Zseniális magyar találmány, aminek mindenki kezén ott kéne lennie

Főleg magyarok fejlesztették azt az okosórát, amely nem csak okos, de rendkívül hasznos is. Az eszköz főleg egyedül élő, vagy idős embereknek ajánlott, de mindenkinek hasznos lehet, aki még az előtt szeretne jelzést kapni az egészségi állapotában bekövetkező változásokról, mielőtt a baj megtörténne.

Az okosóra nem csak a hazai, hanem már az amerikai piacot is meghódítani látszik. Bizonyára mindenki hallott már a nyakba akasztható gombról, amit rosszullét esetén megnyomva az ügyfélszolgálat felhívja az érintettet, és ha baj van, azonnal a helyszínre érkeznek egy orvossal.

A magyar találmány, a MAP Health Watch(er) is valami hasonlót tud, de egy óriási különbséggel. Itt nem kell gombot nyomni, hiszen az óra folyamatosan monitorozza a viselője egészségi állapotát, és magától riaszt, ha úgy érzi, hogy baj közeledik.

Az óra egy 1,2 colos AMOLED kijelzővel rendelkezik, víz és ütésálló, valamint egy rezgőmotorral is ellátták. A készítők ígérete szerint 24 órát biztosan kibír egy töltéssel. Nevét az angol measure, analyze és predict (MAP) szavakból kapta, ami pontosan leírja a működését is.

  • az óra méri a vérnyomást, a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos feszültséget (EKG), a szívritmust, a mozgást, a bőrfelület hőmérsékletét, illetve a galvánellenállást;
  • a készülék – illetve a központi szerver, mellyel kapcsolatban van – elemzi az adatokat, azaz odafigyel például a szívritmus változásaira, vagy például észleli azt is, hogy ha viselője mozog, majd egy hirtelen esés után viszonylagos mozdulatlanság lép fel;
  • az adatelemzés alapján még a folyamat elején képes előre jelezni bizonyos komoly egészségügyi problémákat.

Az okosóra az infarktusok jelentős részénél előre tudja jelezni az esemény bekövetkeztét. Felismerhetőek vele a szívritmuszavarok különböző fajtái, a lázas állapottal járó fertőzéseket is korán felismeri, valamint az inchemiás stroke kockázatának növekedését is nyomon tudjuk követni. Mérhetjük a dehidratáció mértékét, valamint az elektrolit-háztartás zavarait. A MAP segítségével az elesést és a közlekedési balesetet is azonnal érzékeljük.

A fejlesztők azt ígérik, hogy nemsokára képesek leszünk az epilepsziás rohamok előre jelzésére, az allergiás és asztmás tünetek észlelésére,

 

sőt, még az alvási rendellenességeket is észleli majd. Az ezekhez tartozó szenzorok már megvannak az órában, azonban a funkciók működéséhez további szoftveres fejlesztésekre van szükség.

Ha az okosóra a fentiek valamelyikét észleli – vagy ha valaki megnyomja az óra oldalán lévő pánik gombot -, akkor lép be az emberi tényező. A MAP orvoscsapatának egyik tagja ellenőrzi a szerveren a kapott adatokat, majd ha úgy ítéli meg, hogy tényleg baj van, egyrészt értesíti az előre megadott családtagokat, barátokat, másrészt vészjelzést ad le a mentőknek.

Ha súlyos a gond, az orvosok azonnal riasztják a mentőket a páciens tudta nélkül is, hiszen a telefonos alkalmazásnak hála pontosan tudják, hogy az adott személy hol tartózkodik. Az állandó orvosi felügyelet az Egyesült Államokban és Magyarországon már biztosan elérhető lesz, de terveznek más országokat is bevonni a projektbe. Szlovákáról egyelőre nincs hír, de ha elegendő érdeklődést mutat az életmentő okosóra, biztosan itt is bevezetik majd a felügyeletet. Eredetileg 450 dollárért akarták piacra dobni az órát, de most legolcsóbban 195 dolláros áron, plusz 20 dolláros szállítási költséggel lehet hozzájutni. Előrendeléseket már vesznek fel az Indiegogo oldalán. A szállítás 2017 decemberében kezdődik.

A MAP YouTube csatornáján rengeteg hasznos videó található az eszközről és a működéséről.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább