Inspiráló fiatalok az egészség világnapján | Zénidőm

Április 7-én tartják az egészség világnapját, amelyet 1948 óta világszerte ünnepelnek. Az egészség világnapja m inden évben kiemelt figyelmet kap, hogy felhívja a társadalom figyelmét az egészséges életmód fontosságára. Két fiatal lánnyal beszélgettem, akik nem csupán az egészség világnapját ünneplik, hanem mindennapjaikban is elkötelezettek az emberek egészségének javítása mellett. Személyi edzőként és táplálkozási tanácsadóként egyaránt tevékenykednek, és szenvedélyük, valamint szakértelmük által segítenek az embereknek elérni a kitűzött egészségügyi célokat.

A dunaszerdahelyi Farkas Adri életmód és táplálkozási tanácsadással foglalkozik, valamint különböző ételérzékenységgel élő embereknek is segít az étrend kialakításában. A bögellői származású Bögi Ági szintén személyi edzőként és táplálkozási tanácsadóként dolgozik, aki a weboldalának köszönhetően online formában is segítséget nyújt az embereknek.

Mit jelent számodra az egészséges életmód?

Bögi Ági: Az egészséges életmód számomra a helyes táplálkozást, a mozgás és a sport fontosságát jelenti. Már kiskorom óta az életem része a mozgás. Fociztam, teniszeztem, táncoltam, az iskolai sportokban is mindig részt vettem.

Farkas Adri: Számomra az egészséges életmód nemcsak az egészséges táplálkozásról es a mozgásról szól, ennél jóval több, ugyanúgy fontos a mentális, valamint a lelki egészség is. Ehet valaki bármilyen egészségesen, mozoghat akármennyit, ha lelkileg nincs rendben akkor sosem lesz igazán egészséges. Fontos tudni, hogy több alappillére van az egészséges életmódnak.

Zénidőm,Farkas Adri,Bögi Ági

Melyek azok a dolgok, amiket megteszel az egészségedért?

B. Á.: 6 éve kezdtem el rendszeresen fitneszben edzeni. A táplálkozásra is azóta figyelek, igyekszem kerülni a zsíros ételeket. Próbálok mindig magas fehérjetartalmú ételeket és sok zöldséget és gyümölcsöt enni.

F. A.: Én 80%-ban egészséges, tápanyagdús ételeket fogyasztok, a maradék 20%-ban eszem azt, amit megkívánok. Szerintem az egészséges életmódnak nem a lemondásokról kell szólnia, csak meg kell tanulni mit, hogyan, mikor és mennyi az ideális. Alapiskolában kezdtem el érdeklődni az egészséges életmód iránt, rengeteg szélsőséges diétát is kipróbáltam már, aztán egyre többet olvastam, tanfolyamokra jártam, folyamatosan képzem magam, így elég jó rálátásom van már erre a területre.

Mi volt az oka, amiért elindultál a téma irányába?

B. Á.: Mikor egyetemre jártam a sok stressz, a szabadidő hiánya és a helytelen táplálkozás miatt nagyon elhíztam. Nem éreztem jól magam a bőrömben, nem szerettem a tükörbe nézni. Eldöntöttem, hogy változtatnom kell. Elkezdtem edzeni és helyesen táplálkozni és fokozatosan egészségesebbnek, fittebbnek éreztem magam. Másfél év alatt sikerült 30 kg-tól megszabadulnom, és végre jól éreztem magam a bőrömben. Akkor határoztam el, hogy másokon is szeretnék segíteni, hogy elérjék a céljaikat és hogy egészségesek legyenek.

F. A.: Nem éreztem jól magam a bőrömben, nagyon vékony voltam, folyamatosan csúfoltak is, emiatt sokszor sírtam otthon, aztán végül eléggé meghíztam, teljesen átestem a ló túloldalára. Abban az időszakban nagyon testképzavaros voltam. Később jöttek az állandó diétázások, volt olyan, amikor folyamatosan éheztettem magam, mivel nem tudtam mit és hogyan is kellene csinálnom.

Mire hívnád fel a figyelmet az egészség világnapján?

B. Á.: Szerintem nagyon fontos, hogy senki ne folytasson ülő életmódot. Mindenkinek ajánlanám a sportot és a mozgást. Próbáljátok ki az edzést, focizzatok, kosarazzatok, menjetek el futni, vagy legalább menjetek ki a friss levegőre sétálni egy keveset! Már ezzel rengeteget tesztek az egészségetekért! Az étkezésre is nagyon fontos odafigyelni! Próbáljátok kerülni a zsíros ételeket, a gyorskaják túlzott fogyasztását! Igyatok legalább napi 2 liter vizet! Az alvás fontosságára is felhívnám a figyelmet!

Zénidőm,Farkas Adri,Bögi Ági

F. A.: Bármennyire is közhelyesnek tűnik, de apróságnak tűnő dolgokról van szó, pl. kevesebb feldolgozott termék, cukor, édes üdítőitalok, édességek, pékáruk. Nem azt mondom, hogy teljesen hagyják el ezeket az emberek, hiszen 20%-ban én is eszem ilyen jellegű ételeket, amiről tudom, hogy nem feltétlen egészséges. Az emberek keveset mozognak, nem isznak eleget, nem alszanak eleget, rengeteget stresszelnek, nem esznek elég zöldséget, gyümölcsöt, nincs meg a napi rostbevitel, a fehérjebevitelről ne is beszéljünk. Arra hívnám fel a figyelmet, hogy ha nem is akarják elhagyni ezeket a termékeket, legalább próbáljanak meg többet mozogni, egyenek több fehérjét, több zöldséget, gyümölcsöt, figyeljenek arra, hogy egyenek tápanyagdús ételek is, és találjanak valami olyan tevekénységet, amivel letudják vezetni a sok stresszt.

Milyen tévhitekkel találkozol a táplálkozás és az edzés kapcsán?

B. Á.: Sokan azt csinálják, hogy a rendes ételeket elhagyva egész nap csak salátát esznek. Azt hiszik, hogy attól majd lefogynak és egészségesek lesznek. Pedig csak a salátákból nem kapják meg a szükséges tápanyagokat, és alig lesz energiájuk is. Sokan éheztetik magukat és lehet ezzel lefogynak pár kg-t, de ez nagyon egészségtelen és nem fenntartható megoldás. A testnek szüksége van a tápanyagra és éhezés nélkül is le lehet fogyni, és elérni a kívánt eredményt! Az edzést pedig sokan úgy veszik, hogy azzal kompenzálják, ha túl sokat ettek, hogy elmennek edzeni és le akarják dolgozni a felesleges kalóriákat. Ez nem helyes. Nem azért kell edzeni, hogy ehess, hanem saját magadért és az egészségedért!

F. A.: Sokak abban hisznek, hogy este 6 után nem lehet enni, vagy a cukortól hízik az ember, zsírtól hízik, és még folytathatnám. Nem egy adott étel hizlal és nem egy adott étel fogyaszt. Edzésről is rengeteg tévhit kering, pl. ha valaki éhgyomorra kardiózik, akkor hamarabb fog fogyni, vagy szokták mondani azt is, hogy a felülésektől lesz valakinek kockás a hasa. A csajoknak az egyik nagy félelme, hogy a nagyobb súlyoktól férfiasak lesznek.

A körülötted levő fiataloknak milyen a hozzáállása az egészséges életmódhoz?

B. Á.: A fiatalok legnagyobb problémája, hogy többségük rengeteg időt tölt a számítógép, a TV vagy a mobil előtt. Egyesek akár egész nap képesek játszani. Közben mindenféle gyorskaját, csipszeket és édes italokat fogyasztanak. Ez a mozgáshiány nagyon gyakran vezet elhízáshoz. Most ezeknek a fiataloknak tanácsolnám, hogy annak az időnek egy részét, amit játékkal töltötök, fordítsátok egy kis mozgásra. Menjetek ki a szabadba sétálni, sportoljatok, tegyetek az egészségetekért!

F. A.: Egyáltalán nem figyelnek oda az egészségükre, csak a feldolgozott ételek, a pékáruk, cukros üdítőitalok, rendszertelen étkezés, minden hétvégén bulizás, alkohol, ami mellett meg persze 0 mozgás és 0 odafigyelés az étrendre, illetve a többi tényezőre. Véleményem szerint ezért is növekszik a betegségek száma.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább