A tanár az, aki | Editorial

A cikk megjelent a Klikk Out 2023/06. számában.

Vége az iskolának és a júniusnak, amelynek első vasárnapja a nemzetközi pedagógusnap. Avatatlan kívülállónak ilyenkor támadnak azok a nagyszerű gondolatai, hogy a diákokon kívül a következő két hónap a tanárok paradicsoma is. Hiszen vakáció kezdődik. Ja, nem.

A tanár az a gyerek, aki legtovább jár az iskolába.

Juhász Gyula

Nem nagyon van olyan szakma, amelynek képviselőit ennél könnyebb szívatni. A tanár az, akiről a legszebbeket szokás mondani, és akiért a legkevesebbet szokás tenni. A magyar, ún. státusztörvénynél, aminek e sorok írásakor még épp az elfogadása előtt állunk, megjelenéskor pedig már vélhetően utána leszünk (ha nem, akkor bravó), éppen ezért nincs kegyetlenebb jogszabály.

A tanár az, akibe beletörik a bicska. Akit bántani könnyebb, mint segíteni. Akinek egyedüli fegyvere a szó, és az azok füzéréből kirajzolódó érv. Jobb helyeken érvekkel szemben érvek állnak, kocsmai szinten viszont helyettük jön az ütés és a ne-pofázz.

A tanár az, akinek a léte felfoghatatlan. Mit keres ott? Mi hajtja? A tanár az elme kertésze, palántáz, nemesít. Aki kérdez, de nem választ vár, hanem rügyeket.

A tanár az, akinek legcsodálatosabb és legsorsrontóbb tulajdonsága a hivatástudat. És az, akinél ezt a legtöbbet emlegetik a politikai gépkarabélyok. A tanár az, aki sokak szerint mit-akar, mit-magyaráz, hisz-csak-ül.

A tanár nem az, aki magyaráz, hanem aki indokol és ösztönöz. Aki nem bíró, hanem edző. Vekkere a gondolatoknak. Ingyen adja a tudást, mert amit kap érte, az a veled eltöltött idejére se elég.

A tanár az, aki tanárt nevel, mert arra nemcsak az iskolában van szükség. A tanár az, aki felismer és tudja, hol ültél, és akinek köszönheted, ahol most állsz. Ha az utcán, térdig a szarban, akkor nem figyeltél.

Nem minden tanár megváltó, aki az, is inkább tűnik álruhás koldusnak. Aki meg nem, az csupán portása az életnek.

A legjobb tanár éppen az, ki lassanként feleslegessé teszi magát.

George Orwell

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább