremtenek velük. Mindenek felett olyanokra, akik hisznek bennük.

Önállósítás

A legjobb tanárok nem csupán oktatók, hanem mentorok és segítők is, akik növelni tudják tanulóik önbizalmát, és erőt adnak nekik, hogy higgyenek önmagukban. Kiscsoportos munkák bevezetésével és biztatással arra ösztönzik a gyerekeket, hogy higgyenek adottságaikban. Ezzel is kézzelfoghatóbbá téve a tananyagot.

(forrás: csillagbolcso.hu és hvg.hu)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább