Mennyi pénzt költenek a fiatalok? – Interjú Dudás Ábellel | Zénidőm

Az iskolában sok dologról tanulunk, de néha a legéletszerűbb dolgokról nem esik szó. A pénzzel való bánásmód problémája sokak számára okoz nehézséget. A tudatos költekezés és az ésszerű spórolás olyan dolog, aminek, ha időben megtanuljuk a csínját-bínját, akkor jóval könnyebb dolgunk lesz a későbbiekben.

Dudás Ábel 18 éves kora óta foglalkozik pénzügyekkel, és mostanra már PFP titulussal rendelkezik, ami megközelítőleg 50 embernek van Szlovákiában. Ez egy Európailag elismert titulus, nem mellesleg a 12 000 pénzügyi közvetítő között ott van a top 50-ben. A munkájának köszönhetően képes helyesen irányítani az embereket a pénzügyi szabadság felé, emellett célja a pénzügyi tudatosság növelése Szlovákiában. Ábel mottója: „Adj az embernek egymillió eurót, és gazdag lesz pár napig, tanítsd meg az embert a pénzével bánni, és örökre gazdag lesz”.

A fiatalok többsége mennyire átgondoltan költekezik?

3 fajta fiatal létezik. Az egyik egyáltalán nem figyel a pénzügyeire, napról napra él, annak a híve, hogy egyszer élünk. Vannak a megfontoltabb fiatalok, akik ugyanúgy buliznak, viszont alakítanak ki rezervákat is, végül pedig ott vannak a megrögzött fiatalok, akik belemélyednek a befektetések és a kripto világába. Mindenképpen pozitívum, hogy egyre több fiatal érdeklődik a befektetések iránt. Maga az egész társadalom az elmúlt időben sokkal nyitottabb a spórolások, illetve a befektetések felé.

Általában itt az a probléma, hogy az emberek csalások áldozatai lesznek. A másik, hogy a kapzsiság vezérli őket, a lehető leggyorsabb meggazdagodás a céljuk a biztonságos, valamint a reális célok meghatározása helyett. Túlságosan gyorsan akarnak mindent.

Hogy áll az ifjúság a spóroláshoz, vannak egyáltalán hosszútávú céljaik?

Az elmúlt időben volt szerencsém a korosztályomhoz, illetve sokkal fiatalabbakhoz. A 90%-nál mondanám, hogy körülbelül 2-3 havi megtakarításuk van, ami igaz az idősebbekre is. A legnagyobb hibába esnek bele, hiszen a költekezés egy megszokássá válik. Ha fiatalon nem szokunk rá a spórolásra, a felelősségteljes költekezésre, akkor, minél idősebbek vagyunk, annál nehezebb lesz ezt elkezdeni. A másik nagyon fontos dolog, hogy az embereknek nincsenek meghatározott céljaik. A legtöbb ember pénzügyi célja a lakhatás, rekonstrukció, családalapítás, autóvétel, pénzügyi függetlenség… A hiba ott van, hogy mindezek nagyon gyors és nagyon rövid idő alatt meghozott döntések, ami aztán egész életükre akár anyagilag, akár másfajta szempontból is kihatással van.

Például a lakhatásra ideálisan 10 évvel előtte fel kellene készülni, hogy tényleg a lehető legkevesebbet fizesse rá az ember és elkerülje a rossz kölcsönöket. Tehát 20 évesen már el kellene kezdeni spórolni arra, ha 25, 28, 30 éves koromban költözni szeretnék.

Fel kellene készülni a családalapításra, s ami a legfontosabb, hogy fel kell készülni a pénzügyi függetlenségre. Az a tapasztalat, hogy rövid távon gondolkozik a fiatalság legjava. A nyári bulizás vagy éppen autóvétel a leggyakoribb költekezések. Körülbelül 25 éves koruk környékén már kezd érvényesülni, hogy szeretnének spórolni, kicsit felelősségteljesebben foglalkozni a pénzzel, különben problémákba ütközhetnek a jövőben.

Általában mire költik a pénzüket?

Inkább a ruhák, az utazások vannak előtérben. Magam is gyakran meglepődöm azon, hogy 20 év körüli emberek körbeutazzák a világot, luxusutazásokra járnak. Mindig felteszem a kérdést, hogy miből és miért, mivel egyáltalán nem arányos a költekezésük a jövedelmükkel és az anyagi helyzetükkel. De ennek is van egy két oldala. Vannak, akik fél évet képesek spórolni a drágább cipőre, és vannak a megfontolt emberek, akik egyszerűen tudnak gondolkodni, két lépéssel előrébb járni, és akár már a befektetésen, saját vállalkozáson, a jövőjük kialakításán agyalni. Sajnos az előbbi példa a gyakoribb.

A legnagyobb probléma az, hogy a fiatalokhoz nem jutnak el a szükséges információk, nincs erre hangsúly fektetve.

Dudás Ábel,Zénidőm,Pénzügyek,Fiatalok,Boros Bia

Egy átlagos nyár folyamán mennyi pénzt költenek a fiatalok alkoholra és bulira?

A nyári időszak nyilvánvalóan a legtöbb pénzt veszi ki a fiatalok zsebéből.

A legrosszabb, amivel személyes tapasztalatom volt, az 8 000 € elköltése volt egy bulin, egy háromnapos fesztiválon.

Hála Istennek, csak egyetlenegy ilyen ügyfelem volt. Zárójelbe tenném, hogy emiatt nem tudott külön költözni a szüleitől 28 éves korában, nem volt semmi megtakarított pénze. A vagyonuk nagyon nagy részét elköltik, elutazzák, elisszák, elbulizzák. Nem az a baj, hogy buliznak és isznak, hanem az a mérték.

Nem tudatosítják azt a fiatalok, hogy ennél többet soha nem fognak tudni félretenni, mint amit most. Iskolába járnak, dolgoznak, de még a szülőknél laknak, nem kell rezsit fizetni, hitelt sem, de még az étkezésre sem kell költeni.

Egy érdekes adat, hogy 28 éves kor az átlag, amikor Szlovákiában a gyerek külön költözik a szüleitől. Miért van ez? 20 évesen elvégzik az iskolát, vesznek egy BMW-t, egy Audit lízingre, mert már keresnek 800 €-t, tudják fizetni a 300 € lízinget, ráadásul még mindig marad 500€. 8 évre felveszem a hitelt, 20+8 = 28 amíg lejár a lízing. 28 évesen elkezdhetnek gondolkodni a külön költözésen. Ez a leggyakoribb jelenség, amit itt a környezetünkben látunk.

Mik azok az alapvető dolgok, amiket minden fiatalnak tudnia kellene arról, hogyan bánjanak a pénzzel?

Fontos, hogy az ember határozzon meg célokat (pl. lakhatás, rekonstrukció, családalapítás, autó, vállalkozás, pénzügyi függetlenség…). A fizetésükből először mindig magukat fizessék ki (a spórolást) és aztán a többit. A megtakarítás nagysága a célok és a prioritások fontosságától függ.

Ideálisan a vagyon 20-30%-át kellene félretenni, hogy az hosszú távon tartható legyen, másfelől viszont okosabb 10 éven keresztül 300 €-val spórolni és aztán hagyni a pénzt kamatozni, mint 30 éven keresztül 100 €-val spórolni. Ne várjanak a spórolással!

A legjobb alkalom már így is a tegnap volt. Minél később határozzák meg a célokat, kezdenek el félretenni, annál drágább lesz, és annál jobban távolodik el. Végezetül visszatérnék ahhoz, hogy a fiatalok ennél többet spórolni valószínűleg már nem fognak tudni, mint most fiatalkorukban. Később jön a család, a jelzáloghitel, stb. Az életet nem csak 20 éves kortól 30-ig kell élvezni, hanem utána is.

A régi főnököm mindig úgy motivált, hogy a Ferrarimat nem érdekli az, hogy nekem nem akaródzik dolgozni, vagy hogy fiatalként inkább bulizni szeretnék. Vagy spórolok és elérem a célom, vagy nem.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább