Röviden a fogorvosi szakról és a sportszervezésről | Bia bekérdez

Két különböző egyetemi szak működését mutatja be Dohorák Bence, aki a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán tanul sportszervezést, valamint Vass Mátyás, aki hatodéves fogorvostanhallgató a pozsonyi Komenský Egyetemen.

Milyen tárgyakkal ismerkedtél meg?

D. B.: Volt itt mindenféle: anatómia, élettan, pszichológia, számvitel, üzlet, szociológia, úszás, atlétika, torna, gimnasztika, sportdiplomácia, sportturizmus, sportgazdaságtan, emberi erőforrás menedzsment és még sorolhatnám.

V. M.: Ugyanúgy, mint az általános orvosin, itt is le kellett vizsgáznunk mindegyik tantárgyból, például anatómia, fiziológia, patológia, aminek volt anatómia és fiziológia része is, farmakológia és még rengeteg. Ötödik évfolyamig voltak nekünk ezek a tantárgyak, jelenleg hatodikban már csak fogorvoslással összefüggő tantárgyaink vannak, ezeknek pedig gyakorlati, illetve előadás részei is.

Olyan a szakod, amilyennek elképzelted?

D. B.: Igen, sőt, sokkal jobb! Eleinte féltem, hogy mindenki élsportoló, de fel tudom venni velük a versenyt mind a sportban, mind a tanulmányokban.

V. M.: Nehéz egy szak, ha valaki ezt választaná, jól gondolja át előtte, hogy tényleg ezt szeretné-e csinálni egész életében. Itt nincs sok választási lehetősége az embernek, mint az általános orvosin, aminek elvégzése után többféle szakra lehet szakosodni. Bekerülni nehéz, de elvégezni sem egyszerű, persze nem lehetetlen. Kitartónak és szorgalmasnak kell lenned, plusz aktívnak, hogy mindig mindennel képben legyél.

Mik a legérdekesebb dolgok, amiket eddig az egyetemen tanultál?

D. B.: Van egy órám, sportági alapismeretek 1. és 2. Ezen az elméleten átvesszük az összes létező sportot, majd a félév másik felében kipróbálunk belőle néhányat. Így volt szerencsém kipróbálni az amerikai focit, breakdance-t, cheerleadinget, tekét, görkorcsolyát és ebben a félévben tervben van a lovaglás, jégkorcsolya, sárkányhajózás és a vívás is. Szabadon választható tárgyként felvettem az e-sportot, aminek a teljes neve: Az e-sport stratégiai, társadalmi, jogi és gazdasági kérdései. Rengeteg mindent megtudtam az e-sport hátteréről, amiről máshol nem is hallottam volna, és utat nyitott a jelenlegi munkám felé. Volt egy szabadon választható érdekes tárgy, a sport és hatásainak megjelenítése a filmművészetben. Eddig nagyon tetszik, mert nagy filmes és nagy sportrajongó vagyok. A tanár részletesen ábrázolta, hogy egyes sportok/filmek, hogy tudják népszerűsíteni egymást.

V. M.: Merjünk kérdezni, ne féljünk az új dolgoktól, ha van lehetőség, próbáljuk ki – az ember a fogászati szakmát igazán csak gyakorlatban sajátítja el, nem elég csak az elméleti tudás – van, ami működik gyakorlatban, van, ami nem. A legértékesebb dolog főiskolán az idő – vizsgaidőszakban mindig abból van a legkevesebb, ezért is muszáj a szemesztert a lehető legjobban beosztani, hogy elegendő idő maradjon a tanulásra, de ugyanúgy a szórakozásra is. Minden páciens más – valakik jobban bírják a fogászati kezelést, valakik dentofóbiával küzdenek (félnek a fogorvostól) – legelőször gyakorlatban ezzel negyedikesként szembesültem, amikor pácienseket kezdtünk ellátni, kivizsgálni, ezért nagyon fontosnak tartom a megfelelő individuális hozzáállást a páciensekhez.

Kinek ajánlod ezt a szakot és kinek nem ajánlod ezt a szakot?

D. B.: Ezt a szakot annak ajánlanám, aki a sportban akar elhelyezkedni, de nem mint sportoló vagy edző, hanem mint olyan, aki a háttérben dolgozik. Annak nem ajánlom, aki csak ezt a 3 éves szakot szeretné elvégezni, mert ez a diploma nem annyira kapós. Ezért is megyek majd mesterképzésre, ami sportelemző lesz. Egyébként a diploma után egyenes út nyílik az összes közgazdaságtani mesterképzésre (tehát egy könnyebb 3 év után mehetsz a közgázra azokkal, akik 3 évig szenvedtek számolással és matekkal, bár te ezeket nem fogod tudni).

V. M.:  Egyértelműen azoknak, akik meg tudják indokolni, hogy valójában miért is választanák ezt a szakmát, és igen, a financiális megbecsülésen kívül tudnának érvelni. Azoknak, akik szeretnek alkotni, ugyanis a fogorvoslást vehetjük amolyan művészeti ágnak. Egyértelműen azoknak nem, akik nem bírják a fizikális megterhelést, nem szeretnének fizikailag leterhelődni, és azoknak sem, akik nem tudnak emberekkel kommunikálni.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább