Zsiga után szabadon, avagy keressétek a Focus Music-ot!

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

Pupák Pista (Zsiga) legendás zeneboltját, melyet feleségével, Évával üzemeltetett, pár év után megújulva találhatjuk a Street vendéglő közvetlen közelében. Molnár Péterrel, az új tulajdonossal beszélgettünk a Focus Music múltjáról, az új tervekről, arról, hogy milyen szerepe lesz ebben a történetben a zenei témakör egyik kiemelkedő dunaszerdahelyi személyének, Vida Igornak. Beszélgettünk, és közben halkan szólt a jazz…  

Szia Péter, kérlek röviden mutatkozz be a Klikkout magazin olvasóinak!

Molnár Péter vagyok, Dunaszerdahelyről származom, de immár tizenöt éve Nagymegyeren lakom. Itt van az otthonom, itt született a fiam és ide is jár iskolába.

Az újonnan nyílt lemezbolt megnevezése Focus Music, ami nem újkeletű megnevezés, hanem egy ikonikus zenebolt történetét takarja, amelyet Pupák Pista, alias Zsiga és felesége, Éva írtak…

Ezt a nevet még a Pupák család adta anno, akik több mint húsz éven át üzemeltették az üzletet. Amikor átvettük, ragaszkodtunk hozzá, hogy tiszteletből megtartsuk a nevet, ugyanakkor frissességet és modernitást csempésszünk bele. Mindenképpen azon az úton haladunk tovább, hogy a helyi embereket zenével és jókedvvel gazdagítsuk.

Beszéljünk Zsigáról!

Zsigában hihetetlen alázat volt a munkája iránt. Maximalista embert ismertem meg benne, akinek a munkája volt az élete.

Ha bármilyen kérésed, kívánságod volt a zenével kapcsolatban, megkereshetted őt, és tudott tanácsot is adni.  Aki koncertre szeretett volna abban az időben eljutni, bement hozzá, ő pedig segített, nagyon készséges volt. Szerintem egy ilyen típusú ember nagyon hiányzik, főleg emberileg.

Zeneileg ezt meg lehet tanulni, de a mai gyors világunkban az emberi értékek nagyon hiányoznak.

Mikor került képbe, hogy ti folytatjátok a Focus Music történetét, és főleg az érdekel, mi volt az elképzelésetek? Mi működött a régiből, és mit kellett úgymond elfelejteni?

Első körben úgy döntöttünk, hogy szeretnénk folytatni ezt a vállalkozást. Nagy kár lett volna, ha vége ért volna a bolt története. Jött a koronavírus-járvány, bezárták a boltot, a cég pedig úgymond fel lett függesztve. Ekkor kerültünk mi a képbe, elkezdtünk találkozgatni Évával és Gergővel. A kezdeteknél számunkra minden a webshopról szólt, mivel az volt Zsiga nagy erőssége, amelyet saját maga fejlesztett és napi szinten foglalkozott vele. Így indultunk el, és mi is ugyanazzal az emberrel folytattuk az oldal fejlesztésének munkálatait. Végül azonban rá kellett jönnünk, hogy ez a két-három év kiesés behozhatatlan. A webshop megmaradt, teljesen új alapokra helyeztük, azt töltögetjük fel tartalommal. Idővel arra is rájöttünk, hogy a helyiekkel való találkozást semmivel sem lehet helyettesíteni, ehhez viszont kell egy bolt. Ez pedig itt volt a közvetlen közelünkben, a Street vendéglő mellett. Egy hosszú tél után vagyunk, ez idő alatt pedig volt időnk azzal foglalkozni, hogy az egészet átépítsük és úgy alakítsuk ki, ahogy mi gondoljuk. Őszintén szólva, a webshop picit háttérbe szorult, de természetesen a későbbiekben szeretnénk arra is hangsúlyt fektetni. Jelenleg a bolt működtetésére koncentrálunk.

Tény, hogy 2023-ban az ilyen zenésboltokat már kiegészítik kávéházakkal stb., hogy legyen más bevételi forrás is, szükség van rá. Mi a ti úgymond zenét kísérő finomságotok?

Mi a borban látjuk a jövőt, mivel a zene és a bor közeli kapcsolatban áll egymással. Vannak, akik esténként szeretnek egy-egy jó lemezt meghallgatni, kibontanak hozzá egy üveg bort, megisznak egy pohárral. Ugyanerre a boltban is van lehetőség. Természetesen van kávénk is, de Dunaszerdahelyen sok kávézó van, és mi nem szeretnénk beállni a sorba, reggel hét órától nyitva lenni, és nem is ezen van a hangsúly. Szeretnénk megőrizni ezt a nyugodt atmoszférát.

Képben van akár egy zenés klub?

Akár egy zenés klub is létrejöhet, ami hétvégenként vagy péntek esténként tudna működni, amikor az ebben érdekelt szűk réteggel ezt alakítani tudnánk élő zenével vagy akár tematikus zenehallgatással, a hozzá illő borok párosításával.

Mikor lesz nyitva a bolt?

Hogy az egész nap folyamán elérhetőek legyünk, azt találtuk ki, hogy délelőtt nyolctól tizenegy óráig leszünk nyitva, délután pedig kettőtől ötig. Ez szombat délelőtt is érvényes, ilyenkor főleg azokat várjuk, akik hétköznap későn érnek haza a munkából, így ez a szolgáltatás nekik is elérhető lesz. Péntek este hét órától éjfélig is várjuk a vendégeket. Ezenkívül előzetes egyeztetés, foglalás alapján bármikor a kedves vendég rendelkezésére tudunk állni.

Térjünk át a zenére. Milyen hordozókat kínál a bolt?

Az üzlet elsősorban lemezbolt, méghozzá vinyl. Analóg zenéről beszélünk első körben, ezt kiegészítettük hangtechnikával, így kezdő, de akár haladó zenehallgatót is el tudunk látni jótanácsokkal, illetve bizonyos komponensekkel, mivel forgalmazzuk az osztrák Pro-Ject márkát, amelynek széles a termékpalettája, és nagyon jó ár-érték arányú dolgokat találhatunk a kínálatukban. Ezekből áll a felhozatalunk.

A mellettünk lévő bemutatófalon rengeteg értékes hifi darab van. Ezek eladásra is kerülnek?

Ez egy bemutatófal, a saját gyűjteményem része, ahol kimondottan a Revox márkájú hifi dolgokra összpontosítottunk. Ilyen termékeket szeretnénk itt kiállítani, ezek felújított, működőképes rendszerek. Itt főleg a kazettás és a szalagos magnókon van a hangsúly. Ezek nem eladók, de igény szerint be tudjuk szerezni, erre is volt már példa.

Valószínűleg keresett termék maga a lemezjátszó lesz? 

Remélhetőleg igen, holott vannak, akik a digitális zenét kedvelik. Befizetnek egy bizonyos oldalra, és onnan tudják hallgatni a nekik tetsző zenét, méghozzá egészen jó minőségben. Nekik pedig különböző típusú streamereket tudunk ajánlani.

Peti, mutasd be kérlek a Focus Music tagjait, a kollégáidat!

Molnár Péter vagyok, a cég vezetője. Mindenért én felelek, beleértve az üzlet anyagi részét és a szervezési dolgokat is. Van egy külső segítségem, egy társam, Vida Igor, aki óriási szakmai tekintéllyel rendelkezik – főleg a jazzben. Nem kell őt bemutatni, sok koncertet szervez, különféle jazz zsűrikben is jelen van. Vele együtt közösen igyekszünk a jazzt uralkodó zenei stílussá tenni nálunk, később pedig egy specifikusabb útra való áttérés is tervben van, de ez még a jövő zenéje. A húgom a cég egyetlen alkalmazottja, aki napi szinten látja el a teendőket. Ő kezeli a webshopot, a rendeléseket, tehát az adminisztrációs részt.

Milyen zenei irányzat részesül némiképp előnyben? 

A nálunk most megtalálható lemezek nagy része a jazzről szól. Igyekszünk egyre jobban szakosodni modern jazzkiadókra, akiknek a lemezeit már folyamatosan töltjük fel, természetesen a nagy klasszikusok mellé. Ezt az egészet megpróbáljuk azzal összekötni, hogy Igornak koncertszervezőként vannak helyi adottságai. Elképzelhető, hogy nálunk is fellép majd valaki, de mivel kicsi a hely, és ennek anyagi vonzatai is vannak, nem hiszem, hogy hosszú távon ez fenntartható lenne. Így inkább Igornak a szervezett koncertjeit próbáljuk meg ezzel összekapcsolni.

Igen, jazz, de ahogy nézem a polcokat, minden stílus felfedezhető, és a polcon találtam pár napos újdonságot a rock világából is. Tehát a kínálat széles lesz?

Mindenképpen, mivel azokat az embereket is szeretnénk kiszolgálni, akik más típusú zenéket hallgatnak. Tehát, ha bejön egy rockkedvelő, ő is tud akár a progresszív rock, vagy egy modern együttes lemeze közül választani. Minimális szinten az elektronikus zenei vonal is elérhető, tehát tényleg színes a felhozatal.

Vinyl lemezeket árultok, és ha visszatekintünk az utolsó harminc évre, a lemezek hihetetlenül izgalmas (comeback) történetet írtak. Mi az aktuális helyzet?

Pontos számokat nem tudok mondani, nyilván a digitális formátum az elterjedtebb. Szerintem a hifi-kedvelők és a gyűjtők nagy többsége az elmúlt harminc év alatt is hű maradt a lemezekhez. Ugyanígy vagyok vele én is. Olyannyira népszerű ez a hanghordozó, hogy manapság a legtöbb ebből készül. Háttérbe szorult a CD, sőt egyre több magnókazetta jelenik meg. Fogunk vadonatúj magnókazettákat és orsószalagokat is forgalmazni, ehhez tudunk majd készülékeket is ajánlani.

Orsós szalagok, kazetták…

Több orsós, kazettás magnónk van, amiket tervezünk majd péntek esténként bemutatni.

Vannak felvételeink különböző mesterszalagkópiákról, amiket érdemes meghallgatni. Ezeken keresztül meg tudjuk mutatni a lemez és a szalag közötti különbségeket.

Én úgy tudom, hogy nem is a vinyl lemez, hanem a stúdiós szalagfelvétel a legminőségesebb. Miben jobb, mint a vinyl lemezfelvétel?

A szalag szerintem jóval zeneibb, sokkal szélesebb sávokat mozgat, tehát a térben jobban előjön a zene, mint egy lemezen. A lemez kiadófüggő. Vannak audiofil lemezek, de az új kiadványok között találunk már digitálisan remaszterelteket is.

Jellemezd a Focus Music vevőit!

Vannak gyűjtők, akik havi szinten vesznek néhány darab lemezt. Ők lejönnek hozzánk és kiválasztják a lemezeket. Sőt, vannak olyan vásárlóink, barátaink, akik emailben küldik át a lemez címét, mi pedig beszerezzük azt. Vannak olyanok is, akik ezen az úton szeretnének elindulni, nekik pedig tudunk ajánlani dolgokat. Erre nagyon jó a digitális formátum, mert abból bármikor tudunk bemutatót készíteni.

Amikor otthon elővesszük a lemezt, kitesszük egy állványra, bontunk hozzá egy üveg bort, nézzük a lemezt és hallgatjuk az előadót, az egy csodálatos érzés. Ezt csak az érti, aki régóta hallgat zenét. 

Zsigának az erőssége, főleg miután a CD lemezeknek lejárt az idejük, a koncertjegyek árusítása volt. Ennek van ma értelme?

Nincs értelme, mert minden koncertbarát be van regisztrálva az összes ilyen oldalra. Előre lehet tudni, hogy mikortól kezdik árulni a jegyeket, egy komolyabb koncertre pedig akár fél nap alatt is elfogy az összes belépő. Ezzel képtelenek vagyunk lépést tartani. Ennyit változott a világ, ezért próbáljuk a honlapot teljesen újjáépíteni a mostani trendeknek megfelelően, mert ami öt éve működött, az nem valószínű, hogy ma is fog.

Mit hallgat a bolt tulajdonosa, tehát te?

Szinte minden stílust hallgatok, ez hangulatfüggő. Szeretem a jazzt és a rockzenét is. Mivel zeneiskolába jártam, sőt gitározni is tanultam, szeretem a komolyzenét. Elektronikus zenét nagyon keveset hallgatok, azon belül is inkább azokat a formációkat, ahol az elektronikus zene komolyzenei elemekkel vagy világzenével vegyül. Popzenét nem hallgatok. A nyolcvanas évekből van néhány pop albumom a gimis korszakomból. A bulikon néha felkerült egy-egy ilyen lemez.

A korábbi generációk hajlamosak kijelenteni, hogy manapság nem születik jó zene. Cáfold meg nekem, és ajánl nekünk valami príma kortárs zenét!

Az új kiadványok közül, ha valaki a rockzenét szereti, pl. a Måneskin együttest ajánlanám. Egy olasz rockbandáról van szó, nagyon vagány zenével, ez pedig jó út lehet arra, hogy egy fiatal megismerkedjen a rockzenével. Jazzből pl. Diana Krallt ajánlanám, hogy először az ének fogja meg a hallgatót, majd jönnének a hangszerek, ezt követően pedig belemerülhetnénk az instrumentális világba.

Milyen három lemezt vinnél egy lakatlan szigetre?

Húha, csak hármat? Akkor legyen három stílus, Pink Floyd-Animals, John Coltrane-Blue Train és Rimsky Korsakov-Scheherazade.

A polcaitokról kit ajánlanál?

Van két kisebb kiadó, akik nagyon jó minőségi jazz-zenével foglalkoznak. Ők a jelenleg is aktívan zenélő zenészek lemezeit adják ki. Zömében számunkra ismeretlen előadók, de ha valaki képben van ezekkel a kis kiadókkal, akkor előbb-utóbb megismeri őket és megvásárolja a lemezeiket. Ezek pedig a német ACT és ECM kiadványai, ahol jelenleg a skandináv zenészek viszik a prímet. Nagyon magas szinten játszanak élvezhető zenét. Őket ajánlanám. Az új rockzenével annyira nem vagyok képben, inkább a jazz vonalát erősítjük.

Mit jelent számodra az elő zene?

Az élő zenéhez semmi sem fogható, egy felvétel sem adja vissza a művész fellépését, kisugárzását. Ha hasonlóban gondolkodunk, akkor az mindenféleképpen akusztikus zene lenne, mert ehhez a helyhez ez illik. Ha átrendeznénk a termet, egy-két fős formáció fel tudna itt lépni, sajnos egész zenekarokat nem tudunk fogadni, mivel kicsi a kapacitás. A koncert egy élmény.

Bízol abban, hogy a városunk zenei élete bőségesebb lesz, mint az utóbbi években?

Abszolút bízom benne. Nagyon jó, hogy többen vagyunk, mert egymást erősítve tudunk olyan zenei életet biztosítani Dunaszerdahely számára, ami egykoron volt, de már régóta nincs.

Szerinted milyen Dunaszerdahely, ami a zenei stílust illeti?

Vegyes a felhozatal, azonban vannak olyan emberek, akik már rendelkeznek saját zenei stílussal. Egyre többen ismerkednek a jazz-zel.

Valójában mit jelent egy lemezbolt, mi a küldetése amellett, hogy lemezeket árul?

Egy lemezbolt egy életformát jelent. Tavaly töltöttem be az ötvenedik életévem, így ki merem jelenteni, hogy sok minden átértékelődött bennem. Megannyi dologba belevágtam, vállalkoztam, most olyan dologgal szeretnék foglalkozni, ami az életem, amit szeretek csinálni.

A zene teljes mértékben egy hosszútávú projektet jelent, mindennek ekörül kell forognia. Látom, hogy pár év múlva barátokkal együtt hallgatjuk a zenét, nosztalgiázunk, beszélgetünk, és egy kicsit megáll ez a  rohanó világ.

Milyen hangulatot próbáltok varázsolni a boltba?

Többé-kevésbé csak ismételni tudom magam: a lényeg, hogy aki ide bejön, jól érezze magát. Akár egy beszélgetés erejéig, akár, ha el akarja kezdeni vagy folytatni a zenei útját, és ebben bármilyen módon a segítségére tudunk lenni, az számunkra öröm és megtiszteltetés. Illetve, ha minket tisztel meg azzal, hogy itt szeretné tartani a születésnapját vagy a névnapját, baráti összejövetelét, mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy tökéletes estéje legyen.

Milyen lemezt fogsz ma hallgatni?

A már említett ACT kiadványokból töltöttem le digitális formátumban pár most megjelent albumot, aminek a felén már túl vagyok, a másik felét pedig szeretném mihamarabb meghallgatni. Mielőtt rendelek egy lemezt, meghallgatom azt, és ha úgy érzem, akkor meg is rendeljük.

…és mit hallgassak én?

Idén jó pár jazz lemez megjelent. Az én nagy kedvencem az Omer Klein Trio Life & Fire című albuma, ami zseniális. Te is hallgasd meg!

 

KERTÉSZ LÁSZLÓ FOTÓI A MEGNYITÓRÓL

 

GÖNDÖR LÁSZLÓ FOTÓI A MEGNYITÓRÓL

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább