A Bott Pékség Dunaszerdahelyen is megtalálható!

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

Nem messze a dunaszerdahelyi Sport szállodától pár hete egy mozgóbolt található, ahol péktermékeket kínálnak. A Bott Pékséget, a termékeit, szinte azonnal megtalálta a széles vevői kör, és ennek apropójára beszélgettünk a pékség és a bolt tulajdonosával, Bott Frigyessel.

Kérnénk szépen egy bemutatkozást!

Bott Frigyes vagyok, a Bott Pékség tulajdonosa. Négy éve, 2020 elején indítottuk pékségünket a feleségemmel. Borásznak tanultam, édesapám borász, dolgoztam Franciaországban és az Egyesült Államokban is több szüreten, továbbá otthon is ezzel foglalkoztam. Idővel elkezdett érdekelni a kenyérsütés, először csak hobbiszinten, majd, amikor egyre jobban beleszerettem, láttam, hogy érdemes lenne ezt megpróbálni önálló vállalkozásként is. 2020 elején kezdtük el, akkor még magam sütöttem minimális mennyiséget. Akkor kezdett kiépülni a vevőkör, pár hónapon belül pedig akkora igény lett a kenyerünkre, hogy szükség volt már munkatársakra is. A kenyérkészítés alapja a kovász, ami liszt és víz spontán erjedése.

Mivel nem tartalmaz élesztőt, ezért az erjedés folyamata lassabb, nincs siettetve, hűtős kelesztéssel együtt, akár 24 órán át készül a kenyerünk. Ez lehetővé teszi, hogy a kenyér sokkal egészségesebb, könnyebben emészthető, sokkal jobb ízű és állagú legyen.

Mielőtt megsütötték volna az első eladásra szánt kenyerüket, milyenek voltak a tervek? Miben akartak mások lenni a konkurenciához képest?

A többi pékséget nem igazán fogtuk fel konkurenciaként, mert természetes kovásszal nem dolgozott senki a környékünkön. Ilyen kenyeret csak nálunk lehetett kapni. Nyilvánvaló, hogy aki szereti a jó kenyeret, az nagyon gyorsan megkedvelt minket, és ennek köszönhetően gyorsan ki tudott épülni a vásárlói körünk.

Rendkívül lágy tésztákkal dolgozunk, ami azt jelenti, hogy hidratált a tészta, ettől sokkal nedvesebb, krémesebb a kenyér állaga, több napot kibír.

Szerencsére ez az első pillanattól kezdve nagyon sok embert meggyőzött.

A kenyéren kívül vannak sós és édes termékeik is. Azok is hasonló módon készülnek?

A leveles tészta lelke a vaj. Mi a legjobb minőségű francia vajakkal dolgozunk. Ezek ízben és textúrában is nagyon magas minőséget tudnak. Ezt hajtjuk a leveles tésztába, amely elkészítése komoly szakmai odafigyelést igényel a különböző folyamatok során. Ebből a tésztából készül a két legalapvetőbb leveles péksüti, a croissant és a pain au chocolat, illetve a túrós batyu, kakaós csiga, fahéjas-diós csiga stb. Fontosnak tartom továbbá, hogy ne a jelenleg menő világhírű pékségeket utánozzuk mindenben, hanem olyan termékekre is összpontosítsunk, amelyek az itteni néplélekhez szólnak. Igaz ez a pozsonyi kiflire, a pogácsára, a buktára vagy a kovászos vajas kiflinkre. Ezeket is legjobb tudásunk szerint készítjük, és amire kifejezetten büszkék vagyunk, a vajat leszámítva minden alapanyag a Kárpát-medencéből származik magas hozzáadott értékkel.

Hasonlítsuk össze, hogy milyen a pékségi kultúra mondjuk Franciaországban és a Csallóközben. Mivel szembesült, amikor felmérte, mire van igény nálunk?

Nem azzal foglalkoztam, mire van itt igény, hanem hogy mire szeretnék igényt teremteni. Globálisan azt gondolom, fontos, hogy nekünk nagyon büszkének kell lennünk a magyar gasztrokultúrára. A franciával egyetemben a világ élvonalába tartozott, ha azt nézzük, milyen gazdag örökségünk van, milyen mély kultúrája van a különböző tájegységeknek. Mi senkit sem akartunk utánozni, hiszen olyan zseniális örökséggel, mint a pozsonyi kifli, a tepertős pogácsa vagy a kelt tésztás bukta foglalkozni kell. Viszont azzal a minőségi szemlélettel, ahogy az őseink is hozzáálltak, mondjuk még a kommunizmus előtt, a húszas-harmincas években.

Nem egy francia pékséget akarunk lekoppintani, hanem egy csallóközit létrehozni. A gyökereink alapján minőségi pékárut vagyunk hivatottak készíteni, rengeteg izgalmas receptúrából.

Hol találjuk Dunaszerdahelyen az önök üzletét és miért pont ott?

A Bonbon Hotellel szemben vagyunk megtalálhatók. A Bott család bősi származású és az unokatestvéreim is itt élnek, így volt némi érzelmi kötődés. Őszintén be kell azonban vallanom, hogy a kezdő lökést Világi úr adta meg, akivel január 2-án találkoztunk és annyit mondott, hogy régóta, több éve vásárolja a kenyerünket és nagyon szeretné, ha Dunaszerdahelyen is megismernének minket. Megkérdezte, miben tud segíteni. Nyilván örültem ennek, megtisztelő volt és azt válaszoltam, hogy mi is nyitottak vagyunk. Elkezdtünk gondolkodni, hol lehetne az optimális helyszín. A beszélgetésben elhangzott, hogy a Bonbonnal szembeni rész kifejezetten frekventált, így elkezdtük járni a magunk útját. Kibéreltük a telket, vettünk egy mozgóboltot, a városnál elintéztük rá az engedélyt. Nekem az a fontos, hogy a kenyerünk és a minőségi pékárunk minél több helyre eljusson. Ezért jó, hogy Komárom belvárosában is van egy kioszkunk, ami szinte minden komárominak útba esik, Dunaszerdahelyen pedig mozgóboltból árulunk, ami lehet, hogy később szintén átalakul kioszkká. Az a cél, hogy legyenek pontok, ahol az emberek meg tudják vásárolni a termékeinket, és ez ne okozzon nehézséget a mindennapi rutin során, gondolok itt a parkolásra, frekventáltságra. A gadóci egységünk a bázis, itt készül a kenyerektől a péksüteményekig minden. Egy százéves polgári házat alakítottunk át pékséggé, kellemes atmoszférája van, itt hoztunk létre egy beülős, kávézó jellegű boltot.

A pékáruk jellegzetessége, hogy nagyon korán kell nekifogni az elkészítésüknek, hogy reggel 6-7 órára már megvásárolhassák az emberek. Mely termékeket fogyasztja reggel a dunaszerdahelyi lakos?

Szerencsére rendkívül nyitottak, kedvesek az itteni emberek, rengeteg pozitív visszajelzést kapunk. Nagyon jólesik, hogy nemcsak otthon mondja el, hogy finomat evett, de le is írja, sőt vissza is jön elmondani. Az apró emberi gesztusok nagyon sok erőt adnak. Laikusként csöppentem bele a dologba, időközben válok pékké, de ez a szakma nagyon komoly áldozatokat követel, ezért mindegyik kollégánk megérdemli a tiszteletet. Hogy reggel hétkor nyithassanak az üzleteink, mi hajnali háromkor kezdjük a munkát. A koránkelés fizikailag is megterhelő és mivel sokféle, illetve nagy odafigyelést igénylő pékárut készítünk, nemcsak testileg, de mentálisan is komoly igénybevétel egy ilyen műszak. Ehhez elengedhetetlen a szakmai alázat és fanatizmus, másképp gyorsan kiégsz.

Kérem, emelje ki a kedvenceit a kenyerekből, az édes és sós termékekből!

A kenyerek közül egyértelműen a félbarna. Ez a mindennapok kenyere, 80 százalék kenyérlisztből, 20 százalék teljes kiőrlésű lisztből készül. Nem annyira levegős és krémes, mint a fehér, de majdnem, viszont van benne egy pici tömörség, több illat, íz. A teljes kiőrlésű és a fehér között van félúton, szerintem ezért is a legközkedveltebb.

Bármelyik pékségbe is megyek, mindig a félbarna kenyeret akarom először megkóstolni. A másik személyes kedvencem a százszázalékos alakor, ami a nemesítetlen bözödi alakorbúzából készül. Ez azt jelenti, hogy a vetőmagját a gazdák már több száz éve kézről kézre adják. Ez egy óriási kincs, Magyarországon is egyre több pékség dolgozik ezzel az alapanyaggal.

A péksütemények közül a svédországi utazásom során megtanult kardamomos bullar, ami a klasszikus verziójában is kapható, illetve vaníliakrémmel és erdei gyümölccsel megtöltve. Szintén nagy kedvenc a croissant, a pain au chocolat vagy a tepertős pogácsa.

Mindössze néhány napja indult el a dunaszerdahelyi árusításuk. Mivel lenne elégedett egy év múlva? Itt nemcsak a dolog anyagi oldalára gondolok, hanem arra is, hogy miként szeretnének megragadni az emberek tudatában?

Komáromban az a tapasztalatunk, hogy organikusan, szájról szájra terjed a hírünk és Dunaszerdahelyen is ebben bízunk. Ezt nyilván megpróbáljuk mesterségesen siettetni a közösségi médiában vagy ezzel a cikkel is például, ami nem rossz dolog, hogy az információt gyorsabban el lehet juttatni az emberekhez. Viszont ehhez kell néhány hónap, hogy a környékbeli falvakban és városokban is minél többen megkóstolják az általunk késztett finomságokat. Aztán majd eldöntik, hogyan tovább, hogy a vásárlóink maradnak-e. Mostanság naponta 80-100 vevőnk van, ez pozitív meglepetés, ami boldoggá tesz minket. Nem vártam ennyire jó indulást, ráadásul nulla reklámmal.

Mivel egészítené ki a beszélgetést, ami eddig esetleg kimaradt belőle?

A célunk eljuttatni az emberekhez az információt, hogy lehetőségük van egy tradicionális eljárással készült, egészséges, jóízű kenyeret és ínyenc péksüteményeket, szendvicset, kávét vásárolni Dunaszerdahelyen. Várjuk mindenki visszajelzését. Emellett az Instagramon és a Facebookon is megtalálhatók vagyunk.

 

TÖBB FOTÓ A BOTT PÉKSÉGRŐL

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább