Neked mit tanítottak a Disney-hercegnők? | Zénidőm

Pongrácz Rebeka és Nagy Eszter Hedvig kalauzol el minket a saját Disney-világukba, ami telis-tele van a számukra meghatározó mesebeli karakterekkel. Hol volt, hol nem volt…

Pongrácz Rebekának hívnak, jelenleg a Semmelweis Egyetem gyógytornász hallgatója vagyok, melynek köszönhetően már lassan 3 éve Budapesten töltöm a mindennapjaimat. Már gyerekkorom óta óriási Disney-mese fogyasztó vagyok, így örömmel fejtettem ki a témával kapcsolatban a gondolataimat.

Nagy Eszter Hedvig vagyok Dunaszerdahelyről, jelenleg Budapesten az ELTE-BTK történelem szakos hallgatója, emellett pedig 20 évesen is hatalmas Disney-fan. A megszállottságom szintje abban mérhető, hogy idén már 6 éve létre hoztam egy Disney tematikájú Instagram-profilt is, amire azóta ugyan kevesebb időm van, de még mindig posztolgatok ott időnként. Szóval, ha szeretnél valaki olyannal megnézni egy Disney-mesét, aki bármelyik dalt szívesen elénekli veled, illetve random fun facteket dobál neked a film közben, keress meg, én vagyok a te embered.

Van olyan Disney hercegnő, akire felnézel?

Pongrácz Rebeka: Ha ezt a kérdést jó pár évvel ezelőtt teszik fel, biztosan azt mondtam volna, hogy olyan szeretnék lenni, mint Hófehérke. Én is azok közé a kislányok közé tartoztam, akik pont olyan gyönyörűek szerettek volna lenni kívül és belül is mint Ő. Ha viszont egy olyan hercegnőt kell említenem, akire fel lehet nézni, mindenképpen Elzát mondanám a Jégvarázsból. Ő az, aki számomra a leginkább képviseli azokat az eszméket, amivel én is azonosulni tudok. Kilép a komfortzónájából, ami által rájön, hogy azon túl kezdődik csak igazán az élet. Ami pedig a legfontosabb, hogy az erejét, amit korábban a gyengeségének gondolt, hiszen mindenki ezt sulykolta belé, a végén az erényére tudja formálni és akkor válik igazán gyönyörűvé miután ezt önmagának is sikerült elfogadnia.

Nagy Eszter Hedvig: A kedvenc Disney-hercegnőm egyértelműen Mulan, és azt mondanám, ő is motivál leginkább. Ugyan nem hercegnő, de a másik két nagy inspirációim Esmeralda és Meg. Viszont kiemelném, hogy szerintem mindegyik Disney-hercegnő motivaló a saját módján, és mindannyiukra felnézek valamiért.

Mit jelentenek neked ezek a mesék?

P. R.: A saját gyerekkoromat visszaidézve nekem nagyon fontos szerepet játszottak a mesék az életemben. Imádtam fantáziálgatni arról, hogy én is egy olyan csodaszép mesevilágban élek, mint a hercegnők és jó volt ezeket a történeteket a saját képzeletem szárnyán még jobban kiszínezni. Felnőttként azt gondolom, hogy a régi meséket alapul véve a legfontosabb üzenetet minden gyereknek sikerül átadniuk, aki annyira bele tudja élni magát, mint ahogy azt én is tettem, hogy igenis a végén a gonosz megbűnhődik, a jók győzni fognak tehát jó jónak lenni. A mai Disney mesékben pedig kifejezetten tetszik, hogy egy új megközelítésben a hercegnők nemcsak a hős herceg megmentésére várnak védtelenül, hanem önállóan, teljes erővel küzdenek céljaikért, amivel szerintem egy nagyon jó példát tudnak statuálni a gyerekeknek.

Összességében azt mondanám, hogy leülni megnézni egy mesét mindig megéri, hiszen tudjuk, hogy szórakozni fogunk és néha jó kimenekülni a valóságból egy ilyen biztonságos helyre, ahol még lehet hinni a csodákban.

N. E. H.: Nem véletlenül hívják őket családi filmeknek; hiszen mindenkinek szólnak kortól, nemtől, mindentől függetlenül, tanulságokat rejtenek és segítenek elmenekülni a való világból. Ja, és ráadásul még a zenéjük is jó.

Ha átírhatnád az egyik Disney karakternek a történetét, kit választanál és miben változtatnál?

P. R.: Nem feltétlenül változtatnék meg konkrét történetet, mivel a rosszabb sorsú figurákon keresztül, egy picit talán vissza tudunk rázódni a valóságba. Ezáltal tudomásul véve, hogy az életben sem minden csak játék és mese. Ha viszont hatalmat kapnék erre, akkor Némó anyukája még biztosan életben lenne.

N. E. H.: Általában azt tudom mondani, hogy bízom az írókban, akik megírták ezeket a történeteket és karakterek úgy, ahogy vannak. A két változtatás, ami eszembe jutott, nem is az egész estés mozifilmekhez kapcsolódnak, de egyszerűen utálom azt, hogy A Notre Dame-i toronyőr DVD- s folytatásában Quasimodo kapott szerelmi szálat (meg hogy a folytatás egyáltalán létezik), illetve, hogy az Aranyhaj sorozatban Eugénról valamiért kiderül, hogy egy elveszett herceg. De ezeket egy átlag néző általában ugye nem is tudja (milyen jó nekik). Egyébként, amit még szívesen megnéztem volna, az eredeti Frozen, ahol Elza lett volna a gonosz (Hanson túlságosan érződik, hogy utólag lett az), illetve az Eszeveszett birodalomnak volt eredetileg teljesen más sztorija, ami érdekesnek tűnt.

Szerinted melyik történetben van a legtöbb tanulság?

P. R.: Én erre a kérdésre is a Jégvarázst hoznám fel példaként. A korábban Elza karakteréről leírtak mellett, ebben a mesében az elválaszthatatlan családi kötelék kerül még előtérbe. Azt gondolom, hogy az embernek ezt is nagyon fontos tudatosítania, hogy az élet során a testvéred, családod az, aki bármilyen körülmények közt melletted fog állni és szerintem ezt a két nővér kapcsolatán keresztül remekül bemutatják az alkotók.

N. E. H.: Még valamikor pár éve megállapítottam, hogy A hercegnő és a béka az a mese, aminek minden karakterére tudnék mondani egy fontos tanulságot, amit megtanít, szóval talán ezt válaszolnám.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább