Marco Rossi győztes meccsen a dobogóra lépett | Magyar virtus, Robertóval

(Magyarország–Koszovó [2:0] barátságos mérkőzés, kicsit másképp)

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott idei második mérkőzését is megnyerte, miután 2:0-ra legyőzte Koszovó csapatát a Puskás Arénában. A magyar labdarúgás története során először találkozott válogatott szinten a balkáni ország legjobbjaival. A mérkőzés különlegessége, hogy Marco Rossi 61. alkalommal ült a magyar kispadon. Ezzel beérve Mészöly Kálmánt a magyar szövetségi kapitányok rangsorában, fellépett a nemzeti csapat szakvezetőinek képzeletbeli dobogójára.

Kettejükön kívül csak Baróti Lajos (117x), és az Aranycsapat szakvezetője Sebes Gusztáv (69x) szerepelt többször szövetségi kapitányként a magyar nemzeti tizenegy mellett. Ilyen nagy nevek hallatán sem győzöm elégszer hangsúlyozni, miképpen alakult Rossi mester szakmai pályafutása. Különösen, amikor 2018-ban a dunaszerdahelyi szurkolók egyik szeme sírt, a másik pedig nevetett.

Negyedszázad után kijuttatva a DAC-ot nemzetközi porondra, az MLSZ akkori ajánlatát sem illett visszautasítani.

A „Mister” a kegyvesztett Georges Leekens után megüresedett helyre érkezett. Kiemelkedő edzői sikere még a 2016/17-es magyar labdarúgó-bajnokságban elért bajnoki címe a Budapest Honvéddal. Azóta lépten-nyomon azt hallom a városban, ha esetleg mégis Dunaszerdahelyen marad, már mi is bajnokok vagyunk?!

Igen ám, de akkor ki juttatta volna ki Magyarországot az Eb-re immár második alkalommal? A 2016-os franciaországi kontinensviadallal együtt tulajdonképpen zsinórban harmadik alkalommal, viszont ott még Dárdai Pál, illetve Bernd Storck pallérozta a nemzeti csapatot.

A kedd esti találkozó egyértelmű esélyese a 13 mérkőzés óta veretlen magyar labdarúgó-válogatott volt. Míg a magyarok a FIFA világranglistáján a 27. helyen állnak, addig a Szerbiából „viharos körülmények között” kivált, albánok lakta balkani ország csapata csupán a 102. helyet foglalja el. Ugyan szerényebb ellenfél, mint a törökök voltak, ennek ellenére ezúttal hétköznap is teltház fogadta Rossi fiait a Puskásban – magyarán minden jegy elkelt már elővételben a mérkőzésre. Mindezt úgy, hogy a találkozóval csaknem egyidőben Depeche Mode koncertet is rendeztek az MVM Dome-ban.

Ugyanezen a napon, az Örményországban vendégszereplő magyar U21-es válogatottban a két DAC-os legény, Csinger Márk és Vitális Milán is kezdőként lépett pályára…

Visszatérve a Puskásba: a magyar kapuba ezúttal Dibusz Dénes állt, és bizony akadt dolga bőven az első félidőben. A magyar labdarúgó-válogatott felejthető első 45 percet produkált, csupán a szünet előtt sikerült kozmetikázni némiképp a statisztikán. Ekkor három próbálkozást jegyezhettünk fel a magyar nemzeti tizenegy neve mellé, de ezek nem voltak igazán veszélyesek. Koszovó hatszor vette célba a magyar kaput, ám egyszer sem találta el.

Egyedül a hangulattal nem volt baj, viszont ez egyáltalán nem meglepő az új Puskásban. Ami már nem is annyira új, inkább megszokott és kedvenc helye lett a magyar foci szerelmeseinek.

Fordulást követően Rossi három helyen változtatott. Többek közt pályára küldte Schäfer Andrást is, aki az 58. percben gólpasszt adott Szoboszlainak. Vagyis középre passzolt, Szoboszlai lövése pedig egy védőről pattant be a saját kapujába – 1:0. Ahogy a törökök elleni mérkőzésen, úgy ezúttal is jobban kezdték a második játékrészt a magyarok, sokkal veszélyesebbek lettek a koszovói kapura.

Több ígéretes helyzetet kidolgozva a második magyar gólra a 86. percig kellett várni:

Lang Ádám is lőhetett volna, de volt türelme továbbtenni a labdát a jobb helyzetben lévő csapattársnak, Nagy Zsolt pedig nem hibázott – 2:0. A mérkőzés hajrájában egy felvidéki, még pontosabban lakszakállasi születésű újoncot avatott a magyar válogatott Mocsi Attila személyében. Három ráadásperc után 2:0-ás magyar siker került a jegyzőkönyvbe, amivel 14 mérkőzésre növelte veretlenségi sorozatát Magyarország.

Az Eb-ig már nem rendeznek több válogatott mérkőzést Budapesten.

A programban addig még egy írországi portya szerepel, Izraelt pedig Debrecenben fogadja a magyar nemzeti csapat. Mi pedig legközelebb vigyázó szemeink Rózsahegyre vessük, ahol már most, Nagypénteken a DAC vendégszerepel. Hajrá, DAC! Hajrá, Magyarország!

MAGYARORSZÁG–KOSZOVÓ 2:0 (1:0)

Gólszerzők: Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt

Magyarország: Dibusz – Lang, Dárdai M., Szalai A. – Bolla (68. Nego), Nagy Á. (46. Schäfer), Styles (85. Vancsa), Nagy Zs. (88. Mocsi) – Gazdag (46. Kleinheisler), Szoboszlai – Ádám (46. Varga B.).

(Roberto)

KAPCSOLÓDÓ: 
A SzerdaHelyzet nyilatkozik a Magyarország–Koszovó (2:0) felkészülési mérkőzésről

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább