2025-re jelentősen emelkedhet a gáz ára

A cikk egy részletét a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén közöljük.

Két év alatt csaknem hárommilliárd euró. Ekkora összegre rúg az általános energiasegély számlája, amely segített megvédeni a fogyasztókat a világpiaci energiaárak hatalmas emelkedésétől.

A legtöbb pénzt, mintegy 1,24 milliárd eurót a háztartási gázár kompenzációjára fordították. Erre hívta fel a figyelmet jelentésében az Állami Számvevőszék (NKÚ), amely szerint az így felállított támogatási szabályok nem hatékonyak és pazarlóak.

„Ez nem a kompenzációs segélyek végösszege, hiszen az energiaszektorban idén is folytatódik a válságszabályozás, amelynek megszüntetését egyáltalán nem szabályozza a jogszabály. A kompenzációk segítettek, de ideje elgondolkodni a folytatáson”

– mutatott rá Jaroslav Ivančo, az NKÚ alelnöke.

E nagy, 2,7 milliárd eurós segélycsomag a drága energiáért még nem az a végösszeg, amelyet minden adófizető fizetni fog. A jelenlegi kormány is folytatja az általános támogatást. Még várnunk kell, hogy lássuk, összesen mennyibe kerül az energiasegély. Azonban kormányberkekből hallani olyan hangokat is, amelyek szerint az általános segélyezés véget ért, és jövő évtől már csak eseti alapon adnak segélyt.

A teljes cikk elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább